Fatih Arda Ipcioglu

 DANIEL KARMANN Dpa Picture-alliance Via Afp
MAMA SANJA POSTOLJA

Orao iz Anatolije ispisao je povijest i razbija stereotipe: Nije ga zaustavio ni lom obje noge...

Fatih Arda Ipcioglu donio je na Novogodišnjoj turneji povijesne bodove Turskoj
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. siječanj 2022. 14:27

On možda nije u borbi za Zlatnog orla, njegovi skokovi ne dovode u opasnost rekorde skakaonica, ne strepe pred njim ni Kobayashi, ni Geiger, ni Granerud, ali ipak je uspio privući ogromnu pažnju na jubilarnom 70. izdanju Novogodišnje turneje Četiri skakaonice. Kako i ne bi kad je riječ o prvom Turčinu koji se uspio plasirati u glavni dio najprestižnijeg natjecanja u skijaškim skokovima. Da, bilo je u ovom sportu i dosad skakača iz egzotičnih država, ali to su uglavnom bili likovi koji bi, na vlastitu žalost, više bili predmet ismijavanja, nego divljenja i poštovanja.

Međutim, Fatih Arda Ipcioglu (24) nije iz te priče. Ovaj Turčin u stanju je "pohrvati" se s ozbiljnim daljinama, a ovogodišnju će Turneju pamtiti dok je živ jer je na njoj došao do prvih bodova u Svjetskom kupu. Konkretno, u Oberstdorfu je završio na 29. mjestu i tako pomaknuo još jednu vlastitu granicu.

- Slavio sam kao da sam pobijedio. Ispisao sam povijest. Ali, sada moram nastaviti ovako, još uvijek imam puno posla - najavio je Arda u razgovoru za njemački Bild.

Njegov je pothvat oduševio i legendarnog Svena Hannawalda, prvog čovjeka u povijesti koji je u istoj sezoni pobijedio na sve četiri stanice Novogodišnje turneje.

- Što više nacija u skijaškim skokovima, to bolje. Ako i u sljedeće dvije godine nastavi ovako dobro trenirati, redovito će osvajati bodove na Svjetskom kupu - kaže Hannawald čije je mišljenje bacilo Ardu u trans.

- Čuti takvo mišljenje od Hannawalda čini me nevjerojatno ponosnim. Sjajno je kad te prepozna netko tako uspješan.

Arda želi razbiti stereotipe u Turskoj kao zemlji u kojoj nema uvjeta za zimske sportove. Uostalom, dolazi iz Erzuruma, grada koji je 2011. bio domaćin Zimske Univerzijade, a kandidirao se i za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2026., ali je tu utrku izgubio od Milana i Cortine d‘Ampezzo.

- Svi na spomen Turske pomisle na sunce, plaže i ljetni odmor. Ali, imamo i mi snijeg i planine. Moj rodni grad je iznad 1500 metara nadmorske visine, a u zimi temperatura zna pasti i na minus 35 Celzijevih stupnjeva - objašnjava Arda.

Iza turskog skakačkog uspona stoji mladi slovenski trener Frank Nejc (34) u čijoj su ekipi šestorica sportaša.

- Radimo male korake. Treniramo 40-50 dana u Sloveniji, potom dečki idu kući gdje mogu odrađivati samo kondicijske treninge - priča Nejc.

Erzurum, naime, ima skakaonicu, ali ona nije u funkciji, tako da Turci tijekom cijele godine odrade 460 skokova, što skakači iz najjačih svjetskih reprezentacija "ispucaju" samo tijekom ljetnih priprema.

Arda kaže da se prvi put niz skakaonicu spustio kao 13-godišnjak.

- Bio sam dobar skijaš kao klinac, ali onda sam otkrio strast prema skokovima. Roditeljima nije bilo drago, mama mi je govorila da odustanem, da je preopasno.

I bila je mama u pravu jer je Arda prije sedam godina na jednom treningu slomio obje noge. No, ni to ga nije zaustavilo.

- Ako ustanete i nastavite, sve je moguće. A ako ostanete u krevetu, gotovo je. Ja sam ustao.

A i mama je u međuvremenu promijenila mišljenje.

- Nakon Oberstdorfa je počela sanjati i o postolju - smije se Arda, student kineziologije koji upravo dovršava diplomski rad.

- To je za razdoblje nakon karijere, tada ću biti nastavnik.

Ima još vremena dotad, a ako se pita njegova trenera, i dalje ćemo svjedočiti dobrim nastupima njegova učenika.

- Sve je moguće. Čeka nas još puno posla, ali fizički on ima sve preduvjete za uspjeh - zaključuje trener.

Linker
05. svibanj 2024 20:04