Dawid Kubacki 

 GEIR OLSEN Afp
SKIJAŠKI SKOKOVI

VIDEO: Kubacki slavio u Lillehammeru ispred Slovenca Lanišeka, Nijemac Eisenbichler preletio skakaonicu

Austrijanac Daniel Tschofenig još jednom nije izdržao pritisak i ostao je bez slavlja
Piše: HinaObjavljeno: 16. ožujak 2023. 19:15

Poljski reprezentativac Dawid Kubacki pobjednik je natjecanja skijaša skakača na 140-metarskoj skakaonici u norveškom Lillehammeru, što mu je šesta pobjeda u ovoj sezoni Svjetskog kupa, a prva nakon trijumfa u Innsbrucku u sklopu Novogodišnje turneje.

Kubacki je bio jedan od dobitnika vjetrovne lutrije u drugoj seriji, u koju je ušao kao četvrti iz prvog dijela natjecanja, te mu je skok od 138,5 metara donio pobjedu sa 283,1 boda. Dobre je uvjete imao i Slovenac Anže Lanišek koji je prizemljio na 136,5 metara i obranio drugo mjesto iz prve serije, zaostavši za pobjednikom za 7,4 bodova.

Vodeći nakon prve serije bio je Austrijanac Daniel Tschofenig, koji još jednom nije izdržao pritisak pa je opet ostao bez prve pobjede u karijeri. Skok u drugoj seriji od 134 metra bio mu je dovoljan za treće mjesto, a za pobjednikom je zaostao za 9,2 bodova.

Dobar vjetar najbolje je u drugoj seriji iskoristio Nijemac Markus Eisenbichler koji je "poletio" do 146 metara, čime je izjednačio rekord ove olimpijske skakaonice, koji je do sada bio u vlasništvu Švicarca Simona Ammanna.

Najveći gubitnik druge serije bio je Austrijanac Stefan Kraft koji je doskočio na 113 metara te s trećeg pao na osmo mjesto, a za pobjednikom zaostao za 40,1 bodova. To je umanjilo njegove izglede za pobjedu na norveškoj RAW Air turneji u kojoj je vodstvo zadržao domaći predstavnik Halvor Egner Granerud sa 1569,9 bodova, iako je u četvrtak osvojio peto mjesto pa je Anže Lanišek smanjio zaostatak koji uoči zadnjih natjecanja na letaonici u Vikersundu iznosi 35,5 bodova. Kraft je pao na treće mjesto sa 38 bodova zaostatka za Norvežaninom.

Granerud je i dalje vodeći u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa sa 1878 bodova, ali je drugoplasirani Kubacki smanjio zaostatak na 318 bodova, a do kraja sezone ostalo je još pet natjecanja, od kojih će četiri biti na letaonicama. Neizvjesna je borba za treće mjesto između Austrijanca Krafta (1370 bodova) i Slovenca Lanišeka (1369 bodova).

Već u petak će se skakači pretvoriti u letače u kvalifikacijama za subotnje natjecanje na letaonici u Vikersundu.

Linker
04. ožujak 2024 16:13