Dominantni slovenski kvartet

 TERJE BENDIKSBY Afp
KDOR NE SKAČE NI SLOVENC

Neviđena dominacija u Norveškoj: Slovenci do prvog zlata ikad stigli s najvećom razlikom u povijesti

Letači iz susjedne države uvjerljivo do momčadskog trijumfa na SP-u u Vikersundu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. ožujak 2022. 18:43

Uvjerili smo se milijun puta da u sportu ništa nije sigurno, ali kladiteljskim rječnikom rečeno, Slovenija je doista bila "zicer" za zlato u momčadskom dijelu natjecanja na Svjetskom prvenstvu u letovima u Vikersundu. Posebno nakon pojedinačnog natjecanja u kojem su slovenski orlovi zauzeli drugo, četvrto, peto i šesto mjesto.

I opravdali su Slovenci status favorita, zlato im ovaj put, za razliku od nedavnih Olimpijskih igara u Pekingu, nije izmaklo. Štoviše, pobijedili su s najvećom razlikom otkad se održavaju momčadska natjecanja na SP-u u letovima.

Koliko su letači iz susjedne nam države bili uvjerljivi reći će podatak da su na "poluvremenu" imali 63,4 boda prednosti, a nakon šest od osam serija su bježali drugoplasiranim Nijemcima čak 106,8 bodova. Nitko jednostavno nije imao tako raspoloženu četvorku poput Petera i Domena Prevca, Anžea Lanišeka i Timija Zajca, tako da se u Vikersundu praktički od početka vodila borba za drugo mjesto.

Lanišek je na ZOI u internim kvalifikacijama ostao bez mjesta u momčadi, a u Vikersundu je bio slovenski broj 1 s 234 i 228,5 metara. Sjajan je bio i Zajc, koji je u Pekingu bio najslabija karika svoje ekipe, da bi ovdje s nižeg zaletišta skočio 229,5 i 228,5 m. Sjajna su zapravo bila sva četvorica Slovenaca, skakali su bez pogreške i donijeli svojoj zemlji prvo momčadsko letačko zlato u povijesti.

Do srebra su odletjeli Nijemci, sve eventualne dvojbe u posljednjoj je seriji riješio Karl Geiger s 238 metara, a bronca je završila oko vrata domaćih letača. Austrijanci su uoči posljednje serije bili treći, ali onda je Stefan Kraft sletio na za njega skromnih 220 metara, dopustivši novom svjetskom prvaku Mariusu Lindviku da s 228 m donese Norveškoj medalju. (vb)

Linker
02. svibanj 2024 19:56