Aleksandar Boljšunov 

 ITAR-TASS NEWS AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia
SPORNA PODRŠKA PUTINU

Šok za trostrukog olimpijskog pobjednika: ‘Nemam riječi, bilo je to užasno i tužno za gledati‘

Još jedan olimpijski pobjednik snosi posljedice podrške ruskom predsjedniku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 02. travanj 2022. 10:32

Ne stišavaju se reakcije nakon nedavnog proratnog skupa koji je ruski predsjednik Vladimir Putin organizirao na stadionu Lužniki i na kojem su sudjelovali i brojni sportaši. Već smo pisali da je tvrtka Speedo prekinula suradnju s plivačem Jevgenijem Rilovim (25), dvostrukim olimpijskim pobjednikom iz Tokija na 100 i 200 leđno, nakon što je ovaj na spomenutom skupu javno iskazao podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Sada se vrlo slična stvar dogodila i Aleksandru Boljšunovu (25) koji je prije manje od dva mjeseca osvojio pet medalja (tri zlatne) u skijaškom trčanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Njega je odbacio Kinetixx, proizvođač rukavica koje koriste brojni elitni skijaši.

image

Aleksandar Boljšunov

PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA Pavel Bednyakov/Sputnik/Profimedia

Na Lužnikiju se službeno obilježavala osma obljetnica ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, a Putin je to iskoristio i za veličanje aktualne agresije na susjednu zemlju. Brojni su mu sportaši pritom dali podršku, a među njima i Boljšunov koji je na kaputu nosio zloglasno slovo "Z", simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Helmut Hanus, šef marketinga u Kinetixxu, osvrnuo se za norveški dnevni list VG, na pojavljivanje Boljšunova na skupu, nazvavši njegove postupke "ludim i idiotskim".

- Nemam riječi. Pokazao se kao pristaša Putina, a to je potpuno neprihvatljivo. Potpuno se distanciramo od toga. Gledati te sportaše na stadionu tijekom propagandnog showa bilo je užasno i tužno - rekao je Hanus.

Linker
20. travanj 2024 06:06