Ryoyu Kobayashi

 KERSTIN JOENSSON/AFP/PROFIMEDIA Kerstin Joensson/afp/profimedia
LETEĆA KAMIKAZA

Zaboravio skije prije ulaska u povijest: ‘Shvatio je da bi trebao raditi još nešto osim vožnje svog Porschea‘

Briljantni Japanac prošli je vikend treći put u karijeri osvojio Novogodišnju turneju Četiri skakaonice
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. siječanj 2024. 16:11

Kad je prije dvije godine drugi put osvojio Novogodišnju turneju Četiri skakaonice, Ryoyu Kobayashi mislima je već bio u Pekingu gdje su se mjesec dana kasnije održavale Zimske olimpijske igre. Ugrabio je Zlatnog orla kad mu se već ukazala prilika, ali japanski as tih je dana stalno ponavljao kako u Zemlji izlazećeg sunca malo tko obraća pažnju na tebe ako ne osvojiš olimpijsku medalju. Iako se u dijelu skakačkih krugova pobjeda na Novogodišnjoj turneji cijeni i više od olimpijskog zlata, za Kobayashija i Japanaca to nikako ne vrijedi.

Nadmašio i velikog Funakija

Zato Ryoyu u siječnju 2022. nije bio posve opušten, niti je osobito uživao u novom trijumfu na Turneji. Na Igrama u Pjongčangu četiri godine ranije nije briljirao, završio je na sedmom i desetom mjestu, i znao je da u Pekingu to mora popraviti kako bi u svojoj zemlji napokon bio priznat. Što je naumio, to je i napravio - osvojio je zlato na maloj skakaonici i dodao tome srebro na velikoj. I prebrisao sve upitnike oko svoga imena: od tog trenutka je bilo jasno da je najveći japanski skakač svih vremena.

Nedostaje mu još svjetski naslov, ali Kobayashi je danas olimpijski pobjednik, dvostruki osvajač Svjetskog kupa, od prošlog vikenda i trostruki osvajač Novogodišnje turneje. Nijedan japanski orao nema takav životopis, pa ni velikani poput Yukija Kasaye ili Kazuyoshija Funakija.

Danas kada ga u domovini slave kao olimpijskog pobjednika, 27-godišnji Kobayashi je posve opušten. Treću Turneju osvojio je sa smiješkom na licu, a smijao se od uha do uha i kad mu se u subotu, neposredno prije nastupa u Bischofshofenu, dogodila bizarna pogreška koja bi mnoge izbacila iz tračnica i potpuno im poremetila koncentraciju. Kobayashi je, naime, na vrh skakaonice zaboravio ponijeti - skije! Ni manje, ni više.

Morao se vratiti u podnožje brda, a kamere su ga uhvatile kako trči natrag prema liftu, samo nekoliko minuta prije nastupa. Kako je završila ta avantura? Skočio je dulje od svih u prvoj seriji. I praktički zapečatio ukupnu pobjedu jer je jedini konkurent Andreas Wellinger ostao daleko iza njega. I cijelo to vrijeme dok je pokušavao na vrijeme stići na start, Kobayashi se smijao sam sebi.

- Vjerojatno sam tijekom svoje karijere zaboravio sve, ali baš nikada skije. Nikad nisam čuo za takvo što, teško mi je uopće povjerovati u ovo - u potpunoj je nevjerici pred mikrofonom ARD-a govorio legendarni njemački skakač Sven Hannawald.

image

Kobayashi je treći put osvojio Novogodišnju turneju

GEORG HOCHMUTH Afp

Očito su svi drugi bili više zaprepašteni tom situacijom od samog Kobayashija koji je svoj posao opet odradio briljantno. I na kraju uzeo treću Turneju u posve drugačijem scenariju od prve dvije. Premijernog Orla je ugrabio 2019. s pobjedama na sve četiri skakaonice, tri godine kasnije slavio je na tri stanice, a ove godine - nijednom. Postao je deveti skakač u povijesti kojem je to uspjelo, ali prvi koji je to napravio s četiri druga mjesta.

Otac učitelj skijanja

Zanimljivo je da do sezone 2018/19 kada je prvi put osvojio Turneju, Kobayashi zapravo nije bio u prvom planu. Među skakačima je bio poznatiji kao strastveni DJ i obožavatelj “nabrijanih” automobila, a u Svjetskom kupu mu je najbolji plasman bilo šesto mjesto.

- Kada je shvatio da bi trebao raditi još nešto osim vožnje svog Porschea, postao je dobar - rekao je finski trener Janne Vaatainen nakon što je njegov učenik 2019. postao treći čovjek u povijesti s pobjedama na sve četiri stanice Turneje u istoj sezoni.

Od skijaških skokova Kobayashi je teško mogao pobjeći. Otac mu je bio učitelj skijanja, pa je maleni Ryoyu s pet godina stao na skije, no već tada je sanjao o tome da bude poput starijeg brata Junshira koji se i danas se natječe u Svjetskom kupu. U istom su sportu i sestra Yuka i mlađi brat Tatsunao, a osim obitelji, veliku zahvalnost Ryoyu duguje i japanskoj skakačkoj legendi Noriakiju Kasaiju koji je primijetio njegov talent još dok je bio u srednjoj školi i doveo ga u svoju ekipu.

U obje prethodne sezone kad je osvajao Turneju, Kobayashi je bio i ukupni pobjednik Svjetskog kupa. U ovom je trenutku tek treći u poretku iza Stefana Krafta i Andreasa Wellingera, ali s obzirom na vjetar u leđa koji mu je dao trijumf na najprestižnijem skakačkom natjecanju, moglo bi do kraja sezone biti itekako napeto...

OSVAJAČI TURNEJE BEZ POJEDINAČNE POBJEDE

1954/55. Hemmo Silvennoinen (Fin) 2. 3. 2. 2.

1955/56. Nikolaj Kamenski (SSSR) 7. 4. 6. 4.

1969/70. Horst Queck (DDR) 2. 10. 2. 4.

1970/71. Jiri Raška (Čeh) 5. 2. 2. 2.

1971/72. Ingolf Mork (Nor) 2. 3. 22. 4.

1986/87. Ernst Vettori (Aut) 7. 7. 3. 2.

1988/89. Risto Laakkonen (Fin) 2. 3. 7. 10.

1998/99. Janne Ahonen (Fin) 5. 2. 2. 2.

2023/24. Ryoyu Kobayashi (Jap) 2. 2. 2. 2.

VIŠESTRUKI POBJEDNICI TURNEJE

5 - Janne Ahonen (Finska)

4 - Jens Weissflog (Njemačka)

3 - Helmut Recknagel (Njemačka), Björn Wirkola (Norveška), Kamil Stoch (Poljska), Ryoyu Kobayashi (Japan)

2 - Veikko Kankkonen (Finska), Jochen Danneberg (Njemačka), Hubert Neuper (Austrija), Matti Nykänen (Finska), Ernst Vettori (Austrija), Andreas Goldberger (Austrija), Gregor Schlierenzauer (Austrija)

Linker
24. travanj 2024 06:09