Luka Jarčov

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
BIT ĆE I TV PRIJENOSA

Sisak sprema proračun od pola milijuna eura za Alpsku ligu, u klub dolazi i bivši NHL igrač

Preko 70% budžeta je osigurano, u pregovorima smo sa sponzorima za ostalih 30%, kaže sportski direktor Jarčov
Piše: Filip VidakovićObjavljeno: 02. svibanj 2024. 16:58

Prije dva tjedna iz ureda Alpske lige stigla je najljepša čestitka KHL Sisku za 90. godišnjicu kluba. Tog dana klub s Banovine i službeno je postao član lige u kojoj nastupaju talijanski, austrijski i slovenski klubovi, te koja je veliki kvalitativni iskorak u odnosu na ono što su igrali do sada.

Tako će od sezone 24/25. Siščani biti 14. klub lige, uz još šest talijanskih, pet austrijskih, te dva slovenska. Prema riječima sportskog direktora Siska, Luke Jarčova, pregovori su počeli u prosincu prošle godine.

- Prvi put smo dobili odbijenicu. Problem je bio u Bregenzwaldu, klubu kojem se nije svidjela činjenica da mora putovati 900 km do Siska. Nakon toga poslao sam mail vodstvu lige da još jednom promisli o našem zahtjevu. Tada smo došli do dogovora da s Bregenzwaldom igramo sve utakmice u gostima, a u slučaju da se sretnemo u doigravanju onda bismo domaće utakmice igrali u Sloveniji.

Gledaju se igrači iz Europe

Nova i bolja liga zahtjeva neusporedivo veći budžet, kako stojite po tom pitanju?

- Preko 70% budžeta je osigurano, u pregovorima smo sa sponzorima za ostalih 30%. Planirana cifra je oko pola milijuna eura, što nas financijski svrstava u donji dom lige. Pregovaramo i s jednom TV kućom oko prijenosa domaćih utakmica.

Jače okruženje, osim financija, traži i bolji roster. Kako će Sisak izgledati po tom pitanju?

- Kostur momčadi od nekih 10-ak igrača ostaje. Želimo dovesti sve najbolje domaće koji žele i kvalitetom mogu igrati ovu ligu. Na tu našu osnovicu dodat ćemo šest stranaca. Suzili smo i izbor za trenera na 3-4 imena. Također, Shaone Morrisonn (480 NHL utakmica, op.a.), bivši igrač Medveščaka, bit će u ulozi savjetnika.

Prema riječima Jarčova, kada su stranci u pitanju gledat će se igrači iz Europe...

- Jeftiniji su već samim time što im dvaput godišnje ne moramo plaćati avionske karte za preko bare. Jedino ako se radi o igračima naših korijena, onda u obzir dolazi sjevernoameričko tržište.

Od 4 do 40 klinaca u školi

Odlaskom u Alpsku ligu klub više neće igrati IHL?

- Ne. Iako bih osobno to volio, najviše zbog onih “rubnih” igrača za Alpsku koji bi imali priliku za kaljenje. Upitno je uopće hoće li se i u kojem obliku igrati IHL sljedeće sezone.

Osim uspjeha seniora Jarčova veseli i veliki broj polaznika u školi hokeja.

- Kada sam 2021. došao u klub u maloj školi bila su četiri polaznika, danas ih ima preko 40.

Na tom tragu dolazimo i do drugog važnog projekta kada je u pitanju Sisak, a to je hokejaška akademija.

- To je ogroman logistički zalogaj i akademija je udaljena još jedno 2-3 godine. Puno je tu organizacijskog posla, jer mi polaznicima moramo osigurati kvalitetno školovanje, kvalitetne treninge i ono najvažnije - kvalitetno natjecanje. Tako naši igrači ne bi trebali ići van, već bi sve imali kod nas. Našim partnerima i sponzorima sviđa se ta ideja, te su nas spremni podržati.

Liga starta 21. rujna, kada planirate okupljanje?

- Plan je da s ledom krenemo oko 10. kolovoza.

I za kraj, rezultatska očekivanja?

- Proračunom kojim raspolažemo možemo se upustiti borbu za doigravanje.

Linker
02. svibanj 2024 16:58