Samuel Kolega je SAD napustio sa širokim osmijehom

 AFP
SAMUEL KOLEGA

‘Puno skijaša je bilo protiv te odluke, ali meni se svidjela. Na finalu u Andori mogu se napraviti čudesa‘

"Iduće sezone želim konstantu rezultata u Top 15 i Top 10, ali i ganjati prema postolju"
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. ožujak 2023. 10:49

Samuel Kolega je jedan od onih skijaša kojima se maksimalno isplatio put u SAD na jednu utrku Svjetskog kupa. Najmlađi od našeg slalomskog kvarteta zauzeo je 11. mjesto u Palisadesu Tahoeu, dodao 24 boda dotadašnjem slalomskom učinku u Svjetskom kupu i s ukupno 91 bodom dijeli 23. mjesto u poretku disciplini s 36-godišnjim Talijanom Stefanom Grossom i najvećom pričom posljednja tri muška slaloma, 28-godišnjim Grkom AJ Ginnisom. Njih trojica su zaključila društvo 25 najboljih slalomaša ove sezone, a to znači da će 24-godišnji Zagrepčanin prvi put nastupiti na završnici Svjetskog kupa u Andori.

- Da, definitivno se isplatio put u Ameriku i mislim da smo to dobro odradili.

Ovo “mi” se odnosi i na Filipa Zubčića i Istoka Rodeša, koji su također uzeli bodove pa smo prvi put ove sezone na jednoj utrci slaloma imali trojicu s bodovima. No, daleko najviše je napravio Samuel Kolega kojem je 11. mjesto drugi najbolji rezultat sezone, ali važnije od toga osiguralo mu je završnicu na kojoj pravo nastupa ima samo 25 najboljih u disciplini plus aktualni svjetski prvak, a ako žele nastupiti mogu i oni koji su izvan 25 u određenoj disciplini, ali uz uvjet da u ukupnom poretku imaju više od 500 bodova. Recimo, Kilde ili Odermatt bi teoretski mogli skijati slalom, a Kilde je prošle sezone iskoristio to pravilo da bi nastupio u veleslalomu.

- Jako mi je drago što ću prvi put skijati na finalu. To je bio jedan od mojih ciljeva ove sezone, želio sam biti dovoljno konstantan kako bi se izborio za to. Nije baš svaka utrka bila kako sam htio, ali imao sam nekakvu konstantu i to je na kraju i dovelo do ovoga.

Došao je u SAD nakon podbačaja na Svjetskom prvenstvu, ali to SP kao da se nije dogodilo pa je 9. mjestu iz Chamonixa dodao 11. u prvoj sljedećoj utrci u Svjetskom kupu.

- Puno sam se opuštenije osjećao nego inače. I to već prije utrke. Imali smo nekoliko dana baš dobre zezancije, u Kaliforniji je padao snijeg kao lud pa smo imali samo jadan pravi trening, ali išli smo skijati van staza i to je bilo fakat super. A na utrci mi je sve odgovaralo i dobro sam se odskijao i super je ispalo.

Možda vam je baš trebalo nekoliko opuštenijih dana?

- Da, možda nam je točno to i trebalo.

Samuel je jedan od onih koji je oduševljen američkim iskustvom.

- Bio je to baš pravi doživljaj. Dosta je skijaša bilo kontra toga, ali meni se jako dopalo. Čuo sam da bi Američki skijaški savez želio napraviti neku mini turneju, da budu 2-3 slaloma i nadam se da će se to i ostvariti.

image

S četvrtim vremenom druge vožnje bio je 11. u Palisades Tahoeu

Afp

Što se dogodilo na SP-u? Došli ste puni samopouzdanja nakon 9. mjesta u Chamonixu, ali niste ušli u 30 nakon prve vožnje slaloma i na kraju ste završili tek 34., a veleslalom niste startali iako je bio u planu.

- Iskreno ne znam ni sad što bih točno rekao. Veleslalom na SP sam odlučio propustiti zbog leđa i to je bio zajednički dogovor. Što se tiče slaloma, prva pogreška je bila u materijalu, ali to je dosta komplicirano, a drugo, odmah sam u prvoj vožnji znao da to nije dobro. Jednostavno, taj mi dan ništa nije leglo. Ja nemam nikakav respekt prema SP, meni su utrke Svjetskog kupa bitnije, znači nije bio problem u onome “sad ja nešto moram”. Jednostavno nije bio moj dan, to je najbolje što mogu reći. Potrefilo se da je baš to bila utrka na SP i trebao sam pokazati svoje najbolje skijanje, ali nisam. Tako je ispalo. Dan za zaboraviti.

Kad pogledate unatrag, s kojom ste utrkom ove sezone najzadovoljniji?

- Osim ovih u kojima sam ostvario najbolje rezultate, ja bih izdvojio Schladming. Iz vana to ne zgleda ništa posebno jer sam bio 21., ali taj Schladming nama nikako ne leži. Ledeno je, polustrma staza cijelo vrijeme, nikad nam nije odgovaralo tamo i zato mi je to bilo dosta veliki uspjeh. Za Garmisch mi je možda najviše žao, znam da sam tamo mogao s drugom vožnjom dosta više izvući. U Kitzbühelu sam krenuo dosta riskantno pa sam izletio i tu si ne mogu ništa prebaciti, a u Wengenu mi je vožnja bila slična kao na SP, zapinjala je od vrha do dna. Negdje je bilo bolje, negdje lošije, ali bodova je bilo dosta. Već sad imam dosta više bodova nego prošle sezone, a ako se još potrefi dobro finale, moglo bi stvarno super završiti.

Pravi rezultat na završnici bila bi prava točka na dobru sezonu.

- Definitivno i nadam se da će tako i biti, a već sam pričao s bratom o toj stazi jer je on tamo skijao na završnici Svjetskog kupa 2019. Tako da imam i savjetnika, ha-ha.

I onda sljedeće sezone, ne sumnjamo, letvica će biti postavljena još više?

- Naravno, Najgore mogu biti 26. ili 27. na startnoj listi, a plan mi još pomaknuti se još naprijed. Iduće sezone želim konstantu rezultata u Top 15, Top 10 i ganjati i prema postolju. Male su tu razlike, puno premale da bih si postavljao preniske ciljeve. Mogu se raditi čudesa na utrkama. Recimo, Amerika je bila dobra, ali nije bilo idealno, pogotovo prvi “lauf”, a bio sam na kraju 36 stotinki od postolja. Tih 36 stotinki se moglo svugdje “pronaći”. Treba ciljati visoko i to je definitivno plan za iduću sezonu.

"Na Ginnisovom mjestu i ja bih skijao do cilja"

Posljednji slalom u Palisadesu obilježilo je polusatno čekanje proglašenja pobjednika jer je bilo nejasno je li AJ Ginnis “haklao” jedna vrata ili nije.

Mnogi će reći kako je nemoguće da skijaš ne osjeti kad “hakla” vrata, je li to doista tako ili ta priča baš i nije crno-bijela?

- Ja osjetim. Nikad mi se u životu nije dogodilo da sam “haklao”, a da nisam osjetio, ali recimo Istok Rodeš ne osjeti svaki put. To je dosta individualno.

Iza Ginnisova slučaja u Palisadesu postoji i njegov slučaj iz Adelbodena prije koju sezonu na koji nas je podsjetio Kolega.

- Ginnis je prije dvije-tri godine je u Adelbodenu imao jako dobra prolazna vremena i pet vrata prije cilja je stao zato što je mislio da je “haklao” nekoliko zavoja prije, a na kraju se pokazalo da nije.

Za Samuela nema nimalo dvojbe oko toga kako se ovaj put osjećao Ginnis.

- Dovoljno ga dobro poznajem da mogu sa sigurnošću reći kako je on fer čovjek, a s obzirom kakva je bila mećave nije mi nimalo čudno da nije bio siguran. Bio je to grabavi zavoj, već po malo “puštaš”, niš’ ne vidiš... Mogu razumjeti da nije bio siguran jer kao sam rekao, to je dosta individualno. Ovisi i o načinu na koji netko skija, a on skija jako usko uz kolac pa se dogodi da zapneš i bez “haklanja”. Ja se ne skijam tako i zato mi se nikad u životu nije dogodilo da sam ušao u cilj, a da ne znam jesam li haklao ili ne, ali eto, nekima se događa i mislim da ne treba nekoga optuživati.

Jasno je tko nije posao odradio kako treba u spornom slučaju.

- Za situaciju u Palisadesu prvenstveno je kriv FIS jer nije imao kameru na toj poziciji, a osim toga zašto postoje suci na stazi? Zamislite da je stao, a na kraju se opet ispostavi da nije haklao i to u situaciji kad se bori za pobjedu i to nakon svega što je prošao u karijeri? Na njegovom mjestu i ja bih nastavio i ne zamjeram mu nimalo. (rb)

image

AJ Ginnis

AFP

Još devet utrka u muškoj i ženskoj konkurenciji

Dio skijaša je nakon veleslaloma i slaloma ostao u SAD-u jer se od petka do nedjelje trebaju održati tri brze utrke Svjetskog kupa u Aspenu - dva spusta i super G.

Nije baš najbolje počelo budući da je prvi službeni trening spusta otkazan zato što staza nije bila dovoljno dobro pripremljena.

Nakon Aspena, a prije završnice Svjetskog kupa u Andori (13.-19. ožujka) gdje se voze utrke u četiri discipline (spust, super G, veleslalom i slalom), skijaši će imati još dva veleslaloma u Kranjskoj Gori (11. i 12. ožujka).

Skijašice su na sjeveru Europe, od petka do nedjelje u norveškom Kvitfjellu se voze dva super G-a i spust, a idući tjedan (10. i 11. ožujka) veleslalom i slalom u švedskom Åre. Nakon toga im ostaje još samo završnica. (rb)

Linker
17. travanj 2024 18:19