Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia
VELIKI PROJEKT

Slovenija se kandidira za domaćinstvo Olimpijskih igara, dogovorili plan sa susjedima: ‘Sjajna ideja‘

O kandidaturi Italije, Austrije i Slovenije za Zimske OI 2034. razgovaralo se na sastanku u Trstu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. ožujak 2024. 18:25

Italija, Austrija i Slovenija počet će raditi na zajedničkoj kandidaturi za organizaciju Zimskih olimpijskih igara koje će se održati 2034. godine.

Informaciju je objavio Massimiliano Fedriga, predsjednik talijanske regije Friuli Venezia Giulia, nakon sastanka mješovitog odbora Furlanije Julijske krajine u Trstu.

Fedriga se sastao sa slovenskom ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon.

- Dovođenje najvažnijeg svjetskog sportskog događaja u našu regiju uz zajedničku kandidaturu Furlanije Julijske krajine, Slovenije i Austrije bio bi primjer iznimne suradnje utemeljene na dijalogu, želji za mirom i produbljivanjem međusobne kulturne razmjene koja se već godinama razvija. stvorena između naše regije i svih susjednih zemalja, koja na najbolji način predstavlja temeljne vrijednosti ujedinjene Europe - poručio je Fedriga, čije je riječi prenio dnevni list Il Piccola.

Italija, Austrija i Slovenija već su zajednički organizirale Olimpijski festival europske mladeži Ofem 2023. godine.

- Slažem se s ovim prijedlogom. To je sjajna ideja - rekla je ministrica Fajon.

Italija je dosad dvaput bila domaćin Zimskih olimpijskih igara, u Torinu 2006., i u Cortini d‘Ampezzo 1956. godine. Milano i Cortina bit će domaćini Zimskih igara 2026. godine.

Austrija je također dvaput ugostila Zimske olimpijske igre, u oba navrata domaćin je bio Innsbruck, 1964. i 1976. godine kad je uskočio kao zamjena. Izabran je tada bio američki grad Denver, ali se kasnije povukao jer su stanovnici američke savezne države Colorado na referendumu odbili financirati Igre.

Pitanje zajedničke kandidature za Zimske olimpijske igre 2034. upućeno je i Olimpijskom odboru Slovenije, no odgovora još nema. Zajednička kandidatura tri države oslanjala bi se na postojeću infrastrukturu u Tarvisiju u Italiji, u Villachu i Klagenfurtu u Austriji te u Kranjskoj Gori i na Planici u Sloveniji.

Linker
24. ožujak 2024 18:25