Joe Šakić

 Afp
STIGLO JE PRIZNANJE

Sin hrvatskih iseljenika dobitnik nagrade ‘Jim Gregory‘ za najboljeg menadžera, sjajan posao radi i u uredima

Na funkciji glavnog klupskog operativca Šakić je proveo deset sezona
Piše: Filip VidakovićObjavljeno: 25. srpanj 2022. 11:28

Ono o čemu su navijači i mediji u Denveru sramežljivo špekulirali u slučaju da Colorado Avalanche osvoji Stanley Cup, dogodilo se. Joe Šakić odstupio je sa mjesta generalnog menadžera na višu poziciju u klupskoj hijerarhiji i sada je predsjednik hokejskih operacija, a na njegovo mjesto zasjeo je dosadašnji Šakićev pomoćnik, Chris MacFarland, koji je na toj funkciji proveo zadnjih sedam sezona.

Sin hrvatskih iseljenika, Marijana i Slavice, dobitnik je nagrade “Jim Gregory” za najboljeg menadžera u sezoni, što i nije iznenađenje kada se zna da je Colorado imao najbolji rekord na Zapadu, drugi najbolji u cijeloj ligi, a u doigravanju su do naslova došli sa uvjerljivim omjerom 16-4. Na funkciji glavnog klupskog operativca Šakić je proveo deset sezona, te je pametnom kadrovskom politikom postavio temelje koji će “Lavini” omogućiti da se i u narednim sezonama bori vrh. Svi važniji igrači poput Landeskoga, Rantanena i Makara imaju višegodišnje ugovore, a novi za Nathana MacKinnona u ljeto 2023. biti će nešto o čemu će brigu morati voditi MacFarland.

Ovaj 52-godišnji Amerikanac nije gubio vrijeme na svojoj novoj poziciji, te je bogatim dugogodišnjim ugovorima nagradio Valerija Ničuškina i Artturia Lehkonena. Potonji je bio najzvučnija akvizicija pred kraj prijelaznog roka, dok će Ničuškin, nakon što je odigrao sezonu karijere, inkasirati 49 milijuna dolara u sljedećih osam sezona.

Pitanje Kadrija

Za sada ostaje otvoreno pitanje Nazema Kadrija, trenutačno slobodnog igrača i sa 87 bodova trećeg klupskog strijelca u sezoni. U Denveru bi ga voljeli ponovo vidjeti u momčadi, no 32-godišnji centar će uspješnu sezonu pokušati maksimalno unovčiti, tim više što mu je zbog godina ovo zadnja prilika za najveći ugovor u dosadašnjoj karijeri. Colorado bi mogao platiti Kadrija, no kao što smo već rekli, u ljeto 2023. ugovor istječe Nathanu MacKinnonu i za to će trebati izdvojiti puno više od dosadašnjih 6,3 milijuna dolara po sezoni. Imajući to u vidu, upitno je dali se Kadri uklapa u Salary Cap strukturu aktualnog prvaka.

Od važnijih igrača koji su napustili klub jesu Andre Burakovsky koji je potpisao petogodišnji ugovor sa “čudovištima” iz Seattlea vrijedan 27,5 milijuna dolara, dok bi golman Darcy Kuemper sljedećih pet sezona trebao biti “jedinica” u Washingtonu.

13/14 – 1. konferencija – ispadanje u 1.krugu doigravanja

14/15 – 11. konferencija – bez doigravanja

15/16 – 9. konferencija – bez doigravanja

16/17 – 14. konferencija – bez doigravanja

17/18 – 8. konferencija – ispadanje u 1.krugu doigravanja

18/19 – 8. konferencija – ispadanje u 2.krugu doigravanja

19/20 – 2. konferencija – ispadanje u 2.krugu doigravanja

20/21 – 1. konferencija – President Trophy (najbolji skor u regularnoj sezoni) – ispadanje u 2.krugu doigravanja

21/22 – 1.konferencija – Stanley Cup

Linker
26. travanj 2024 21:56