Andrew Parsons

 WANG ZHAO Afp
‘NJIHOV TIM NE POSTOJI‘

‘Nije bilo jednoglasno!‘ Pozadina odluke koja je izazvala burne reakcije: ‘Ne možemo to učiniti...‘

‘Ne mogu zamisliti koliko je sada bolno biti Ukrajinac, ali ovdje imamo odgovornost‘
Piše: HinaObjavljeno: 03. ožujak 2022. 06:20

Ovo je zločin protiv čovječnosti, međutim pokušavamo odvojiti politiku od sporta, kazao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parson na novinarskoj konferenciji u Pekingu gdje će se od 4. do 13. ožujka održati Zimske paraolimpijske igre.

Parson je odgovarao na pitanja novinara zašto je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) donio odluku da se ruskim i bjeloruskim sportašima ipak dopusti nastup na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu unatoč brojnim pozivima da im se zabrani nastup.

Podsjetimo parasportaši iz Rusije i Bjelorusije sudjelovat će pod neutralnim nazivom, natjecat će se pod paraolimpijskom zastavom, a njihove medalje neće biti vođene ​​na tablici medalja.

"Ovo je zločin protiv čovječnosti. Mogu samo pokušati suosjećati. Ne mogu zamisliti kako bi se trebali osjećati u ovom trenutku. Nitko nije sretan, nitko ovdje ne misli da je ovo što se događa u Ukrajini normalno ili čak prihvatljivo. Ali odluka koju smo donijeli bila je u skladu s našim statutom. Ne vjerujemo da će nepoštivanje zakona koji nas čine održivim i mogućim kao pokret i organizaciju i doveli nas ovako daleko, ikada promijeniti ono što se dogodilo. Ali moramo slijediti pravila vlastite organizacije. Nemamo ovlasti zabranjivati ​​ruske i bjeloruske sportaše. Glavna skupština ima - zato sazivamo izvanrednu glavnu skupštinu," pojasnio je Parsons.

image

Andrew Parsons

MARK EDWARD HARRIS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Brazilac je pojasnio kako ruski i bjeloruski sportaši s invaliditetom nisu agresori, već su iz agresorske države.

“Sportaši ovdje koji su rođeni u tim zemljama, oni nisu agresori. Važno je napraviti tu razliku. Oni su iz agresorske države. Sportaši nisu vojnici, nisu agresori. Moramo se prema njima odnositi s istim poštovanjem kao i prema drugim sportašima koji su se kvalificirali kako bi bili ovdje."

Naglasio je kako prepoznaje ozbiljnost i veličinu situacije.

"Ne mogu zamisliti koliko je sada bolno biti Ukrajinac. Pokušavam suosjećati, teško je. Prepoznajemo ozbiljnost i veličinu situacije. Ako ruske vlasti krše pravila međunarodnih zakona, mi nećemo kršiti svoje zakone. Ne možemo to učiniti, ali pokušavamo shvatiti koliko je ovih dana bolno biti Ukrajinac," dodao je.

O tome je li odluka bila jednoglasna i koja su bila neslaganja unutar Upravnog odbora IPC-a kazao je.

"Nije bila jednoglasna. Imali smo različita mišljenja koja su išla od nepoduzimanja do zabrane. Ne objavljujemo broj glasova, niti kažemo tko je za što glasovao. To je grupna odluka".

Otkrio je hoće li ruski i bjeloruski paraolimpijci dobiti medalje ako ih osvoje na sportskom terenu.

"Ako osvoje medalje, dobit će medalje. Ako dobiju medalje, bit će ceremonija s paraolimpijskom himnom i zastavom. Oni su neutralni sportaši, pa ih nećete vidjeti na tablici medalja," kazao je dodavši: "Njihov tim ovdje ne postoji. Ali vjerujemo da pojedini sportaši koji su stekli kvalifikacije za ove igre imaju pravo natjecati se ovdje.”

Komentirao je i reakciju ukrajinskih paraolimpijaca koji su razočarani odlukom IPC-a.

"Razumijemo njihove emocije i reakcije. Ovdje je situacija takva da mi kao odbor ne možemo donijeti odluku na temelju emocija i reakcija. To bi ovu organizaciju dovelo u opasnost. Najbolji način na koji mogu izraziti svoj ponos što su Ukrajinci je da rade ono što najbolje rade: da se natječu na najvišoj razini ovdje u Pekingu. Osvojiti što više medalja na igralištu ovdje u Pekingu. Suosjećam, mogu samo zamisliti bol. Nikada nisam doživio ništa slično onome što su oni doživjeli, pa suosjećam. Ali ovdje imamo odgovornost i ono što bih im želio reći i ohrabriti je da svu ovu energiju ulože u teren ​i čine Ukrajinu ponosnom," poručio je Parsons.

Linker
16. travanj 2024 14:16