Mikaela Shiffrin

 NICOLAS TUCAT Afp
OPET NA VRHU SVIJETA

Velika pobjednica nikad neće biti samo ‘glupa plavuša‘, na najbolji je način začepila usta hejterima

Mikaela Shiffrin uzela je četvrti puta u karijeri veliki kristalni Globus
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. ožujak 2022. 19:54

Najgluplja stvar koju bilo tko može napraviti sjedeći na kauču je podcjenjivanje velikih pobjednika. Naravno da nisu nadljudi, naravno da im se mogu dogoditi i teški porazi i krize u karijeri, ali ne bi postali veliki da nisu nešto posebno. Mikaela Shiffrin je samo još jedna potvrda prve rečenice. Amerikanka, koja je prije nekoliko dana proslavila 27. rođendan, u samo mjesec dana je prošla put od "luzerice" do velike pobjednice. Navodnici su tu s razlogom, ona nikad doista nije bila gubitnica, ali sva sila onih pametnjakovića s kauča tijekom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu potrudila se nabacivati uvredama najgore vrste na Amerikanku.

Svega je tu bilo, a jedan dio takvih "blistavih uradaka" kojima je bila izložena objavila je na društvenim mrežama. Ali ne kako bi se obračunala s takvima, nego da bi poslala poruku svima onima koji se i sami u nekom trenutku na udaru takvih "briljantnih umova".

- Mrzitelji su tu jer su odlučili da te žele mrziti, a ti stvarno ne možeš učiniti ništa da te prestanu mrziti tako da ne bi trebao trošiti svoju energiju na to. Ustani i nastavi dalje. Ustani iz kreveta sljedeći dan iako primaš poruke zbog kojih se osjećaš grozno. Užasno.

image
NICOLAS TUCAT Afp

Kao što se ona osjećala kad se našla na udaru zato što nije uspjela osvojiti niti jednu olimpijsku medalju u Pekingu pa je preko noći, bez obzira na sve svoje pobjede i medalje, postala "netko to se ne zna nositi s pritiskom", "glupa plavuša", "vrijedna prezira", "iritantna", a bio je i lijep broj onih koji su joj poručivali kako uživaju u njezinim padovima. Kao da su oni time postajali bolji, veći ili bitniji. Bolesno, ali to je dio života ne samo sportskih zvijezda u vremenu kad se svaki veći ili manji bolesnik skriven iza tipkovnice može prepustiti svom iživljavanju bez ikakvih posljedica.

Ali Mikaela Shiffrin je našla način kako se obračunati s njima. Šaljući poruku onima koji su bitni, a ne onima koji su nebitni.

- Mislim da mnogi od vas imaju vatru u sebi i držite se toga. Ne šaljite poruke svojim "hejterima". Ne zaslužuju da gubite vrijeme na njih. Širite poruku podrške sljedećoj osobi koja je na udaru mržnje.

Na završnicu Svjetskog kupa u Francusku došla je sa samo 56 bodova prednosti u odnosu na Petru Vlhovu, ali je u samo dva dana ono što je trebala biti ogorčena borba do zadnjeg trenutka pretvorila u svoj veliki trijumf. Od četvrtka ona je vlasnica Velikog Globusa. Četvrti put i time se smjestila u društvo sunarodnjakinje Lindsey Vonn, Austrijanca Hermanna Maiera, Švicarca Pirmina Zurbriggena i Talijana Gustava Thönija. Ispred su samo Hirscher (8), Annemarie Moser-Pröll (6) i Marc Girardelli, a ovaj posljednji ima tek jednu veliki "kuglu" više. Tko se spreman kladiti da mu se "luzerica iz Pekinga" neće već iduće sezone priključiti?

- U ovoj sezoni je bilo puno trenutaka koji su bili odlični, ali i onih kad sam bila daleko od toga, kao nikad u karijeri. Ovaj tjedan sam samo željela pokazati ponovo dobro skijanje. Svi znaju koliko sam željela osvojiti Veliki globus. Ova završnica je bila posljednji veliki cilj sezone - rekla je Amerikanka nakon što je taj toliko željeni Globus i osigurala.

Na briljantan način. Prvo je pobijedila u spustu u kojem je do srijede u posljednje dvije sezone skijala samo tri utrke, a posao je zaključila drugim mjestom u super G-u samo dan kasnije. Dvije utrke prije kraja ima 236 bodova više od Petre Vlhove, koja za razliku od nje u prve dvije utrke završnice nije osvojila niti boda. Prošlogodišnja ukupna pobjednica je tako već u četvrtak predala krunu novoj pobjednici.

- Pokušala sam napraviti sve što sam mogla, ali Mikaela je odradila nevjerojatnu utrku. Možda su nakon Igara u Pekingu mnogi mislili da ona nije tako moćna, ali Mikaela je prava šampionka - u malo riječi je Vlhova odala priznanje suparnici i rekla suštinu.

Mikaela Shiffrin je prava šampionka. Sve što je napravila u karijeri dokaz je toga. Baš kao i način na koji se nosila s udarcima. Prvi ogroman, koji i dalje ima utjecaj na nju, tragični je gubitak oca u veljači 2020. Za one koji zaboravljaju, u tom je trenutku iza sebe imala tri uzastopno osvojena Velika globusa i bila je na putu osvajanja četvrtog. Nakon smrti oca povukla se iz Svjetskog kupa i na kraju je u skraćenoj sezoni Globus pripao Federici Brignone.

Ove je sezone, kao što je i sama rekla, imala velikih trenutaka, ali i pogrešaka i nesigurnih vožnji netipičnih za Mikaelu Shiffrin kakva je bila najveći dio karijere. Vrhunac je bio na Igrama u Pekingu gdje je umjesto nekoliko medalja skupila 0 medalja i čak tri nezavršne utrke. Izdržala je, vratila se u Svjetski kup i onda u Courchevelu pomela konkurenciju i kritičare. Pobjednica. I to velika.

RASPORED ZAVRŠNICE

Petak, 18. ožujka

12.00 Ekipna utrka

Subota, 19. ožujka

9.00 1. vožnja veleslalom (m)

10.30 1. vožnja slalom (ž)

12.00 2. vožnja veleslalom (m)

13.30 2. vožnja slalom (ž)

Nedjelja, 20. ožujka

9.00 1. vožnja veleslalom (ž)

10.30 1. vožnja slalom (m)

12.00 2. vožnja veleslalom (ž)

13.30 2. vožnja slalom (m)

Linker
24. travanj 2024 20:52