Mikaela Shiffrin

 FABRICE COFFRINI Afp
PEKINŠKI DNEVNIK

Pa gdje je kraj nezgodama? Mikaela Shiffrin odustala i u kombinaciji! Kanađanke uzele hokejaško zlato

Sedmi turnir hokejašica na OI, šesto finale Kanade i SAD-a, peta titula za Kanađanke.
Piše: HINA/SNObjavljeno: 17. veljača 2022. 08:32

Gisin zlatna u olimpijskoj kombinaciji, Shiffrin opet pala

Švicarka Michelle Gisin obranila je naslov pobjednice u olimpijskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu koju su skijašice vozile u četvrtak

Gisin je pobijedila s ukupnim vremenom 2:25.67, drugo je mjesto zauzela njena sunarodnjakinja Wendy Holdener, a Talijanki Federici Brignone je pripala bronca.

Švicarka je 12. u kombiniranom spustu, zaostala je točno sekundu za vodećom, ali je u finalu nadoknadila izgubljeno vrijeme.

Gisin je tako obranila olimpijski naslov iz Pjongčanga i osvojila petu zlatnu medalju u alpskom skijanju za Švicarsku na Igrama u Kini. Osim toga, pridružila se Janici Kostelić koja je također dva puta zaredom pobjeđivala u olimpijskoj kombinaciji (2002. i 2006.) te Njemici Mariji Riesch (2010. i 2014.).

Holdener, koja je 2017. i 2019. zaredom postala svjetska prvakinja u ovoj disciplini, nakon prvog dijela bila je 11., samo stotinku brža od Gisin, ali je na kraju stigla do srebra, sa sekundom i pet stotinki zaostatka za pobjednicom.

Brignone je nakon prvog dijela bila osma sa 69 sekundi zaostatka, ali je u finalu skočila na treće mjesto sa 1,85 sekundi zaostatka.

Na startu utrke u Yanqingu bilo je 26 natjecateljica, od čega je u finale ušlo 24. Slalomsku utrku nije završilo devet skijašica , a među njima i Amerikanka Mikaela Shiffrin koja je u Pekingu ostala bez medalje i u slalomu i u veleslalomu.

image
DIMITAR DILKOFF Afp


Norvežanima zlato u nordijskoj kombinaciji

Norveška reprezentacija u nordisjkoj kombinaciji u sastavu Espen Bjoernstad, Espen Andersen, Jens Luraas Oftebro i Joergen Graabak osvojila je naslov olimpijskih pobjendika na ZOI u Pekingu.

Norvežani su nakon skakačkog dijela natjecanja držali drugo mjesto, ali su superiornim nastupom u štafetnoj utrci na 4x5 kilometara u skijaškom trčanju stigli do zlata.

Norvežane je silovitim finišom u trećoj izmjeni na vrhu izdvojio Oftebro koji je ostvario 10-ak sekundi prednosti u odnosu na drugu Austriju i treći Japan, da bi olimpijski pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji s velike skakaonice i trčanja na 10km Graabak u posljednjoj izmjeni samo povećavao tu prednost i na kraju ciljem prošao sa 54.9 sekundi ispred srebrne Njemačke, odnosno 55.2 sekunde ispred brončanog Japana.

Njemačku je, nakon što je Eric Frenzel u završnici treće izmjene izgubio više od pola minute u odnosu na konkurenciju, u posljednjoj izmjeni u borbu za odličja vratio olimpijski pobjednik s male skakaonice i utrke na 10km Vinzenz Geiger. Geiger je u završnom sprintu za srebro bio uspješniji od Japanca Ryote Yamamota, dok su na kraju nesretni četvrti ostali Austrijanci.

Uz Frenzela i Geigera, u prve dvije izmjene za Njemačku su nastupili Manuel Faisst i Julian Schmidt, dok su osim Yamamota broncu za Japan osvojili braća Yoshito i Akita Watabe te Hideaki Nagai.

REZULTATI:

1. Norveška 50:45.1

2. Njemačka +54.9

3. Japan +55.2

4. Austrija +59.6

5. Francuska +2:15.0

6. SAD +2:22.0

7. Češka +2:25.5

8. Finska +2:39.0

9. Italija +6:21.9

10. Kina +13:50.0


Hokej: Kanađanke uzele zlato

Kanadska žesnka reprezentacija u hokeju na ledu osvojila je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, Kanađanke su u finalu sa 3-2 (2-0, 1-1, 0-1) svladale braniteljice naslova Amerikanke.

Kanađanke su povele sa 3-0, prvi gol postigla je Sarah Nurse (7:50), a zatim je dva puta mrežu Amerikanki zatresla Marie-Philip Poulin (15:02, 29:08). Prije kraja druge trećine na 3-1 manjila je Hilary Knight (36:39), dok je konačnih 3-2 postavila Amanda Kessel (59:47) samo 13 sekundi prije isteka vremena u situaciji kada su Kanađanke imale igračicu manje na ledu, a Amerikanke usto povukle i vrataricu s leda.

Kanada i SAD su u Pekingu igrale i u prvom dijelu natjecanja po skupinama, a i tada su Kanađanke bile uspješnije sa 4-2.

Ovo je bio sedmi turnir hokejašica na ZOI, a šesti put su se u finalu sastale Kanada i SAD. Kanađanke su po peti pu osvojile zlato, bile su najbolje i 2002., 2006., 2010. te 2014., dok su Amerikanke slavile 1998. i 2018.

Broncu su osvojile Finkinje koje su oš u srijedu sa 4-0 bile bolje od Švicarki.

image

Slavlje Kanađanki

ANTHONY WALLACE Afp


Austrijanci vodeći nakon skakačkog dijela nordijske kombinacije

Austrijska reprezentacija u nordijskoj kombinaciji u sastavu Martin Fritz, Johannes Lamparter, Lukas Greiderer i Franz-Josef Rehrl vodeća je nakon skijaških skokova u momčadskom natjecanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Austrijanci su u skakačkom dijelu natjecanja osvojili 475.4 bodova, 6.0 više od drugih Norvežana Joergena Graabaka, Jensa Luraasa Oftebroa, Espena Bjoernstada i Espena Andersena, odnosno 8.4 bodova više od trećih Nijemaca Manuela Faissta, Erica Frenzela, Vinzenza Geigera i Juliana Schmida.

Stoga će Austrijanci u trkački dio natjecanja krenuti s osam sekundi prednosti u odnosu na Norvežane, a 11 sekundi u odnosu na Nijemce. Blizu su i četvrti Japanci koji će krenuti sa 12 sekundi zaostatka za Austrijancima, dok sve ostale reprezentacije zaostaju minutu i pol ili više.

Utrka u skijaškom trčanju na 4x5 kilometara na programu je od 12 sati.


Japanka Takagi zlatna u brzom klizanju u utrci na 1.000 metara

Japanka Miho Takagi osvojila je u četvrtak zlatnu medalju u brzom klizanju u utrci na 1.000 metara na ZOI u Pekingu s vremenom novog olimpijskog rekorda 1:13.19. To joj je četvrta medalja na Igrama u Pekingu. Ranije je bila srebrna na 500m, 1.500m i u dohvatnoj utrci.

Srebro je osvojila Nizozemka Jutta Leerdam (1:13.83) i to joj prva olimpijska medalja u karijeri.

Svjetska rekorderka Amerikanka Brittany Bowe (1:14.61) uzela je broncu, a prije četiri godine bila je brončana u dohvatnoj utrci.


Šveđanka Naeslund slavila u ski crossu

Šveđanka Sandra Naeslund osvojila je zlatnu medalju u slobodnom skijanju u disciplini ski cross u četvrtak na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Kanađanki Marielle Thompson, koja je osvojila zlato u Sočiju 2014. godine, pripalo je srebro, a Njemici Daniele Maier bronca nakon što je Švicarka Fanny Smith koja je prešla ciljnu liniju kao treća, kažnjena pomicanjem za jedno mjesto.

Šveđanka, koja je u Pjongčangu prije četiri godine bila četvrta, od početka natjecanja u četvrtak je dominirala i stvorila je dvije sekunde prednosti ispred sljedeće najbrže skijašice. Aktualnoj svjetskoj prvakinji ovo je prva medalja na ZOI, a Švedskoj je donijela sedmo olimpijsko zlato u Pekingu.


Posljednja utrka biatlonki prebačena sa subote na petak

Loša vremenska prognoza za subotu, odnosno vrlo niske temperature te snažan vjetar koji se očekuju na biatlonskoj stazi, prislili su Međunarodni biatlonski savez (IBU) na promjenu satnice završnih utrka na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Tako je utrka biatlonki na 12.5 kilometara s masovnim startom, koja je prvotno bila predviđena za subotu u 10.00 sati po hrvatskom vremenu, prebačena u petak s početkom u 8.00 sati.

Biatlonke će stoga svoju utrku odvesti prije biatlonaca, njihova utrka na 15 kilometara s masovnim startom održat će se u petak s početkom u 10.00 sati, kako je i prvotno bilo predviđeno.


Švicarska - Japan i Švedska - Velika Britanija u polufinalu curlingašica

U polufinalu turnira curlingaica na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu igrat će Švicarska - Japan i Švedska - Velika Britanija.

Švicarke su u natjecanju u skupini ostvarile najbolji omjer od osam pobjeda i samo jednog poraza, odmah iza njih su Šveđanke sa 7-2, dok su tri reprezentacije, Velika Britanija, Japan i Kanada natjecanje okončale s omjerom 5-4.

Kako su u međusobnim susretima sve te tri reprezentacije imale po pobjedu i poraz, Britanke su bile bolje od Kanađanki, Japanke od Britanki, a Kanađanke od Japanki, o polufinalisticama je odlučivao "draw shot challenge". Naime, prije svakog dvoboja je po jedna igračica iz svake ekipe imala dva bacanja, jedno u smjeru kazaljke na satu, a jedno obrnuto od smjera kazaljke na satu, s ciljem biti što bliže središtu "kuće". Udaljenosti od središta su se zbrajale, pa je redoslijed određen na osnovu najboljih prosjeka. Tu su najbolje bile Britanke s prosjkom od 35.27 centimetara od središta, Japanke su bile druge s posjekom od 36.00cm, dok su Kanađanke s prosjekom od 45.44cm ostale najslabije i stoga bez plasmana u polufinale.

Polufinalni dvoboji turnira curligašica igrat će se u petak s početkom u 13.05 sati.


Velika Britanija - SAD i Švedska - Kanada u polufinalu curlingaša

U polufinalu turnira curlingaša na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu igrat će Velika Britanija - SAD i Švedska - Kanada.

Britanci su bili najbolji u natjcanju u skupini, u devet dvoboja ostvarili su osam pobjeda i samo jedan poraz, Švedska je završila kao druga u skupini s omjerom 7-2, dok su Kanada i SAD zauzele treće i četvrto mjesto sa po 5-4, no Kanada je treća zbog pobjede u međusobnom dvoboju.

U posljendjem kolu igranom u četvrtak ujutro Britanci su potvrdili prvo mjesto 5-2 pobjedom protiv Kanade, dok je istodobno Švedska izgubila 8-10 od Švicarske, a SAD su izborile polufinale 7-5 uspjehom protiv Danske.

Polufinalni dvoboji na programu su već u 13.05 sati.

Linker
05. svibanj 2024 15:28