Andrew Parsons, predsjednik IPC-a

 MARK EDWARD HARRIS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
PARAOLIMPIJSKE IGRE

Ukrajinski sportaši se probili do Pekinga, tamo ih dočekala šokantna odluka: ‘Nitko ne vjeruje da se ovo događa!‘

Odlučeno je da će ruskim i bjeloruskim sportašima biti dopušteno natjecanje na ZPI
Piše: HinaObjavljeno: 02. ožujak 2022. 17:57

Ukrajinska reprezentacija stigla je u srijedu u Peking gdje će se od 4. do 13. ožujka održati Zimske paraolimpijske igre, gdje ih je dočekala vijest da je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) donio odluku da je ruskim i bjeloruskim sportašima ipak dopušteno sudjelovati na ZPOI.

Ukrajinski paraolimpijci su u glavni kineski grad stigli u gotovo isto vrijeme kada je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) donio odluku da je ruskim i bjeloruskim sportašima ipak je dopušteno sudjelovati na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu unatoč brojnim pozivima da im se zabrani nastup.

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije sudjelovat će pod neutralnim nazivom, natjecat će se pod paraolimpijskom zastavom, a njihove medalje neće biti vođene ​​na tablici medalja.

Zatvoreni zračni prostor Ukrajine i poremećeni kopneni promet od početka ruske invazije doveli su u sumnju dolazak ukrajinskih sportaša u Kinu. No, ipak su se uspjeli probiti autobusom do Milana, odakle su letjeli za Istanbul, pa za Peking.

U zrakoplovu za Peking s ukrajinskom delegacijom putovao je i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić koji je imao prilike razgovarati sa svojim ukrajinskom kolegom Valerijem Šuškevičem.

"Svi su u potreseni i u šoku, nitko ne vjeruje da se ovo događa," kazao je predsjednik HPO-a.

"U ukrajinskoj delegaciji je 20 sportaša, u stalnom su kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima, posebno oni koji dolaze iz područja koja su zahvačena ratom," rekao je Kovačić dodavši kako je ponudio svu moguću pomoć Ukrajinskom paraolimpijskom odboru.

Oglasio se i predsjednik IPC-a Andrew Parsons kazavši kako razumije razočaranje onih koji su se zalagali za isključenje ruskih i bjeloruskih sportaša. Međutim, objasnio je da statut IPC-a ne dopušta organizaciji da isključi te sportaše. U svakom slučaju ne prije organizacije glavne skupštine zakazane za kasnije ove godine.

"Ovo je vrlo teško vrijeme za svijet i paraolimpijski pokret", rekao je Parsons pozvavši sudionike Paraolimpijskih igara da se prema "neutralnim sportašima (Rusima i Bjelorusima) ponašaju kao prema bilo kojem drugom sportašu".

"Za razliku od svojih vlada, ovi sportaši i dužnosnici nisu agresori", kazao je dodavši da "IPC neće održavati nikakva natjecanja u Rusiji ili Bjelorusiji do daljnjeg."

Međutim, odluka Boarda IPC-a je izazvala brojne prosvjede. Čelnici njemačkog olimpijskog i paraolimpijskog sporta bili su razočarani zbog odluke vodstva IPC-a.

“Činjenica da se ova dva izaslanstva ne isključuju je neshvatljiva”, rekao je predsjednik Njemačkog paraolimpijskog sportskog saveza Friedhelm-Julius Beucher, žaleći što “nismo imali snage ići dalje od propisa i stati na stranu čovječanstva”.

"Mi se svađamo o pravilima, dok u Ukrajini ubijaju ljude bez ikakvih pravila. Ova odluka šalje lošu poruku," dodao je.

Odluku IPC-a je osudila i Velika Britanija, a britanska tajnica za kulturu Nadine Dorries, koja je odgovorna za sport, rekla je da će se konzultirati s britanskim sportskim tijelima o tome kako najbolje protestirati protiv ove odluke.

"Izuzetno sam razočarana u IPC, ovo je pogrešna odluka i pozivam ih da je hitno preispitaju", rekla je Dorries u priopćenju.

Olimpijski i paraolimpijski odbor Sjedinjenih Država rekao je da je razočaran ishodom.

"Iako možemo suosjećati s teškoćom ove odluke i željom IPC-a da zaštiti prava sportaša na natjecanje, razočarani smo ovim ishodom jer opravdava rusko nepoštivanje ne samo olimpijskog primirja, već i žrtava besmislenog rata", rekao je USOPC.

Na ZPOI u Pekingu nastupit će više od 650 paraolimpijaca iz 51 zemlje svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Peking će ovom prilikom postati prvi grad na svijetu koji će biti domaćin Ljetnih (2008) i Zimskih (2022) olimpijskih i paraolimpijskih igara.

Linker
06. lipanj 2023 18:39