Andreas Wellinger

 KERSTIN JOENSSON Afp
ČETIRI SKAKAONICE

VIDEO: Ludnica u Oberstdorfu, Nijemci dočekali pobjednika, Slovenac s 13. mjesta tik do postolja

Andreas Wellinger slavio je pred domaćim navijačima skokovima od 139,5 te 128 metara
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. prosinac 2023. 19:35

Više od 25.000 fanatičnih navijača u njemačkom je Oberstdorfu kreiralo spektakularnu atmosferu na otvaranju 72. izdanja Novogodišnje turneje Četiri skakaonice, a da euforija u podnožju planine Schattenberg bude još veća, pobrinuo se domaći predstavnik Andreas Wellinger (28) došavši do prve pobjede u karijeri na najprestižnijem natjecanju u svijetu skijaških skokova.

Ima mladić iz Ruhpoldinga u svojoj kolekciji individualno olimpijsko zlato iz Pjongčanga, ima i tri svjetska srebra u pojedinačnoj konkurenciji, 28 puta je bio na postolju u Svjetskom kupu, ali nikad nije imao pobjedu na jednom od natjecanja Novogodišnje turneje. Sve do ovog petka kada se skokovima od 139,5 i 128 metara (309,3 boda) vinuo do trijumfa pred domaćim navijačima i do pole-positiona u lovu na Zlatnog orla.

- Oprostite na mojim riječima, ali ovo je je*eno nevjerojatno! Ludo je pobijediti pred ovom čudesnom publikom. Odradio sam sjajan posao, bili su ovo skokovi na iznimno visokoj razini - rekao je euforični Wellinger.

Dugačak je još put do ukupnog trijumfa, jer na ovom se natjecanju svaki kiks skupo plaća, praktički u svih osam serija morate biti na najvišoj razini. No uspije li Wellinger zadržati sadašnju formu i 6. siječnja u Bischofshofenu prvi presjeći ciljnu vrpcu, Zlatni orao će nakon čak 22 godine i pobjede Svena Hannawalda sletjeti u Njemačku.

image

Lovro Kos

KERSTIN JOENSSON Afp

Napisali smo i u najavi da se jednog čovjeka na Turneji nikad ne smije podcijeniti. Čim krenu natjecanja na Četiri skakaonice, Japanac Ryoyu Kobayashi izvlači iz sebe neku novu energiju i pretvara se u boljeg skakača. Ove je sezone imao samo jedno postolje, ali u Oberstdorfu je zablistao skokovima od 134,5 i 129 metara te na koncu zaostao za Wellingerom tri boda, što ga drži u dobroj poziciji za napad na treću ukupnu pobjedu na Novogodišnjoj turneji.

Pokvario je tako Kobayashi priču o "privatnoj zabavi" Nijemaca i Austrijanaca, kako se uvelike posljednjih dana najavljivala ovogodišnja priredbe. Skakači iz spomenutih zemalja ove su sezone, naime, vladali u Svjetskom kupu, a broj 1 u toj je dominaciji bio Stefan Kraft. Pet pobjeda i ukupno sedam postolja na dosadašnjih osam natjecanja gurali su ga u ulogu najvećeg favorita. I nije Kraft razočarao, završio je na trećem mjestu, ali ni on nije imao pravi odgovor na Wellingera i Kobayashija.

Kao upozorenje svijetli i podatak da su u proteklih 15 godina Turneju uspjela osvojiti samo četvorica skakača koji su u Oberstdorf došli kao vodeći u Svjetskom kupu. Kraft, dakako, nije ostao bez šanse za trijumf, ali nakon prve stanice je ipak u zaostatku, a loša je vijest za njega da slijedi Garmisch-Partenkirchen u kojem je posljednjih šest godina imao ogromnih problema. Nijednom nije bio bolji od 13. mjesta, a jedne godine čak nije uspio proći ni kvalifikacije.

Vjetar je, inače, imao značajan utjecaj na natjecanje. Često je mijenjao snagu i dojam je da čak ni kompenzacijski bodovi nisu uspjeli u potpunosti sve učiniti pravednim. Neki su to sjajno iskoristili, poput Lovre Kosa koji je s 13. mjesta skočio na četvrto i donio našim susjedima Slovencima veliko veselje koje je devetim mjestom pojačao i nekadašnji osvajač Turneje Peter Prevc.

Razloga za zadovoljstvo ima i aktualni olimpijski pobjednik, Norvežanin Marius Lindvik, koji prvu stanicu napušta s petim mjestom, a spomenut ćemo na kraju i dvije istinske legende ovog sporta. Trostruki osvajač Zlatnog orla Kamil Stoch (36) završio je na 17. mjestu, ali Poljaci sigurno neće biti sretni podatkom da im je to bio i najbolji plasman. Švicarac Simon Ammann, četverostruki olimpijski pobjednik, s 42 godine na leđima skače na svojoj 25. Turneji, a u Oberstdorfu je zauzeo 21. mjesto.

Već po tradiciji, skakački spektakl nastavlja se na samu Novu godinu u Garmisch-Partenkirchenu (14.00 sati), a serija se nakon toga seli u Austriju - 3. siječnja skakat će se u Innsbrucku, a tri dana kasnije u Bischofshofenu će biti okrunjen pobjednik 72. Turneje.

Linker
21. travanj 2024 18:12