Hrvatski olimpijski odbor
IZ KINE ZA SN ZRINKA LJUTIĆ

‘Užasno je hladno, prehladno! A naša Kineskinja je za 2 godine naučila hrvatski zbog Modrića i Vatrenih‘

Naša skijašica nakon otvaranja Igara na kojem je nosila zastavu o dojmovima iz Ptičjeg gnijezda
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 05. veljača 2022. 08:16

Zrinka Ljutić ima samo 18 godina, na svojim je prvim Igrama, a u petak je baš ona u društvu Marka Skendera predstavila Hrvatsku cijelom svijetu. U mimohodu zemalja sudionica ZOI u Pekingu zastava je bila čvrsto u rukama dvoje naših mladih sportaša, a Zrinka je točno znala što želi napraviti...

- Bilo mi je bitno da cijelo vrijeme mašem. Željela sam svima pokazati našu zastavu i zato ju nisam htjela samo mirno nositi kao što su to radili predstavnici nekih drugih zemalja. Baš sam bila sretna, cijeli doživljaj je bio super, a Marko jako simpatičan.

Kaže kako se iznenadila kad je čula da bi trebala nositi zastavu nakon što je bilo jasno da Leona Popović zbog zaraze neće moći biti na otvaranju.

- I iznenađena i sretna, ali sam onda i malo razmislila i predložila da ipak daju nekom starijem od mene, ali su inzistirali da budem ja i drago mi je zbog toga i hvala što sam imala čast nositi zastavu.

image

Zrinka Ljutic i Marko Skender predvode hrvatske sportaše na ZOI

MANAN VATSYAYANA Afp

Nije bila na cijelom otvaranju, jer naši alpinci nisu u Pekingu nego u Yanqingu koji je oko dva sata udaljen.

- Zapravo se sve jako brzo odvijalo. Doveli su nas do stadiona, posložili nas, prošli smo jedan krug, malo pogledali i vratili se u naše Selo jer ipak je udaljeno i treba se i odmoriti. Ali fora mi je bilo vidjeti i sve ostale nacije, koliko ih je više od nas, a domaćini su predobri, svi mašu, pozdravljaju, svi se žele slikati s nama i mi s njima. Baš je dobar osjećaj biti dio svega toga.

Oduševila ju je Kineskinja koja je kao vodič dodijeljena našoj ekipi na otvaranju. Potpuno oduševila.

- Opsjednuta je s Vatrenima i Lukom Modrićem, zbog njih je počela učiti hrvatski, a premda ga ući samo dvije godine nevjerojatno je koliko dobro priča i s kakvim naglaskom. Njezina najveća želja je bilo što od Vatrenih i Luke pa su već uspostavljeni kontakti s Hrvatskim nogometnim savezom.

image
Hrvatski olimpijski odbor
image
Hrvatski olimpijski odbor

Rekli bismo da je cijeli doživljaj Igara do sada, koliko god one bile drukčije i "zatvorenije" zbog cijele situacije s koronavirusom, Zrinki vrlo pozitivan.

- Ja ne mogu usporediti s nekim drugim Igrama jer su mi ove prve, ali sve mi je do sada super. Jako dobro je sve organizirano, svi su jako ljubazni, a fascinantno je što su sve izgradili za Igre kad je skijanje u pitanju. Staze su, i to ne samo ove za Igre nego i one na kojim treniramo, odlične, izazovne, nove žičare, zbilja je sve to vrhunski.

Ono što joj je čudno i na što se tek privikava je snijeg.

- Jako je agresivan, potpuno drukčiji od bilo kojeg na kojem sam dosad skijala. Kažu da je vrlo sličan američkom snijegu, ali ja sam skijala samo u Killingtonu i premda je i tamo bio agresivni snijeg nije to ni slično ovome. Tu je teže i izazovnije, a veći mi je problem u slalomu nego u veleslalomu, ali nadam se da ću se priviknuti do utrka.

Ono na što će se teško priviknuti je hladnoća.

- Užasno je hladno, prehladno. Temperatura je -20, a kad zapuše vjetar osjećaj hladnoće je još nekoliko stupnjeva gori. Moraš skijati s maskama, zaštitnim flasterima, ne osjećaš nos, lice. Napraviš jednu rundu i moraš se malo ugrijati.

image
Hrvatski olimpijski odbor

Barem malo zimskog osjećaja kad već izvan staza nema snijega.

- Joj, malo previše, ne treba biti baš tako hladno.

Danas ima slobodni dan, a prethodnih dana je svaki dan trenirala.

- Jedan dan samo slalom, pa slalom i veleslalom. Dobro je i to organizirano, sve ekipe su zajedno samo smo podijeljeni po sekcijama. Mi koji skijamo Svjetski kup smo u prvoj ili drugoj sekciji ujutro, a svi ostali u trećoj sekciji. Staze jako dobro izdrže, ne rade se rupe, malo je i presavršeno, odnosno nismo navikli na takvu podlogu i takav snijeg.

image
Hrvatski olimpijski odbor

Kako je u Olimpijskom selu?

- Smješta je odličan, u blizini nam je teretana, a restoran radi od pet ujutro do ponoći i možeš jesti kad god hoćeš. Najaviše je europske hrane, ali ima i kineske. Doduše, nakon nekoliko dana malo dosadi jer je uglavnom piletina pa su neke ekipe tražile da se doda i neko drugo meso. Jedemo za stolovima koji s tri strane imaju staklenu pregradu, svatko je u svom odjeljku.

Testiranja na koronavirus su svakodnevna.

- Obavezno ujutro i onda samo obavijeste nacionalne olimpijske odbor ako je netko pozitivan.

Ima li uopće druženja ili se sve svodi na sobu, trening, obroke...

- Pa nitko nas ne sprječava da pričamo jedni s drugima, samo svi nosimo stalno maske i stalno se sve dezinficira. Jako, jako je sve čisto, a dezinficiraju non-stop.

image
Hrvatski olimpijski odbor

Prvi nastup će imati 7. veljače kad je na rasporedu veleslalom, a dva dana kasnije i drugi u slalomu. Trema?

- Ne baš trema, ali postoji određeno uzbuđenje kao i uoči ostalih utrka. Probat ću napraviti na utrci neke stvari na koje pazim na treninzima, probat ću se maksimalno koncentrirati. Pričati o tome koja bih mogla biti nema nikakvog smisla, ali dat ću sve od sebe da bude dobro.

Više od toga i ne treba, i ovo je samo početak kad je ona u pitanju.

Linker
23. rujan 2024 07:28