Oberstdorf

 DANIEL KARMANN Dpa Picture-alliance Via Afp
KREĆE SKAKAČKO LUDILO

Novi lov na Zlatnog orla: Nijemci čekaju trijumf više od 20 godina, imaju li recept za zahuktalog Krafta?

Kvalifikacijama u Oberstdorfu počinje 72. izdanje Novogodišnje turneje Četiri skakaonice
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. prosinac 2023. 17:45

Kad su krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća rivali i prijatelji iz Austrije i Njemačke počeli razmišljati o pokretanju turneje u skijaškim skokovima, tko je uopće mogao pomisliti da će se njihova ideja pretvoriti u veliku sportsku priču, priču koja traje sad već više od sedam desetljeća? Bile su to godine nakon Drugog svjetskog rata kad je njemačkim skakačima još uvijek bio zabranjen nastup na međunarodnim natjecanjima, ali to nije spriječilo Austrijance da ih pozivaju na međusobne dvoboje u Innsbruck.

Tu se negdje počela rađati ideja o zajedničkoj organizaciji velikog natjecanja, a nakon što je Nijemcima ukinuta suspenzija, priča je počela poprimati konkretnije obrise. U svibnju 1952. je pao konačan dogovor, a godinu dana kasnije je održano prvo izdanje spektakla koji danas znamo pod nazivom Novogodišnja turneja Četiri skakaonice.

Lavina oštetila skakaonicu

Kvalifikacijama u njemačkom Oberstdorfu po 72. put kreće priredba koja je u ovo blagdansko vrijeme, kad mnoga sportska borilišta miruju, veliki mamac za ljubitelje sporta. Već po tradiciji, na samu Novu godinu red je na Garmisch-Partenkirchen, a nakon toga se karavana seli u susjednu Austriju gdje na natjecanjima u Innsbrucku i Bischofshofenu pada konačna odluka o osvajaču Zlatnog orla, trofeja koji je za mnoge u ovom sportu vredniji i od olimpijskog zlata.

image

Garmisch-Partenkirchen

FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

Ovogodišnja Turneja imala je pomalo dramatičnu uvertiru nakon što se svojevrsna snježna lavina prije desetak dana obrušila na skakaonicu u Bischofshofenu. Iako je postojala ozbiljna opasnost da se natjecanje na skakaonici Paul Außerleitner ove zime neće održati i premda se šteta procjenjuje na šesteroznamenkasti iznos, organizatori su uspjeli na vrijeme riješiti probleme.
Mreže koje zadržavaju prirodni snijeg u područjima za zalet i doskok, tako da ne može skliznuti na plastične prostirke na dnu skakaonice, pukle su pod teretom velike količine mokrog snijega. Zbog toga su se snježne mase obrušile poput lavine na skakaonicu i napravile veliku štetu. Zahvaljujući brojnim volonterima iz cijele regije, ali i kolegama sa skakaonice u njemačkom Klingenthalu koji su im posudili tri mreže za snijeg, Bischofshofen je osposobljen i spreman za veliku završnicu 72. Turneje.

Nijemci i Austrijanci su začetnici i domaćini Turneje, a slučaj je htio da njihovi skakači ove sezone u potpunosti dominiraju u Svjetskom kupu i glavni su favoriti za ukupnu pobjedu. O kakvoj se dominaciji radi? Dovoljno će reći podatak da su ove dvije reprezentacije između sebe podijelile pobjede na svih osam održanih natjecanja, te ugrabile 21 od 24 moguća mjesta na postolju.

U toj priči jedan je čovjek iznad svih, 30-godišnji Stefan Kraft, posljednji austrijski pobjednik Turneje u sezoni 2014/15. Skakač iz okolice Salzburga pobijedio je pet puta ove sezone, još dvaput je bio na postolju, a najslabiji plasman mu je deveto mjesto iz Klingenthala. U takvoj situaciji nema sumnje tko je favorit broj 1, takvu mu ulogu nameću svi stručnjaci, a ni on sam ne bježi od nje.

image

Stefan Kraft

GABRIEL MONNET Afp

- Ovo je dosad bila sezona iz snova i sretan sam što dočekujem Turneju kao jedan od favorita. Sviđa mi se što sam u takvoj situaciji - govori Kraft.

Postoje ipak i neki detalji koji ne idu Kraftu u prilog. Prije svega su to problemi s leđima koji ga muče posljednjih dana i s kojima se borio i uspješno izborio i dva tjedna uoči početka Svjetskog kupa.

- Naporno radimo da bude bolje. Bit će teško to riješiti nekom magijom, ali imam pomoć raznih stručnjaka. Malo me štipa i pecka, vidi se da više nisam najmlađi - kaže Kraft uz smijeh.

Optimistični Hannawald

Druga stvar koja budi optimizam kod njegovih suparnika su Kraftove nevjerojatne i teško objašnjive muke sa skakaonicom u Garmisch-Partenkirchenu. Posljednjih šest godina njegovi su nastupi tamo izgledali ovako: 31. mjesto, 49. mjesto, 13. mjesto, 28. mjesto, ispadanje u kvalifikacijama, 18. mjesto! No, i pored svega toga, svi ga vide kao prvog kandidata za trijumf.

- U ludoj je formi. Istina je da je uvijek imao problema u Garmischu, vjerojatno će mu to opet biti izazov, ali u ovoj formi on je mjerilo svih stvari - priznaje njemačka skakačka legenda Martin Schmitt.

Ako Austrijanci čekaju ukupnu pobjedu još od 2015. godine i već su pomalo nervozni, što tek reći za Nijemce, čiji post traje više od dva desetljeća, točnije još od 2002. kada je Sven Hannawald postao prvi čovjek u povijesti koji je u istoj sezoni slavio na sve četiri skakaonice.

- Mislim da je došao red na nas - šalje optimistične poruke Hannawald.

image

Bischofshofen

ULRICH WAGNER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Ulrich Wagner/imago Sportfotodienst/profimedia

I nije taj optimizam na klimavim nogama jer njemački skakači trenutno drže drugo, treće i četvrto mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Najbliža pratnja Kraftu je Andreas Wellinger, olimpijski pobjednik iz Pjongčanga, koji je ove sezone četiri puta bio na postolju.

- Želimo da 6. siječnja njemačka zastava konačno opet bude na vrhu. Vrlo, vrlo često smo bili jako blizu tome. Želimo pobjedu na Turneji jednako kao i naši navijači - poručuje Wellinger.

Karl Geiger, rođen upravo u Oberstdorfu, dvostrukom je pobjedom u Klingenthalu prekinuo ovosezonski Kraftov trijumfalni niz. No, Geigerov je problem to što često oscilira. Nakon spomenute dvije pobjede u Klingenthalu, već na sljedećem je natjecanju u Engelbergu završio tek na 20. mjestu. A Turneja takve kiksove ne oprašta.

- Već sam bio drugi, treći i četvrti na Turneji. Do sada mi nije bilo suđeno da pobijedim, ali mislim da smo kao reprezentacija spremniji nego ikada prije - ističe Geiger.

Forma se tempira za Turneju

Treći njemački adut je veteran Pius Paschke, možda i najveća priča ove sezone. Čovjek kojeg su zvali “Mister Continental Cup” jer je pobjeđivao samo u drugom razredu skakačkih natjecanja, ove je sezone eksplodirao i s 33 godine došao do premijernog trijumfa u Svjetskom kupu, prije deset dana u Engelbergu. Nikad u povijesti se nije dogodilo da stariji skakač dođe do debitantske pobjede, a završi li na koncu i Zlatni orao u Paschkeovim rukama, to će doista biti senzacionalna priča.

image

Innsbruck

GEORG HOCHMUTH Afp

- Vjerojatno jesam jedan od favorita i nimalo se ne bunim. U dobroj sam poziciji i cilj mi je svakako odraditi najbolju Turneju u karijeri - naglašava “djedica” Paschke.

Povijest Četiri skakaonice uči nas ipak da se u najavama ne treba oslanjati samo na stanje u Svjetskom kupu. Mnogi tempiraju formu upravo za Turneju i često ona bude prekretnica sezone. Dovoljno je prisjetiti se prošle sezone kada je Turneje najavljivana kao okršaj Poljaka Dawida Kubackog i Slovenca Anžea Lanišeka, da bi je onda praktički privatizirao Norvežanin Halvor Egner Granerud koji je u konačnici, osim Zlatnog orla, osvojio i Svjetski kup.

Granerud je ove sezone izvan forme, tek je na 13. mjestu ukupnog poretka, i Norvežani trenutno više nade polažu u aktualnog olimpijskog pobjednika Mariusa Lindvika koji se počeo buditi na posljednjim natjecanjima. Austrijanci, osim u Kraftu, imaju jaku uzdanicu i u Janu Hörlu, počeli su se buditi i Slovenci koje ponovno predvodi Anže Lanišek, a nikad ne treba otpisivati ni Japanca Ryoyua Kobayashija koji dobro zna kako se osvaja Turneja. Uspjelo mu je to dvaput, a u sezoni 2018/19 je to napravio sa sve četiri pobjede.

Pred nama je sjajnih deset skakačkih dana, uživajte u majstorijama koje su pripremili “orlovi” na skijama...​

image

Trofej Zlatni orao

FRANKHOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

Linker
26. travanj 2024 17:08