Eileen Gu

 INSTAGRAM/EILEEN GU
KINESKA HEROINA

‘Ne želim više gubiti vrijeme na neobrazovane ljude koji nikad neće osjetiti ljubav koju ja doživljavam‘

Olimpijska prvakinja koja je božanstvo na Dalekom istoku, dok joj neki u Americi prijete i smrću...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. veljača 2022. 14:19

Nije joj bilo jednostavno izdržati pritisak kojem je bila izložena posljednjih tjedana, posebno kad se uzme u obzir da ima tek 18 godina, ali Eileen Gu je uspjela. Ili Ailing Gu kako je zovu u Kini, zemlji pod čijom zastavom nastupa od 2019. godine.

Eileen je rođena u Americi, u San Franciscu, tamo je i odrasla, tamo je počela trenirati i usavršila svoje znanje u slobodnom skijanju. No, sa samo 16 godina odlučila je da će umjesto tatine Amerike predstavljati maminu domovinu Kinu. Na Dalekom istoku je izazvala euforiju, tamo je trenutno jedna od najomiljenijih sportašica, a u Americi je naišla na silne kritike, a prema vlastitom priznanju, na društvenim je mrežama čak dobivala i prijetnje smrću.

U takvoj je situaciji stigla u Peking gdje se od nje, kao jedne od favoritkinja, očekivao napad na zlato. I unatoč svim tim remetilačkim faktorima, uspjela je, pobijedila je u disciplini Big Air, ostavivši iza sebe Francuskinju Tess Ledoux i Švicarku Mathilde Gremaud. U posljednjoj vožnji uspio joj je element koji nikad ranije nije izvela na natjecanju, bilo je to dovoljno za trijumf.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

- Čak i da mi nije uspio taj posljednji trik, poslala bih poruku svijetu i nadam se, potaknula više djevojaka da razbiju vlastite granice. To mi je bio najveći cilj. Podsjetila sam samu sebe da se zabavim, da uživam u trenutku i da trebam biti zahvalna što sam uopće dobila priliku biti ovdje, rekla je oduševljena Gu, najavivši lov na zlatne medalje i u halfpipeu i slopestyleu.

Naravno, ponovno je bila suočena s beskrajnim pitanjima o svojoj odluci da predstavlja Kinu umjesto SAD-a. Priznala je da je već pomalo umorna od te teme.

- Osjećam se jednako Amerikankom kao i Kineskinjom. Amerikanka sam kad sam u SAD-u, a Kineskinja kad sam u Kini. Neću gubiti vrijeme u pokušajima da umirim ljude koji su, kao prvo, neobrazovani, a kao drugo, nikad neće doživjeti ljubav i zahvalnost kakvu ja, srećom, doživljavam svaki dan. Oni koji mi ne vjeruju i koji me ne vole su na gubitku. Oni nikad neće pobijediti na Olimpijskim igrama, poručila je Gu.

Linker
27. travanj 2024 22:21