CHRISTOF STACHE Afp
TURNEJA ČETIRI SKAKONICE

Povišica od 500 posto razotkrila veliki apsurd: Evo koliko će ubuduće zarađivati skijaši-skakači

‘Ako se na Streifu dijele posebne nagrade, bilo je krajnje vrijeme da i nas napokon prepoznaju‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 30. prosinac 2021. 07:30

Jedna od glavnih tema među skijašima-skakačima uoči početka ovosezonske Novogodišnje turneje Četiri skakaonice bilo je dugo očekivano povećanje nagradnog fonda. Ili, točnije rečeno, peterostruko povećanje novčane nagrade za ukupnog pobjednika ovog prestižnog natjecanja. Kad kažemo “peterostruko”, na prvu loptu to zvuči doista impresivno, ali problem je u tome što su nagrade dosad bile prilično mizerne, pogotovo za natjecanje koje tijekom novogodišnjih praznika privlači veliku pozornost javnosti i koje je na svakoj od četiri stanice, naravno prije Covid-vremena, uživo pratilo preko 20.000 gledatelja.

96.000 € ukupna pobjeda

Dakle, ukupni pobjednik Četiri skakaonice ove će sezone, uz trofej Zlatnog orla, dobiti 100.000 švicarskih franaka (oko 96.000 eura), dok je dosad trijumf vrijedio samo 20.000 franaka (oko 19.000 eura). Za usporedbu, pobjednici Snježne kraljice, slalomske utrke na Sljemenu, dobivaju 45.000 franaka (oko 43.000 eura). Pobjednik spusta u Kitzbühelu bit će, pak, bogatiji za 110.000 franaka (oko 105.000 eura), a ukupni nagradni fond triju utrka u ovom austrijskom skijalištu iznosi milijun eura, što je gotovo triput više od ukupnog fonda na Četiri skakaonice.

image

Halvor Egner Granerud

CHRISTOF STACHE Afp

Jasno je, dakle, da je među skakačima godinama vladalo veliko nezadovoljstvo koje je sada barem malo ublaženo, a zajednički stav je da je do povećanja već odavno trebalo doći.

- Zašto tako kasno - pita se Kamil Stoch i to s dobrim razlogom.

Poljak je, naime, triput osvajao Turneju i za ta tri trijumfa je dobio osjetno manji iznos od ovoga koji će dobiti ovosezonski pobjednik.

- Svi pričaju o Četiri skakaonice i dobro je da će nagrade za ogroman trud koji ulažemo napokon biti veće - rekao je branitelj naslova uoči jučerašnjih kvalifikacija u Oberstdorfu kojima je krenulo novogodišnje skakačko ludilo.

Prošlosezonski osvajač Svjetskog kupa Halvor Egner Granerud povećanje također smatra više nego opravdanim.

- Posljednjih nekoliko godina više ste dobivali za pobjedu u Willingenu nego na cijeloj Turneji - upozorio je Norvežanin, dok je trenutno vodeći čovjek Svjetskog kupa Karl Geiger povukao paralelu sa spomenutim utrkama u Kitzbühelu.

- Ako pobjednik na Streifu dobiva najveću nagradu, onda je u redu da tako bude i na Turneji koja također ima posebno značenje.

Konačno su shvatili

Stefan Horngacher, nekadašnji austrijski skakač, a danas glavni trener njemačke reprezentacije, zadovoljan je, ali i uvjeren da bi nagrade trebale biti još i veće.

- Konačno su shvatili što ovi dečki rade i kakve izvedbe pružaju. U drugim sportovima to je već odavno napravljeno. Ali, i dalje možemo razgovarati o tome je li to zapravo dovoljno ako pogledate pritisak s kojim se nose skakači - ističe Horngacher.

I glavni austrijski adut Stefan Kraft, nekadašnji osvajač Turneje, smatra da je bilo krajnje vrijeme da ovo natjecanje napravi korak naprijed, barem kada su nagrade u pitanju.

- Jako, jako je dobro što se napokon prepoznaju Četiri skakaonice. Dosadašnja nagrada je stvarno bila jako mala. Pa, govorimo o jednom od najpoznatijih zimskih sportskih natjecanja. Svi pričaju o tome - poentirao je Kraft.

Linker
29. travanj 2024 14:55