Ruski izbornik Aleksej Žamnov i trener Sergej Fjodorov daju upute igračima uoči Channel One Cupa

 GRIGORY SYSOEV Sputnik Via Afp
PODIGLI SU PRAŠINU

Pravi skandal! Ruski hokejaši zgrozili naciju i izazvali bijes sunarodnjaka: ‘Otkud im pravo da se razmeću?!‘

Hokejaška reprezentacija zatražila poseban status, što su mnogi doživjeli kao omalovažavanje ostalih
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. veljača 2022. 15:22

Ruska hokejaška reprezentacija zatražila je od svog olimpijskog odbora da joj osigura poseban zrakoplov s kojim bi se uputila na Igre u Pekingu. Naravno da je takav zahtjev podigrao puno prašine u Rusiji, a mnogi su mediji to proglasili klasičnim - skandalom! "Nemoguće je riješiti se dojma da hokejaši na svoje sunarodnjake koji predstavljaju druge sportove gledaju kao na manje vrijedne, jer odbiju letjeti s njima."

Tajming također ne može biti gori, naglašavaju kritičari hokejaša, a dodatno uznemiruje činjenica da je konfliktnu situaciju stvorilo vodstvo reprezentacije, koje je u ime igrača poslalo takav zahtjev. Razumljiva je njihova želja da se igrači što je moguće više zaštitite od dodatnih kontakata kako ne bi pokupili omikron. Jasno je da pozitivan nalaz sportaša može stajati nastupa na Igrama, što je doista ogromna cijena za svakoga. Međutim, podvlače mediji, razborito vodstvo bi se pozabavilo tim pitanjem čim se momčad okupila na trening kamp u Novogorsku i ogradila se od ostatka svijeta. No, ruski hokejaši tog su se problema dosjetili tek u utorak, odnosno dva dana uoči puta u Kinu. No, hokejaši su na koncu dobili što su tražili te su u Peking jučer stigli posebnim zrakoplovom.

Kažu da je čak i predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Stanislav Pozdnjakov bio ogorčen zahtjevom hokejaške reprezentacije. "Hokejaška se delegacija ponašala kao razmaženo dijete bogatih roditelja, zahtijevajući sve za sebe te ne pitajući što je s ostalima, niti koliko to košta."

I ruski sportaši ostali su zatečeni. Skijaška skakačica Irina Avakumova dosta se žestoko okomila na hokejaše.

"Bila sam jako iznenađena kad sam čula što traže. Još bih shvatila da tako govore Ovečkin, ili Malkin, jer to su legende, oni imaju status u našoj zemlji gdje god se pojave. No, sada su tu sasvim drugi dečki, puno je mladih ljudi, koji se tek trebaju afirmirati. Od kud im pravo da se toliko razmeću zahtjevima, ne razumijem ih?. To je pogrešno. Dobro, ti igraš hokej, ali netko drugi skija ili kliže? Svi rade svoj posao, zašto bi samo neki imali takve privilegije? Ovo je nepoštovanje svih drugih sportaša. Covid? Pa svi imaju isti rizik. Nije li opasno živjeti u olimpijskom selu? Jedna blagovaonica, u kojoj će biti i isti ti dečki koji su trebali letjeti s njima. U svakom slučaju, ovo je rulet za sve", jasno je poručila je Avakumova, koja je samo javno rekla ono što mnogi misle.

Općenito, kompletna priča oko hokejaške reprezentacije nije baš najpozitivnija. Već sam izbor igrača - nema NHL igrača jer je tamo sezona u tijeku - mnogima se u Rusiji nije svidio, a iznimno oskudne informacije iz trening kampa samo su pogoršale situaciju, jer kritičari imaju pregršt pitanja oko rostera, a nemaju ih kome postaviti.

Opet, sa svim tim neodgovorenim pitanjima i problemima, pa i zahtjevom o posebnom zrakoplovu, Rusija će se moći nekako nositi i oprostiti im, ali samo ako se hokejaši vrate sa zlatom oko vrata. No, put do zlata jako je dug...

Šestorica igrača pozitivni po slijetanju u Peking

Ruski hokejaši bili su podvrgnuti testiranju odmah po slijetanju u Peking, te su šestorica imala pozitivan nalaz, iako su danima bili u teškoj izolaciji od ostatka svijeta. Moguće je da će neki od pozitivnih igrača ipak biti dio momčadi koja turnir otvara 9. veljače utakmicom protiv Švicarske. S Rusima su u skupini još Češka i Danska.

Linker
26. travanj 2024 03:54