Zrinka Ljutić

 Petrášek Radek/Čtk/Profimedia
FINALE SVJETSKOG KUPA

Velika subota za hrvatsko skijanje: evo s kojim brojevima Zubčić, Popović i Ljutić napadaju postolje

Slalom u Andori za obje je naše predstavnice prilika da stave točku na vrlo uspješnu sezonu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. ožujak 2023. 22:15

Preostale su još samo četiri utrke do zaključenja ove sezone Svjetskog skijaškog kupa, a u tri će i Hrvatska imati svoje predstavnike. Subota je za nas najzanimljiviji dan jer će Filip Zubčić (startni broj 9) skijati veleslalom, a Leona Popović (startni broj 4) i Zrinka Ljutić (11) slalom. Posljednjeg dana, u nedjelju, na stazu će preostali naš reprezentativac i prvi put sudionik završnice - Samuel Kolega u slalomu.

Skijašice su nam ove sezone nakon dugo vremena bile bolji dio reprezentacije. Leona Popović je u deset slaloma sedam puta ostvarila plasman u Top 10, a pritom joj je najbolji rezultat 5. mjesto. Zrinka Ljutić ima četiri Top 10 plasmana, ali i prvo hrvatsko žensko postolje (3. u Špindleruvom Mlynu) nakon Ane Jelušić i njezinog trećeg mjesta u Panorami 2007. godine.

Prva prava Zrinkina sezona

Popović je osvojila bodove u devet od deset slaloma, pritom joj je najlošiji rezultat 18. mjesto, a jedan slalom nije završila. Ljutić je šest puta osvajala bodove, uz postolje i još tri Top 10 rezultata ima i 15. i 29. mjesto. No, ona nije završila četiri utrke, a dva puta je to bilo u drugoj vožnji i to nakon 3. mjesta u Flachauu i 7. u Leviju na startu sezone. I ono 29. mjesto je posljedica pogreške u drugoj vožnji nakon što je u prvoj imala 6. vrijeme.

image

Leona Popović

VLADIMIR SIMICEK/Afp

Naša 19-godišnjakinja iza sebe ima tri nezavršene utrke u nizu (slalom na SP, veleslalom i slalom u Åreu) i već se javljaju priče kako “ima previše nezavršenih utrka i kako nešto treba promijeniti”. Pritom se zaboravlja da je ovo njezina prva prava sezona u Svjetskom kupu i još je uvijek u fazi učenja i testiranja sebe u najboljem društvu. Ako se ta priča s (pre)više nezavršenih utrka nastavi u sljedećim sezonama bit će problem, ali ovog trenutka nije. Ako sad neće skijati maksimalno, riskirati i testirati svoje granice, kad će?

Ljutić je u drugoj skupini slalomašica što znači da ima dobre startne brojeve, ima već postolje, 12. je u poretku discipline i nema potrebe tražiti problem tamo gdje ga nema. Uostalom, ona jako brzo uči i to je pokazala - nakon što nije završila drugu vožnju prvog slaloma u Leviju, samo dan kasnije je u drugom slalomu bila je sedma. Nakon što nije završila drugu vožnju u Flachauu nakon što je u prvoj bila treća, sljedeću takvu situaciju pretvorila je u postolje u Špindleruvom Mlynu...

image

Filip Zubčić

JURE MAKOVEC/Afp

Leona Popović je šest godina starija i logično iskusnija i stabilnija, a za sedam Top 10 plasmana i 7. mjesto u poretku discipline, za proboj u prvu skupinu slalomašica, zaslužuje sve čestitke. Usput, prošlu sezonu je završila kao 14. slalomašica sa 146 bodova, sad već ima 269 bodova. Posljednji slalom sezone za obje je prilika da stave točku na vrlo uspješnu sezone i da ju zaključe s još jednim dobrim rezultatom.

Filip manje od željenog

Filip Zubčić je više očekivao od svoje sezone, naš najbolji skijaš želi povratak na postolja u veleslalomu, tamo gdje je bio u sezonama 2019/20. i 2020/21., i uvjeren je da će to ostvariti. On je na završnicu stigao kao 10. u poretku veleslaloma, a oko 10. mjesta su se i vrtjeli njegovi plasmani ove sezone u njegovoj najjačoj disciplini. Najbolji rezultat mu je 8. mjesto, najlošiji dva 13. mjesta uz jednu nezavršenu utrku. Manje od onoga što želi, ali bolje od prošle sezone koju je završio na 14. mjestu sa 148. bodova nakon što je prethodne dvije bio treći veleslalomaš u Svjetskom kupu. Sad ima 201 bod i još jednu priliku to podignuti.

SKIJAŠKI RASPORED

Subota, 18. ožujka

9.00 Prva vožnja veleslaloma (m)

10.30 Prva vožnja slaloma (ž)

12.00 Druga vožnja veleslaloma (m)

13.30 Druga vožnja slaloma (ž)

Nedjelja, 19. ožujka

9.00 Prva vožnja veleslaloma (ž)

10.30 Prva vožnja slaloma (m)

12.00 Druga vožnja veleslaloma (ž)

13.30 Druga vožnja slaloma (m)

Odermattu treba postolje za prestizanje Herminatora

U obje današnje utrke Globusi su odlučeni, Mikaela Shiffrin je to u slalomu napravila "davno", Marco Odermatt u Kranjskoj Gori prošli vikend. I kad nema neizvjesnosti oko tih nagrada glavna priča je hoće li Marco Odermatt prestići muški rekord po broju bodova u jednoj sezoni koji iznosi točno 2000.

Za prestizanje Hermanna Maiera, koji je tu brojku dosegnuo u sezoni 1999/2000., Odermattu treba najmanje treće mjesto u današnjem veleslalomu. U disciplini u kojoj u protekle dvije sezone niti jednom nije bio izvan postolja.

Mikaela Shiffrin je tu granicu već prošla, drugi put u karijeri.

2000+ BODOVA U SEZONI

2414 Tina Maze (Slo), 2012/13.

2204 Mikaela Shiffrin (SAD), 2018/19.

2046 Mikaela Shiffrin (SAD), 2022/23.*

2000 Hermann Maier (Aut), 1999/20.

* Shiffrin ima još 2 utrke ove sezone.

Ekipna utrka je utrka sprdnje

U petak je na završnici u Andori održana ekipna paralelna utrka na kojoj je nastupilo samo 6 reprezentacija. Bodovi se osvajaju za poredak nacija u Svjetskom kupu, prva je bila Norveška, druga Švicarska, treća Austrija, četvrta Njemačka, peta Italija i šesti domaćin Andora.

Smisao ove utrke na završnici je već godinama upitan, a znalo se dogoditi da se ona održi, ali zbog vremenskih uvjeta otpadne neka od utrka disciplina u kojima se dijele Globusi iako ti isti Globusi još nisu bili odlučeni. Ovog puta barem nije bio takav slučaj.

Neke nacije ni nemaju dovoljno skijaša ili skijašica na završnici da bi nastupili u ovoj utrci. Naravno, mogu dovesti skijaše samo za tu utrku, ali možete misliti koliko je to isplativo recimo Kanađanima. Nekim skijašima i skijašicama, koji jesu na završnici, ne pada na pamet trošiti energiju i izazivati moguću ozljedu u utrci koja ništa ne znači i ekipna utrka je postala, kako su ju nazvali Švicarci, utrka sprdnje.

Linker
10. travanj 2024 20:32