Kandahar staza u funkciji je od ZOI 1936.

 CHRISTOF STACHE Afp
PALE ŽESTOKE KRITIKE

Uzbuna i ogorčenje u Bavarskoj: Azijske novčanice brišu budućnost legendarnog Kandahar spusta?

Najava kako FIS planira muški spust u Garmisch-Partenkirchenu zamijeniti utrkama u Aziji izazvala nevjericu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 15. travanj 2022. 18:48

Ako ništa drugo, ovo proljeće nije dosadno. Uobičajeno su nakon završetka Svjetskog kupa praktično jedine vijesti tko mijenja proizvođača skija i tko je imao nesreću ozlijediti se na treningu, ali ova je godina potpuno drukčija. Kalendar nove sezone još nije poznat, a u svjetlu najava kojekakvih promjena svako malo procuri neka neslužbena, poluslužbena ili navodna informacija, a one redovito izazivaju popriličnu buru. Najnovija je vezana uz utrke u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu koji će, prema najavama, ostati bez muškog spusta.

Vijest je izazvala potpuno konsternaciju u Njemačkom skijaškom savezu...

- Kandahar spust je klasik. Ne bi se smjeli brisati klasici - ogorčen je Wolfgang Maier, sportski direktor njemačkog saveza.

Svjetska skijaška federacija (FIS), prema informacijama koje je objavio Bayerischer Rundfunk, planira spust u Garmisch-Partenkirchenu zamijeniti utrkama u Aziji. A to je u potpunosti u skladu sa željenim širenjem na azijsko tržište, koje zagovara novi predsjednika FIS-a Johan Eliasch.

- Puno se nacionalnih saveza protivi ovakvim promjenama i zato se nadamo da one neće zaživjeti. Odluka će se vjerojatno donijeti na Kongresu FIS-a u svibnju, a cilj je osigurati kalendar Svjetskog kupa kakav smo imali o sada - dodao je Maier.

Svjetski kup od 1970.

Od borbe za svoj spust ne misle odustati ni domaćini u Garmisch-Partenkirchenu, dapače.

- Nadamo se da će užas onoga što se događa u zimskim sportovima natjerati FIS na preispitivanje - kaže Florian Fischer iz lokalnog organizacijskog odbora, koji tvrdi kako nije nesklon promjenama, ali jest onima koje “brišu” utrke koje su stvarale povijest Svjetskog kupa.

Staza Kandahar (danas Kandahar 1) otvorena je za Zimske olimpijske igre 1936., a 2009. je konstruiran i Kandahar 2. Ženski i muški spust za Svjetski kup u Garmisch-Partenkirchenu prvi put su održani još 1970. i Kandaharspust staza je jedna od najpoznatijih u svijetu skijanja. Uz bok Lauberhornu u Wengenu i Streifu u Kitzbühelu, ali što je to u komparaciji s hrpom novčanica koje lepršaju nad “friškim” azijskim stazama.

Inače, i ove su sezone u gradu, koji je rodno mjesto Rosi Mittermaier, Christiana Neureuthera, Felixa Neureuther, Armina Bittnera i Marie Höfl-Riech, održana samo dva muška slaloma. Žene su skijale i spust, navodno će i iduće sezone, muški neće.

Skijaši su posljednji spust ovdje imali 2021. i pobijedio je Dominik Paris. Usput, onaj prvi, održan u siječnju 1970. osvojio je veliki Carl Schranz. Tri puta su ovdje slavili Rolland Collumbin i Steve Podborski, dvaput Franz Klammer, pa Luc Alphand i Hermann Maier, Stephan Eberharter, Michael Walchhofer... Dobra stara vremena i krasna tradicija, ali zvuk šuštanja šuškanja novčanica koji se sve jače čuje iz Azije očito ima veću snagu. Ili možda nema? Znat će se uskoro.

Linker
25. travanj 2024 14:11