Karl Geiger veliki je adut Nijemaca

 afp
NOVOGODIŠNJE SKAKAČKO LUDILO

Nijemci sanjaju prekid 20-godišnjeg posta: Može li nakon naslova svjetskog prvaka do željenog Zlatnog orla?

Današnjim kvalifikacijama u Oberstdorfu počinje jubilarno 70. izdanje Četiri skakaonice
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. prosinac 2021. 11:26

Kakvo bi to bilo lijeno novogodišnje poslijepodne bez sarme, Novogodišnjeg koncerta iz Beča i, dakako, skijaških skokova iz Garmisch-Partenkirchena? Neke tradicije ne treba rušiti, pa će tako i ove novogodišnje dane, barem kad je sport u pitanju, obilježiti “orlovi” na skijama u borbi za naslov na jubilarnom 70. izdanju turneje Četiri skakaonice ili kako bi to rekli Nijemci i Austrijanci, domaćini ove priredbe - Vierschanzentournee.

Na žalost, za veliki jubilej neće biti onog pravog tuluma kakav zaslužuje ovakva obljetnica jer tribine će zbog koronavirusa drugu godinu zaredom biti prazne. Nijemci su to za svoje dvije stanice, Oberstdorfu (29. prosinca) i Garmisch-Partenkirchenu (1. siječnja) najavili još ranije, a Austrijanci su se do kraja nadali da će na svoja natjecanja, u Innsbrucku (4. siječnja) i Bischofshofenu (6. siječnja), pustiti barem manji dio gledatelja, no uoči Božića su i oni potpisali kapitulaciju pred omikronom.

image

Japanac Ryoyu Kobayashi sjajno skače ove godine

afp

I skakačima će komorna atmosfera sigurno teško pasti, posebno kad se sjete prijašnjih godina kada su letjeli prema masi u kojoj je redovito bilo preko 20 tisuća navijača. No, utješit će ih ipak najava organizatora da će ukupni pobjednik Četiri skakaonice ove sezone, uz trofej Zlatnog orla, dobiti i pet puta veću novčanu nagradu nego što je to dosad bio slučaj. Dosad je osvajač prestižnog natjecanja dobivao ček na 20.000 švicarskih franaka (oko 145.000 kuna), a ove je godine taj iznos povećan na 100.000 franaka (oko 720.000 kuna).

- Sjajno je da započinjemo novu eru nagradnog fonda baš sa 70. izdanjem turneje te da možemo pobjednika Četiri skakaonice nagraditi puno bolje za njegove čarobne izvedbe - poručio je predsjednik Organizacijskog odbora ovog natjecanja Peter Kruijer.

Japan ili Njemačka?

A tko su glavni favoriti za tu najizdašniju nagradu u povijesti Četiri skakaonice? Većina medija i stručnjaka posljednjih dana se slaže da bismo u idućih desetak dana mogli gledati veliki dvoboj između Nijemaca Karla Geigera i Japanca Ryoyua Kobayashija, skakača koji su trenutno na prve dvije pozicije u Svjetskom kupu. No, povijest uči da se ne treba oslanjati samo na stanje u Svjetskom kupu, a ne treba ići dalje od prošle sezone kada su na natjecanjima koja su prethodila Turneji dominirali Norvežanin Halvor Egner Granerud i Nijemac Markus Eisenbichler, da bi onda u prvi plan još jednom iskočio briljantni Poljak Kamil Stoch i treći put osvojio “sveti gral” skijaških skokova, trofej koji mnogi u ovom sportu smatraju i vrednijim od olimpijskog zlata.

Najbolji skakač proteklog desetljeća s tri se ukupne pobjede izjednačio s Helmutom Recknagelom i Björnom Wirkolom i bježe mu još samo Janne Ahonen s pet i Jens Weissflog s četiri naslova. Poučeni tim lanjskim iskustvom, znamo da iskusnog Stocha (34) ne treba otpisivati ni uoči ovogodišnje Turneje koja kreće današnjim kvalifikacijama Oberstdorfa, ali trenutna forma poljskog skakača ipak ne ulijeva puno povjerenja. Tek je na 11. mjestu u Svjetskom kupu, a ove je sezone samo jednom bio na postolju (treći u Klingenthalu).

Priča se, dakle, prvenstveno vraća na Geigera i Kobayashija. Nijemac ima dvije pobjede i tri druga mjesta ove sezone, a Japanac tri trijumfa i dva druga mjesta. Važno je podsjetiti i da je Kobayashi propustio dva natjecanja zbog pozitivnog testa na Covid, ali to ga nije izbacilo iz tračnica jer se vratio još bolji. A nije zanemarivo ni to da već ima iskustvo osvajanja Četiri skakaonice, najbolji je bio prije tri godine kada je postao treći čovjek u povijesti koji je pobijedio na sve četiri stanice u istoj sezoni. Prije toga je to uspjelo samo Svenu Hannawaldu u sezoni 2001/02 i Stochu u sezoni 2017/18.

Rođen u Oberstdorfu

Nijemci još od tog Hannawaldovog trijumfa čekaju ukupnog pobjednika Turneje i zato su ove godine jako “nabrijani”, uvjereni da u 28-godišnjem Geigeru imaju čovjeka koji će prekinuti post.

- Svijest je tu, glad je, posao je dobro obavljen. Nismo daleko od ukupne pobjede - rekao je Werner Schuster, austrijski trener koji je dugo godina vodio njemačku reprezentaciju, a danas je sukomentator na Eurosportu.

- Postoje titule na koje jednostavno morate dugo čekati. Liverpool je na naslov prvaka Engleske morao čekati 30 godina. Ponekad morate prihvatiti takve situacije - dodao je Schuster koji također vidi Kobayashija kao glavnog konkurenta Geigeru.

Zanimljivo, Geiger je rođen u Oberstdorfu, tamo gdje svake godine počinje Turneje i tamo gdje je lani ostvario jedinu dosadašnju pobjedu na Četiri skakaonice. Porasli su tada apetiti i njemu i njegovim sunarodnjacima, ali na kraju priče je gledao u leđa Stochu. Hoće li scenarij ove sezone biti drugačiji, može li nakon olimpijskog srebra i naslova svjetskog prvaka u letovima ugrabiti i toliko željenog Zlatnog orla?

- Proteklih godina uvijek je netko od njemačkih skakača bio u vrhu, pa mislim da su nam šanse vrlo dobre i da možemo do naslova. Dobra je stvar što nisam u tome sam, jako smo kompaktni kao ekipa - kaže Geiger.

Od ostatka društva koje se može uključiti u borbu, svakako treba izdvojiti prošlosezonskog osvajača Svjetskog kupa, Norvežanina Halvora Egnera Graneruda. Slovenci nade polažu u Anžea Lanišeka koji ove sezone ima jednu pobjedu, najjači austrijski adut je Stefan Kraft, bivši pobjednik Turneje, a ne treba isključiti ni drugog Norvežanina, Mariusa Lindvika, koji je na tri od pet posljednjih natjecanja bio na postolju.

Skijaši-skakači rijetko su kada u prvom planu, ali ovo je njihovo razdoblje i zato u sljedećih desetak dana uživajte u čarolijama “nebeskih letača”...

RASPORED

Oberstdorf

29. prosinca, 16.30 sati

Garmisch-Partenkirchen

1. siječnja, 14.00 sati

Innsbruck

4. siječnja, 13.30 sati

Bischofshofen

6. siječnja, 17.30 sati

OSVAJAČI TURNEJE U 21. STOLJEĆU

2001. Adam Malysz (Poljska)

2002. Sven Hannawald (Njemačka)

2003. Janne Ahonen (Finska)

2004. Sigurd Pettersen (Norveška)

2005. Janne Ahonen (Finska)

2006. Janne Ahone (Finska)/

Jakub Janda (Češka)

2007. Anders Jacobsen (Norveška)

2008. Janne Ahonen (Finska)

2009. Wolfgang Loitzl (Austrija)

2010. Andreas Kofler (Austrija)

2011. Thomas Morgenstern (Austrija)

2012. Gregor Schlierenzauer (Austrija)

2013. Gregor Schlierenzauer (Austrija)

2014. Thomas Diethart (Austrija)

2015. Stefan Kraft (Austrija)

2016. Peter Prevc (Slovenija)

2017. Kamil Stoch (Poljska)

2018. Kamil Stoch (Poljska)

2019. Ryoyu Kobayashi (Japan)

2020. Dawid Kubacki (Poljska)

2021. Kamil Stoch (Poljska)

VIŠESTRUKI POBJEDNICI

5 - Janne Ahonen (Finska)

4 - Jens Weissflog (Njemačka)

3 - Helmut Recknagel (Njemačka)

3 - Björn Wirkola (Norveška)

3 - Kamil Stoch (Poljska)

2 - Veikko Kankkonen (Finska)

2 - Jochen Danneberg (Njemačka)

2 - Hubert Neuper (Austrija)

2 - Matti Nykänen (Finska)

2 - Ernst Vettori (Austrija)

2 - Andreas Goldberger (Austrija)

2 - Gregor Schlierenzauer (Austrija)

Linker
18. travanj 2024 05:31