FABRICE COFFRINI Afp
SPREMAJU SE PROMJENE

Uzbudljiva ideja koja bi promijenila skijanje, uvode se Grand Slam utrke?! ‘Uvjeren sam da je isplativo‘

Urs Lehmann je podijelio neka svoja razmišljanja o skijanju, a iznio je i neke svježe ideje
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. ožujak 2022. 23:33

Skijaška sezona još nije završena, ovo je vrijeme u kojem se intenzivno održavaju i utrke nacionalnih prvenstava, ali najvažnija natjecanja su zaključena. Uključujući Svjetski kup, a najzanimljivije pitanje je kako će on izgledati od iduće sezone. Novi predsjednik Svjetske skijaške federacije Johan Eliasch, koji je izabran prošlog proljeća, najavio je velike promjene, ali upitno je koliko će toga biti i realizirano, a pogotovo koliko će s papira prijeći na teren već iduće sezone.

FIS je oformio i posebnu skupinu koja je zadužena baš za to kako će izgledati budućnost alpskog skijanja, jedan od članova je i naš Vedran Pavlek, a jedno od najzanimljivijih pitanja je kakav će biti kalendar Svjetskog kupa i s kojim disciplinama. Dugogodišnja praksa je bila da FIS objavljuje precizan kalendar za iduću sezonu plus dugoročne kalendare i trenutačno među dokumentima FIS-a egzistira jedan takav dugoročan koji uključuje i iduću sezonu, ali može ga se smatrati irelevantnim. Za početak, u njemu su i po tri kombinacije, po četiri paralelne utrke, ali i potpuni nesrazmjer broja tehničkih i brzih utrka, a ovo posljednje je jedna od stvari na kojoj se inzistiralo u kalendaru sezone koja je upravo završila. Uostalom, taj dugoročni kalendar objavljen je još u svibnju 2020. kad je na čelu bila stara garnitura FIS-a.

image
JOE KLAMAR Afp

Pretrpani kalendar

Idući tjedni donijet će puno više svjetla oko toga kako će doista izgledati sljedeća sezona, ali dok se to ne dogodi Urs Lehmann, predsjednik Švicarskog skijaškog saveza, podijelio je neka svoja razmišljanja u tekstu koji je objavio švicarski Blick. Lehmann je bivši skijaš, bio je svjetski prvak u spustu 1993., a od 1997. do 2002. direktor natjecateljskog programa Salomona na kojem je skijala Janica Kostelić. Švicarac je bio i najjači protukandidat Johanu Eliaschu u izboru za predsjednika FIS-a, ali nije prošao, a svako toliko tijekom proteklih mjeseci moglo se naići na njegove kritike na račun rada FIS-a, prvenstveno presporih promjena, iako je i sam član Vijeća FIS-a.

Švicarski novinari su mu ponudili nekoliko teza o budućnosti Svjetskog kupa i tražili njegovo mišljenje, a jedna od njih se odnosi na broj utrka i pretrpani kalendar. Ove sezone je bilo po 37 muških i ženskih utrka plus Zimske olimpijske igre, a za iduću sezonu se spominje brojka od 40 do 44 utrke plus Svjetsko prvenstvo.

"Ne mislim da je brojka od 40 utrka prevelika, mnogo veći je problem kako su raspoređene. U konačnici, sve se svodi na to da želite zaraditi i želite se pokazati. Sportaši, savezi, sponzori, organizatori utrka - svi se žele pokazati. No, mislim da bi se kalendar mogao rastegnuti."

Revanš utrke

Lehmannova ideja kako ga rastegnuti je raniji početak od uobičajenog krajem listopada, a pritom bi utrke bile na glečerima ili recimo na Novom Zelandu. Osim toga, zagovara praksu “dvostrukih utrka”, ono što smo imali često ove sezone (dva slaloma u Garmisch-Partenkirchenu, dva veleslaloma u Kranjskoj Gori, po dva spusta u Wengenu i Kitzbühelu...).

"Ako se dva slaloma ili dva spusta održavaju dan za danom na istom mjestu uvijek postoji mogućnost revanša, a to je navijačima zanimljivo. Osim toga, neki bi skijaši i skijašice imali priliku malo odahnuti u određenim tjednima jer ne skijaju te discipline."

image
MARCO BERTORELLO Afp

Paralelne utrke i dalje izazivaju kontroverzu i više je protivnika nego zagovornika, a Lehmann je definitivno protivnik. Ideja o najmanje 4 ovakve utrke u muškoj i ženskoj konkurenciji plus dodjela Globusa te ubacivanje paralelnih utrka umjesto kombinacije na ZOI, nije nešto za što bi on dignuo ruku.

"Mislim da je to pogreška. Ja bih u budućnosti ostavio paralelne utrke samo na ekipnoj razini i to na velikim natjecanjima i na završnici Svjetskog kupa. Zemlja protiv zemlje, to ima smisla. Ne vidim nokaut utrke kao pojedinačnu disciplinu."

Za razliku od novog predsjednika FIS-a, koji je prilikom svog izbora bio veliki zagovornik upravo ovih utrka. Kao i onih u dvoranama, pa se recimo Dubai spominjao kao sigurno odredište.

Eliasch je kod preuzimanja FIS-a kao jednu od svojih najvažnijih zadaća označio povećanje nagradnog fonda za skijaše, čak je uspio reći da ga treba približiti tenisu iako je svima jasno da se značajno približavanje neće dogoditi. Uostalom, samo za usporedbu, Taylor Fritz je za osvajanje Indian Wellsa zaradio 1,12 milijuna eura, a Marco Odermatt, ukupni pobjednik Svjetskog kupa, za cijelu sezonu 550.000 eura.

Uzbudljiva ideja

Moguća je i promjena bodovnog sustava po uzoru na tenis, odnosno riječ je o ideji da i skijanje ima svoje Grand Slam turnire, Masters 1000 turnire i one niže kategorije... Zagovornici promjena vode se logikom kako je glupo da spust u Wengenu i Kitzbühelu vrijedi jednako kao primjerice paralelna utrka u Lechu.

"Meni se ta ideja čini uzbudljivom. Puno je tu stvari koje bi trebalo razraditi, ali uvjeren sam da bi se isplatilo", kaže Eliasch.

Tenisač Taylor Fritz za osvajanje Indian Wellsa zaradio je 1,12 miljuna eura, a Marco Odermatt za cijelu sezonu 550.000 eura

100.000

eura je najveća nagrada za pobjedu u Svjetskom kupu (spust i slalom u Kitzbühelu)

43.770

eura je nagrada za pobjednika na većini utrka, uključujući i Zagreb

42.852

eura bila je najmanja nagrada pobjednici neke ženske utrke ove sezone (veleslalom Kronplatz)

38.906

eura bila je najmanja nagrada pobjedniku neke muške utrke ove sezone (spust i super G Kvitfjell)

Skijaš teško ozlijedio gledatelje na FIS utrci

Skijanje je opasan sport i ozljede su česte, ali jedan mladi austrijski skijaš uspio je skijanje učiniti i vrlo opasnim za gledatelje.

Na FIS veleslalomu u Montafonu 18-godišnji skijaš je prilikom pada “pokosio” bračni par uz stazu pri čemu je žena zaradila prijelom ključne kosti i potres mozga, a njezin suprug prijelom rebra i potres mozga i helikopterom su prebačeni sa staze u bolnicu. Skijaš je prema informacijama austrijskih medija ostao neozlijeđen.

Ja bih u budućnosti ostavio paralelne utrke samo na ekipnoj razini. Zemlja protiv zemlje, to ima smisla, pojedinačne utrke nemaju, kaže Urs Lehmann, predsjednik Švicarskog skijaškog saveza

Linker
16. travanj 2024 08:19