Skokovi na plastičnoj podlozi nisu novost, dok bi u svjetlu klimatskih promjena mogli postati pravilo

 AFP
REVOLUCIONARNA ODLUKA

To bi bila prava senzacija: Skijaški skokovi postaju ljetni sport, a jedan od domaćina bit će i Split?

‘Na svijetu nema dovoljno baš mjesta sa snijegom koji je nužan za ovaj sport‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. travanj 2023. 15:33

Jedan od gotovo klasičnih, definitivno jedan od najstarijih zimskih sportova. U doba oko Nove godine, tradicionalno se uz kusanje sarme i Novogodišnjeg koncerta iz Beča, prati i Novogodišnja turneja Četiri skakaonice. Govorimo dakle o skijaškim skokovima. Sportu koji je u programu još od prvih Zimskih olimpijskih igara, u Chamonixu 1924. E pa, neće tome tako dugo.

Uskoro će se najbolji skakači na skijama nadmetati usred ljeta. Skijaški skokovi naime prelaze iz obitelji zimskih u ljetne sportove. Ne, nije niti šala, niti je dio neke šire priče o klimatskim promjena i globalnom zagrijavanju. Iako se ponešto i tu krije, ali ne ovog puta. Činjenica je da je bilo i ranije natjecanja ljeti u skijaškim skokovima, na skakaonicama s plastičnom podlogom, no sada se ozbiljno razmišlja o prebacivanju ovog sporta iz obitelji zimskih u ljetne. Računajući i olimpijske igre! Ne samo da se razmišlja, nego je prvi korak već i učinjen.

image

Olimpijska skakaonica u Sapporu u ljetnom ruhu

AFP

Skijaški skokovi su naime prebačeni u ljetne sportove, a premijeru će imati za koji mjesec, u Poljskoj na Europskim igrama, velikom višesportskom natjecanju koje je prvi put održano 2015. u Bakuu.

Krakow i jug Poljske ili tzv. Malopolska, ove godine su domaćini 3. Europskih igara (nakon Bakua 2015. i Minska 2019.), a Poljaci koji su sjajni, velesila u ovom sportu, uvrstili su skijaške skokove u program Europskih igara koje će se održati usred ljeta ove godine.

Testiranje u Zakopanima

- Na svijetu nema baš dovoljno mjesta sa snijegom koji je, naravno, nužan za ovaj sport - kaže Marcin Nowak, predsjednik Organizacijskog odbora Europskih igara u Krakowu 2023.

- Klima se jasno mijenja, tako da ćemo mi s Europskim igrama u našoj zemlji pokazati u kojem smjeru skijaški skokovi mogu ići u budućnosti. Sve se mijenja i svake je godine sve teže i teže pronaći mjesto na kojem se mogu organizirati skijaški skokovi, kao i bilo koje skijaško natjecanje. Stoga vjerujem da bi to mogao biti onaj potez kojim bi skijaški skokovi čak mogli otići potpuno u ljetni program. Skokovi su jedan od najpopularnijih sportova u Poljskoj. Mi imamo sjajnu reprezentaciju, veliku tradiciju, tako da očekujemo prepune tribine. Vjerujte, ovo će biti jedno od najvećih natjecanja u povijesti skijaških skokova - vrlo samouvjereno će Marcin Nowak.

Nadmetanje će se i održati u poznatom zimskom odredištu, Zakopanima. Upravo su Zakopane bile jedno od ključnih odrednica i u samoj kandidaturi Krakowa i Malopolske za domaćina Europskih igara.

Proračun nije malen, iznosi 88-90 milijuna eura i to u krajnje štedljivoj inačici jer ipak govorimo o multisportskom natjecanju s čak 29 sportova. Za taj je događaj, inače, zainteresirana i Hrvatska, odnosno Split, koji bi domaćin za četiri godine. S vjerojatnošću skijaških skokova na Jadranu. E, to stvarno još čak ni Split vidio nije.

Linker
18. travanj 2024 02:31