Anže Lanišek

 EIBNER-PRESSEFOTO/MEMMLER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
NOVOGODIŠNJA SKAKAONICA

Nastavila se slovenska vladavina u Garmisch-Partenkirchenu: Lanišek slavio ispred Kobayashija

Ako ne bude velikih kiksova, Wellinger i Kobayashi su jedini kandidati za osvajanje turneje
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 01. siječanj 2024. 16:43

Dva dana nakon što je na istoj skakaonici u Garmisch-Partenkirchenu pobijedila Nika Prevc, slovensku vladavinu nastavio je Anže Lanišek. Na drugoj stanici turneje Četiri skakaonice, tradicionalnim novogodišnjim skokovima je za 3.2 boda pobijedio Japanca Ryoyua Kobayashija. Prva je to pobjeda nekoga od slovenskih reprezentativaca u Svjetskom kupu ove sezone. Nakon prve serije u Garmisch-Partenkirchenu Lanišek je bio drugi, Kobayashi vodeći, a treći (bio i ostao) Andreas Wellinger.

Nijemci su ipak zadovoljni jer je njihov ljubimac, pobjednik prve stanice u Oberstdorfu, zadržao vodstvo nakon polovice turneje. Nakon njemačkog dijela ima 1.8 bodova prednosti nad Kobayashijem (600.7: 598.9). Ako ne bude velikih kiksova, njih dvojica su jedini kandidati za osvajanje turneje jer trećeplasirani Austrijanac Stefan Kraft zaostaje u ovom slučaju velikih 25.2 boda (575.5). Lanišek je šesti sa 38.2 boda zaostatka za vodećim skakačem. Inače, 27-godišnjem slovenskom reprezentativcu ovo je šesta pobjeda u karijeri, a naši zapadni susjedi dobili su trećeg pobjednika novogodišnjih skokova, ranije su u tome uspjeli Primož Peterka i Peter Prevc. Turneja se nastavlja u Austriji, natjecanja su u srijedu u Innsbrucku i u subotu u Bischofshofenu. Kobayashi ju je već dvaput osvajao, a posljednji Nijemac kojem je to uspjelo bio je Sven Hannawald 2002. godine.

U Svjetskom kupu redoslijed je: Kraft 769 bodova, Wellinger 605, Paschke (Njemačka) 493, Geiger (Njemačka) 466, Kobayashi 431, Hörl (Austrija) 411, Lanišek 359...

Linker
17. travanj 2024 08:44