Halvor Egner Granerud

 NTB SCANPIX/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
VEĆ OTVARA ŠAMPANJAC

Trijumf letećeg Norvežanina: Na Božić bi se malo tko kladio na njega, a onda je počeo nezadrživi niz

Postigao je nešto što nije uspjelo nijednom norveškom skakaču u povijesti
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. ožujak 2023. 10:03

Tamo negdje krajem prosinca, nakon nepuna dva mjeseca sezone i odrađenih osam natjecanja, malo tko bi bio spreman tipovati na Halvora Egnera Graneruda kao ukupnog pobjednika Svjetskog kupa u skijaškim skokovima. Danas, uoči posljednje dvije stanice sezone, finskog Lahtija i slovenske Planice, 26-godišnjak iz Osla je već otvorio pobjednički šampanjac.

Tri su još natjecanja do kraja, a Granerud ima osiguran drugi Kristalni globus u karijeri, što nije uspjelo nijednom norveškom skakaču u povijesti. Pokazao je na najbolji mogući način kako se tempira forma, jer u tih prvih osam natjecanja sezone je imao samo jednu pobjedu, onu u finskom Kuusamu koju je podijelio sa Stefanom Kraftom, i sve je ukazivalo na to da će se za ukupni trijumf boriti Poljak Dawid Kubacki i Slovenac Anže Lanišek. A onda je Granerud stisnuo gas do daske u najvažnijem trenutku, na Novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice, ostvario pobjede u Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchenu i Bischofshofenu, i postao prvi Norvežanin nakon 16 godina koji je podigao Zlatnog orla.

image

Halvor Egner Granerud

GEIR OLSEN Afp

I nije se zaustavio samo na tome, iskoristio je zalet koji je uhvatio na Turneji i nastavio nizati pobjede. Skupio ih je 12 ove sezone i prošli vikend pred domaćom publikom u Vikersundu potvrdio Kristalni globus. Pomoglo mu je malo i povlačenje Kubackog koji se zbog obiteljske drame hitno vratio kući i nije sudjelovao na posljednjem natjecanju, ali nema sumnje da bi i bez toga Granerud osigurao ukupni trijumf jer su šanse Poljaka ionako bile simbolične.

No, kako je i sam kasnije priznao u Vikersundu mu je čak i više značilo to što je osvojio turneju Raw Air, koja obuhvaća tir norveške stanice u nizu (Holmenkollen, Lillehammer i Vikersund), i postao prvi domaći skakač kojem je to uspjelo.

- Osjećaj je baš dobar, nisam mislio da ću uspjeti nakon što sam u Holmenkollenu na oba natjecanja ostao bez postolja. Osvajanje Raw Aira mi je u ovom trenutku na prvom mjestu, a Globus je na drugom.

Jasno je da mu je na razini cjelokupne sezone Globus važniji, ali znao je da bi ga ionako osigurao u Lahtiju ili na Planici, tako da je za vikend uživao u osvajanju druge ovosezonske turneje.

image

Halvor Egner Granerud

JURE MAKOVEC/AFP/PROFIMEDIA

A uživao je i glavni trener norveške reprezentacije Alexander Stöckl koji je biranim riječima govorio o svom učeniku.

- Ovo je velika stvar. Nikada nismo imali tako stabilnog skakača na visokoj razini. Ovo mu je druga sezona u kojoj je uspio biti ovako kvalitetan - rekao je Stöckl.

I doista, osvajali su u prošlosti Kristalni globus Vegard Opaas, Espen Bredesen i Anders Bardal, ali nijedan to nije uspio ponoviti. Sve do Graneruda koji je odveo norveško skakanje na novu razinu. I po broju pojedinačnih pobjeda u Svjetskom kupu već dugo je najbolji Norvežanin, skupio ih je 25, a daleko iza njega na drugom je mjestu Roar Ljøkelsøy.

Linker
02. svibanj 2024 11:54