Let Žige Jelara

 JURE MAKOVEC Afp
ZA LET SU STVORENI

Ruše sve rekorde: Kako je Slovenija postala dominatna svjetska velesila u njima najpopularnijem sportu

Ovoga su vikenda čak i u glavnom diskretni slovenski TV komentatori od ushićenja poletjeli u nebo
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 27. ožujak 2022. 08:05

Skakački vikend doveo je u petak na Planicu 30.000 gledatelja, a brojke su se ponovile i u subotu i u nedjelju kada se službeno završava sezona u skijaškim skokovima.

Sezona koja je toliko dobrog donijela slovenskim letačima da čak i uglavnom diskretni televizijski komentatori u trenucima ushićenja lete u nebo. Kao što su letjeli u petak dok je dominacija Slovenaca u skijaškom letenju dostigla za mnoge i neslućene visine, premda su svojim talentom ti momci to više puta najavili. Uz pregršt pohvala slušali smo i priču kako se radi o “prvenstvu Slovenije”, priču koja je toliko oduševila i gledatelje i komentatore TV Slovenije da su to nekoliko puta naglasili.

To i nije niti čudno jer su domaći momci u petak na Planici osvojili četiri prva mjesta, a to je navodno posljednji put uspjelo Austrijancima sa slavnim Tonijem Innauerom negdje u osamdesetima. Smiješi se najbolji završetak sezone svih vremena za slovenske letače.

Planica kao Wimbledon

Kao što je san svakoga tenisača, koji je dovoljno dobar, jednog dana zaigrati u Wimbledonu i možda osvojiti, tako je san svakog mladog Slovenca koji se spusti niz skakaonicu dostići slavu velikih prethodnika i dominirati u sportu, koji je danas po popularnosti među Slovencima na prvom mjestu.

Nekad su ovi dečki koji sad skaču bili mladi orlići, ali su se s vremenom pretvorili u orlove kojima je Planica i strast i sudbina. Za većinu njih je Planica sve, pa i malo više i zato nije čudno da se upravo ovdje u petak od velike karijere oprostio Anže Semenič, a koliko je dobar potvrdi će podatak da je na oproštaju od karijere osvojio bodove za Svjetski kup. Na kraju je bio 16., a još uvijek je bio dovoljno dobar da bi preletio 230 metara.

Sve velike skakačke nacije imaju svoje letaonice, pa tako i Slovenija ima svoju koja je, čini se, najpoznatija, ali čak i ako to nije, za Slovence je uvijek bila i najveća i daleko najizazovnija. Tko jednom stane na skakačke skije i spusti se niz letaonicu, ima velike šanse da će ostati rob skijaških skokova do kraja karijere.

image

Timi Zajc

JURE MAKOVEC Afp

No, kao u svakoj sportskoj priči postoje iznimke, pa je tako Primož Roglič, svojevremeno obećavajući mladi skakač, nakon jednog teškog pada i ozljede ramena pronašao sreću i novu sportsku ljubav u biciklizmu gdje je dokazao da skakači na skijama mogu baš sve i kad promijene sport. Roglič je to dokazao ne samo činjenicom što je drugi na svijetu, već i podatkom da je bio dvostruki pobjednik Vuelte i olimpijski pobjednik u Tokiju u trci na kronometar.

Dobri su oni i drugdje

Slovenci još nisu otišli toliko daleko u skijaškim skokovima, puno je vrsnih sportaša u tom sportu i ne može svatko pretendirati biti suparnik Ryoyuu Kobayashiju, koji je bio briljantan u najvećem dijelu sezone, pobjednik Novogodišnje turneje i olimpijski pobjednik, da bi krajem sezone donekle ostao bez daha. Ne zato što je naglo ispao iz forme, nego zato što je došao trenutak i vrijeme u kojem su slovenski orlovi raširili krila i u visokom luku iznad Planice nadgledaju svijet letača. Ali, nisu oni dobri samo na Planici, dobri su i u svim ostalim skijaškim središtima, od Kulma do Oberstdorfa ili Holmenkollena, sve su do jednoga na najbolji način obilježili upravo Slovenci.

U petak su, recimo, posljednjih pet skakača, što će reći petorica koji su imali najviše bodova, a jedan od njih je trebao biti siguran pobjednik, još jednom su do ushićenja doveli gotovo 30.000 gledatelja. Pobjednik je bio Žiga Jelar za kojeg već jedno dulje vrijeme stručnjaci govore da je stvoren za letenje, a slavio je ispred Petera Prevca, Anžea Lanišeka i Timija Zajca, koji je završio na četvrtom mjestu.

Takav rezultat Slovenaca ostaje u svijetu skakača na skijama zabilježen kao jedan od najvećih, a postigla ga je jedna nova, mlada generacija predvođena preporođenim Peterom Prevcom. Generacija koja je jednostavno stvorena za daleke letove kao što su to pokazali prošloga tjedna u Oberstdorfu i što će pokazuju ovih dana na Planici. U Oberstdorfu su dominirali u momčadskom natjecanju u kojem su pet puta prvaci svijeta bili Norvežani, a triput Austrijanci, no u Njemačkoj se sve promijenilo, a dominacija kakvu su iskazali slovenski letači bila je nezamisliva.

image

Slijeva nadesno: Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar i Timi Zajc

JURE MAKOVEC Afp

Sebi stavili pritisak

Koliko dugo će ta dominacija trajati teško je reći jer kao što toga ima u svakom sportu, vrhunska forma nije uvijek najveći prijatelj letača na skijama. Ali dovoljno su hrabri da bi prihvatili svaki izazov i sa svakim se izazovom sjajno nosili. Izvjesno je da će sezonu u nedjelju okončati u velikom stilu jer teško je zamisliti da netko od tih momaka koji dominiraju posljednjih tjedana na velikim skakaonicama neće obaviti svoj posao do kraja na Planici. U posljednje vrijeme redovito imaju po petoricu ili barem petoricu među deset vodećih i to bi mogla ili trebala biti slika za kraj sezone.

Jedino pitanje na koje dobar dio svijeta traži odgovor je mogu li ti momci izdržati pritisak, koji su sami sebi stavili na leđa, ali i pritisak javnosti. A jedni problem kojeg slovenski izbornik ima je odabrati četvoricu za momčadsko natjecanje. Kad si dobar, kad si toliko dobar poput Slovenaca, to je sve samo ne lagan posao.

Linker
03. svibanj 2024 05:04