Filip Zubčić će povratak u veleslalomsku elitu tražiti s novim trenerom

 Joe Klamar/AFP
POČINJE SNJEŽNI CIRKUS

Vodič za skijašku sezonu: Zubčićev povratak, Hirscherova revolucija i što izvodi švedski milijarder

Nakon 16 godina, Sljeme je izgubilo muški slalom. Umjesto toga se voze dvije ženske utrke
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 22. listopad 2022. 07:31

Ledenjak Rettenbach pokraj Söldena u subotu tradicionalno podiže zastor na novu skijašku sezonu. Uoči snježne groznice koja će trajati pet mjeseci i završiti finalom Svjetskog kupa u Andori, evo kratkog vodiča kroz deset ključnih tema.

* Zubčićev proboj s novim trenerom

Prošla je sezona po svim kriterijima za Filipa Zubčića bila razočaravajuća, osim po jednom - ostvario je prvo postolje u slalomu. Četiri top 10 rezultata u veleslalomu, od čega jedan u Pekingu, bili su ispod postavljene letvice u disciplini koja ga je lansirala u skijašku elitu. Uskoro 30-godišnji Zubčić je u međuvremenu promijenio trenera i umjesto Marka Šumana angažirao Rusa Sergeja Komarova, s kojim se želi vratiti na veleslalomska postolja. Prva prilika je Sölden (nedjelja, 10.00), gdje je lani bio deveti.

* Zagreb je izgubio slalomaše

Nakon 16 godina, na Sljemenu se više neće voziti muški slalom. Zagreb u kalendaru Svjetskog kupa ima dva ženska slaloma (4. i 5. siječnja), a skijaši će u isto vrijeme voziti slalom u Garmischu, u koji se potom opet vraćaju krajem siječnja. Neki to pripisuju FIS-ovom trendu da gura pakete utrka na jednoj lokaciji, iako je odluku sigurno olakšao ovogodišnji fijasko Snow Queen Trophyja sa skijanjem po rupama, blatu i lišću.

* Vraća se Marcel Hirscher…

…ali ne kao natjecatelj, nego kao opskrbljivač skijama. Osvajač osam Velikih globusa i po mnogima najveći skijaš svih vremena pokrenuo je sa svojim skijama Van Deer pravu malu revoluciju u Svjetskom kupu. Koliko su brze, prvi će pokazati Henrik Kristoffersen koji je s Van Deerom potpisao jednogodišnji ugovor. "Sto posto sam siguran da ću se boriti za postolja i pobjede tijekom cijele sezone", kaže Norvežanin. Austrijski su mediji dvojac već prozvali skijaškim Dream Teamom.

image

Marcel Hirscher ulazi u Svjetski kup sa svojim skijama Van Deer, čiji je suvlasnik i Red Bull

Stefan Voitl/Red Bull Content Pool Via AFP

* Shiffrin lovi Stenmarka

Osam pobjeda od Lindsey Vonn i 12 od Ingemara Stenmarka. To je prolazno vrijeme 27-godišnje Mikaele Shiffrin uoči sezone u kojoj bi mogla još malo pozlatiti status sportske superzvijezde. Amerikanka priznaje da bi joj rekordan broj pobjeda u Svjetskom kupu (sada je na 74) sigurno bio jedan od vrhunaca karijere, ali ne doživljava ga kao imperativ. "Moći ću se spokojno umiroviti i bez toga", poručila je. "Bookmakeri" očekuju da će se bitka za glavnu nagradu ponovno voditi između nje i Vlhove.

* Nastavak uspona Zrinke Ljutić

Da je barem Zrinka Ljutić imala tipku za "fast forward" 19. ožujka u Courchevelu, kad je petim mjestom u slalomu ostvarila rezultat karijere u Svjetskom kupu. Sezona je, naime, završila baš kad je Zagrepčanka bila u naletu, jer deset dana prije uzela je svjetsko juniorsko zlato u slalomu i broncu u veleslalomu. Zrinkine ljetne pripreme bile su duge i ekstenzivne, odradila ih je u čak sedam zemalja - uključujući Argentinu - i to bez ikakvih ozljeda. Njezin optimizam uoči današnjeg otvaranja u Söldenu, gdje lovi prve bodove u veleslalomu (prva vožnja u 10, druga u 13.05), signal je da bi moglo biti lijepih vijesti.

image

Zrinka Ljutić

Damir Krajač/Cropix

* Rast Leoninih ambicija

Razdoblje slalomske afirmacije je iza Leone Popović. Dva top 10 plasmana koja je ostvarila početkom godine, i to u razmaku od sedam dana (Zagreb, Schladming), potvrdili su da njezine bodovne žetve više ne treba tretirati kao iznimke nego pravilo. Prava je šteta da je sezonu zaključila s dva odustajanja, tim više što je u Äreu nakon prve vožnje bila u poziciji napasti rezultat karijere. Ove sezone Mrkopaljka ima pravo sanjati i o prvom postolju. Nakon dugog tesanja kondicije i skijanja, pravi testovi forme stiže u Leviju 19. i 20. studenoga.

* Upitna jurnjava po Matterhornu

Premijera koju iščekuju svi fanovi brzih disciplina još uvijek nema zeleno svjetlo. Mega spust na Matterhornu, specifičan po tome što prolazi kroz dvije zemlje, Švicarsku i Italiju, pod upitnikom je jer na zadnjoj dionici staze nema dovoljno snijega. Organizatori su poručili da im trebaju dvije do tri hladne noći da pripreme stazu, a zadnja provjera FIS-a zakazana je za subotu. Ako se vrijeme smiluje, spustaši će na gotovo četiri kilometra dugoj stazi Gran Becca nastupiti 29. i 30. listopada, a spustašice 5. i 6. studenoga.

image

Ispod Matterhorna bi se trebali održati megaspustovi koji će prolaziti kroz dvije države

Antoine Lorgnier/AFP

* Dva putovanja u Ameriku

Predsjednik FIS-a, švedski milijarder Johan Eliasch, koji je u svibnju izabran uz puno kontroverzi i bojkot velikih skijaških nacija, pokušava progurati razne ideje. Jedna od njih su kombinacijske utrke brzine (spust+super G) odnosno tehnike (veleslalom+slalom), ali to tek treba ući u raspravu. Za početak su krenule pretumbacije kalendara pa će skijaši tako dvaput putovati u Ameriku. Prvi put početkom prosinca, kad se u Beaver Creeku voze brze discipline, a drugi put nakon SP-a. Palisades Tahoe će krajem veljače imati veleslalom i slalom, prije nego se u Aspenu održe još dva spusta i super-G.

* Albanija ima skijaško čudo

Dobro ste pročitali: zahvaljujući tinejdžerki Lari Colturi, u Söldenu će se prvi put u Svjetskom kupu zavijoriti zastava Albanije. Kći bivše olimpijske pobjednice Daniele Ceccarelli (u Salt Lake Cityju uzela zlato u super-G-ju ispred Janice) promijenila je državljanstvo zbog nesuglasica s čelnicima skijaškog saveza, što je u Italiji dočekano s nevjericom. Na velikoj sceni debitirat će u dobi od 15 godina, 11 mjeseci i 9 dana. Oni koji su je dosad gledali, tvrde da je Colturi buduća zvijezda: čak je i Mikaela Shiffrin, koja joj je uzor, izjavila kako "ima instinkt da pronađe najbrži put do podnožja planine". Ljetos se već dokazala u Čileu i Argentini, gdje je osvojila Južnoamerički kup.

* Svjetsko prvenstvo u Francuskoj

Vrhunac sezone ovaj put se događa u Courchevelu i Méribelu, susjednim skijalištima u Francuskim Alpama koja će od 7. do 19. veljače biti domaćini 47. Svjetskog prvenstva. Filip Zubčić brani srebro iz paralela, a jedina "generalka" za tu disciplinu je utrka u Lechu u studenome. O eventualnom nastupu u kombinaciji odlučit će se u hodu.

Aduti za Svjetski kup

Sastav hrvatske reprezentacije

Muška A reprezentacija

Filip Zubčić (29)

Najbolji rezultat u Svjetskom kupu: 3 pobjede, 10 postolja

Istok Rodeš (26)

Najbolji rezultat u Svjetskom kupu: 7. mjesto

Matej Vidović (29)

Najbolji rezultat u Svjetskom kupu: 12. mjesto

Samuel Kolega (23)

Najbolji rezultat u Svjetskom kupu: 13. mjesto

Ženska A reprezentacija

Leona Popović (24)

Najbolji rezultat u Svjetskom kupu: 6. mjesto

Zrinka Ljutić (18)

Najbolji rezultat u Svjetskom kupu: 5. mjesto

Linker
24. travanj 2024 10:33