Dawid Kubacki

 CHRISTOF STACHE Afp
TURNEJA ČETIRI SKAKAONICE

Ništa od Grand Slama za Graneruda, sjajni Kubacki pokvario planove Norvežaninu i slavio u Innsbrucku

Nakon Innsbrucka, u petak je posljednja stanica 71. novogodišnje turneje u Bischofshofenu.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 04. siječanj 2023. 16:01

Halvor Egner Granerud na trećoj postaji Novogodišnje turneje skijaša skakača ostao je bez prilike za Grand Slamom, odnosno za pobjedama na sve četiri skakaonice u sezoni, ali je i dalje u velikoj bodovnoj prednosti u borbi za ukupnu pobjedu.

Poljak Dawid Kubacki slavio je, naime, u Innsbrucku i tako pokvario Granerudov plan da uđe u društvo Svena Hannawalda (2001/02), Kamila Stocha (2017/18) i Ryoyua Kobayashija (2018/19), jedinih skakača koji su u prethodnih 70 izdanja cijenjenog natjecanja uspjeli povezati sve četiri pobjede. Norvežanin će žaliti za nešto slabijim skokom u prvoj seriji na Bergiselu (123 metra), zbog kojeg je ostao na "samo" šestom mjestu, ali i s bodovnim zaostatkom od skoro 13 bodova za vodećim Kubackim (127 m) na polovici nadmetanja.

Pokazalo se, bio je to ipak preveliki zaostatak koji Granerud nije mogao "pokriti" ni briljantnim skokom u drugoj seriji. Norvežanin je, naime, aterirao na 133 metra, što je bio uvjerljivo najduži skok dana - 4,5 metra duži od prvog sljedećeg (Stefan Kraft), odnosno jedini koji je probio granicu od 130 metara. No, uzalud jer Kubackom je svejedno i samo skromnih 121,5 metar bio dovoljan da uzme pobjedu. Konačna razlika u bodovima u Innsbrucku je bila 3,5 u korist Poljaka, ali u ukupnom zbroju, Granerud još uvijek ima velikih 23 boda.

image

Halvor Egner Granerud, Dawid Kubacki i Anže Lanišek

CHRISTOF STACHE Afp

Drugim riječima, i dalje 26-godišnjak iz Osla sve drži u svojim rukama uoči posljednjeg natjecanja, na Tri kralja u Bischofshofenu. Samo ga neki nevjerojatni kiks može ostaviti bez Zlatnog orla kada u petak završi natjecanje na Paul-Ausserleitner skakaonici.

No, s obzirom da je u pet od šest dosadašnjih skokova upravo on bio najbolji, teško je očekivati takav rasplet, štoviše slabi skok u jučerašnjoj prvoj seriji prije je iznimka nego bilo kakva naznaka popuštanja pod pritiskom.

Za Kubackog je ovo, inače, bila treća pojedinačna pobjeda na Četiri skakaonice u karijeri i to na trećoj različitoj destinaciji. Poljaku je, pak, prva pobjeda u Bischofshofenu 2020. bila dovoljna i za ukupno osvajanje Turneje, prvoga dana 2021. slavio je u Garmischu, a sada je dodao na listu i Innsbruck.

Anže Lanišek još je jednim plasmanom na postolje potvrdio dobru formu, samo što se sada, za razliku od Nove godine u Garmischu, spustio za jednu stepenicu, na treću poziciju. U prvoj je seriji imao skok identične duljine kao Kubacki (127 m), baš kao i u drugoj (121,5 m), čak imao i bolje ocjene od sudaca, ali je izgubio nešto bodova na kompenzaciji radi vjetra.

Linker
20. travanj 2024 12:08