ALEXEY FILIPPOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA
NEOBIČNA PRESICA

Novi detalji najvećeg skandala u Pekingu: Čudo od djeteta izvelo znakovit potez, Rus uporno ponavljao 2 riječi

Iako je prošetala mix-zonom i dala izjavu, novinari Valijevoj nisu smjeli postavljati pitanja
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 10. veljača 2022. 10:20

Kamila Valijeva, trenutačno najspominjanija sportašica na Zimskim olimpijskim igrama, u četvrtak je odradila normalni 30-minutni trening i pripremala se za iduće natjecanje, kao da su je izvještaji o pozitivnom doping-testu u potpunosti zaobišli.

Dosad najveći skandal u Pekingu izbio je nakon što su ruski mediji objavili informaciju da je Valijeva pala na testiranju uoči početka Igara, odnosno tijekom Europskog prvenstva u Estoniji. Rusija je u međuvremenu osvojila ekipno olimpijsko zlato, a Valijeva je briljirala s dva četverostruka skoka, što prije nje nije izvela nijedna klizačica u olimpijskoj povijesti.

U četvrtak je procurila informacija da je u njezinoj krvi pronađen trimetazidin, metabolički lijek koji se koristi za sprečavanje napada kod angine pectoris, ali i kod vrtoglavica. Svjetska antidopinška agencija stavila ga je na popis zabranjenih sredstava jer povećava izdržljivost i pospješuje protok krvi. Najpoznatiji je slučaj korištenja trimetazidina onaj kineskog plivača Suna Yanga koji je zbog toga 2014. odradio tromjesečnu suspenziju, dok je rusku bobisticu Nadeždu Sergejevu trimetazidin u Pjongčangu 2018. koštao diskvalifikacije te naknadne kazne od osam mjeseci zabrane nastupanja.

Još uvijek nema informacija o tome je li Valijeva zatražila da joj se omogući korištenje lijeka za eventualne srčane probleme, a ona sama o tome zasad šuti. Iako se pojavila u mix-zoni, novinari joj nakon treninga nisu smjeli postavljati pitanja. Izvjestitelj AP-a čuo je tek kratki razgovor s novinarom na ruskom i zabilježio da je klizačica na odlasku pozdravila okupljene sa stisnutom šakom. Njezin kolega iz reprezentacije, 18-godišnji Mark Kondratijuk, na svako je pitanje odgovarao sa "nemam komentara". Oboje bi uskoro mogli ostati bez osvojene zlatne medalje.

image

Kamila Valijeva

SEBASTIEN BOZON Afp

Oglasila se i Međunarodna klizačka federacija, ali šturo, s porukom da ne mogu otkrivati nikakve informacije o slučaju te da "u potpunosti slijede sva antidopinška pravila". Amerikanca Nathana Chena, koji je jutros osvojio pojedinačno zlato, također su dočekala pitanja o Valijevoj.

- Sve što znam sam pročitao na Twitteru, a ne znam koliko su to pouzdane informacije. Zanima me samo kakva će biti konačna odluka.

Na pitanje treba li ruskoj reprezentaciji oduzeti zlato, Chen je ostao suzdržan.

- Nisam najpozvanija osoba da govorim o tome. Definitivno ima puno faktora u priči.

Bude li Rusija diskvalificirana, zlato će otići Sjedinjenim Američkim Državama, srebro Japanu, a bronca Kanadi. U tom slučaju izvjesna je i žalba, što znači da će dodjela medalja biti odgođena do daljnjega, a slučaj će se preseliti na Sud za sportsku arbitražu. Valijeva se i dalje nada nastupu u pojedinačnom natjecanju 15. veljače.

AP piše da je klasični doping u umjetničkom klizanju neuobičajen jer dodatna mišićna masa uglavnom nije poželjna, no postoje primjeri klizača koji su posljednjih godina pokušavali koristiti nedopuštenu pomoć. Uglavnom se radilo o korištenju diuretika kao sredstva za kontrolu tjelesne težine, a oni su također na popisu zabranjenih sredstava jer u krvnim nalazima mogu sakriti korištenje steroida.

Linker
05. svibanj 2024 22:25