NATALIA KOLESNIKOVA Afp
NASTAVAK SAGE

Nastavljaju se muke po mladoj zvijezdi! Čudu od djeteta prijeti četverogodišnja suspenzija i oduzimanje zlata

Svjetska antidopinška agencija traži oštru kaznu za rusku klizačicu Kamilu Valijevu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. studeni 2022. 06:56

Svjetska antidopinška agencija (WADA) zatražila je četverogodišnju suspenziju za 16-godišnju rusku klizačicu Kamilu Valijevu, objavio je Sportski arbitražni sud (CAS). WADA je uložila žalbu pred CAS-om nakon što Ruska antidopinška agencija (RUSADA) nije u razumnom roku riješila ovaj slučaj i donijela odluku. Štoviše, Rusi su prije nekoliko tjedana priopćili kako će svi detalji procesa protiv Valijeve, pa tako i presuda, ostati u tajnosti, uz obrazloženje da je klizačica imala 15 godina u trenutku kad je pala na testu i stoga je bila "zaštićena osoba".

Supertalentirana Valijeva je uoči ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara srušila osvojila europsko zlato, srušivši i svjetski rekord s ocjenom 90,45 u kratkom programu, a još od ranije je bila svjetska rekorderka i u slobodnom programu (185,29) i ukupnom zbroju (272,71). Ne čudi stoga da je bila velika favoritkinja za trijumf u pojedinačnom natjecanju u Pekingu, a još i više nakon što je sjajno odradila mješovito ekipno natjecanje i pomogla Rusiji da dođe do zlata.

No, prije nego što su medalje dodijeljene, objavljeno je da je 25. prosinca prošle godine bila pozitivna na doping-testu. Automatski je suspendirana, ali joj je CAS ipak dao dozvolu da nastupi u pojedinačnom natjecanju. Međutim, optužbe i buka koja se podigla oko nje bili su joj preveliki teret i ostala je bez medalje u pojedinačnom programu, a Međunarodni olimpijski odbor je odlučio da do okončanja kompletnog postupka neće dodijeliti medalje za ekipno natjecanje.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

Kako iz Rusije nema nikakve odluke, WADA je odlučila preuzeti stvari u svoje ruke. Od CAS-a traži presudu da je Valijeva prekršila antidopinška pravila i poziva na četverogodišnju zabranu nastupa ako bude proglašena krivom, te diskvalifikaciju svih njezinih rezultata od 25. prosinca 2021. nadalje. U tom slučaju bi Rusija ostala bez ekipnog zlata koje bi pripalo Amerikancima, Japan bi došao do srebra, a Kanada do bronce.

Valijeva je, inače, bila pozitivna na trimetazidin, lijek koji se koristi za anginu pektoris, odnosno za ublažavanje bolova u prsima, ali kako povećava i izdržljivost te poboljšava protočnost krvi, od 2015. godine se nalazi na popisu zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije (WADA).

Tinejdžerica je posljednjih tjedana nastupala na natjecanjima po Rusiji, dok je na međunarodnoj sceni, dakako, nije bilo jer je njezina zemlja zbog agresije na Ukrajinu izbačena s gotovo svih natjecanja.

Linker
26. travanj 2024 23:28