RONALD GORSIC Cropix
ZLATNA PIRUETA

Zbog potresa u Zagrebu jedan je sport u velikim problemima: ‘Već tri godine stagniramo‘

Na Velesajmu je trijumfima Kineza Boyanga i Talijanke Joos okončano 55. izdanje klizačkog natjecanja
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. prosinac 2023. 08:45

Zlatna pirueta u velikom se stilu vratila se u Zagreb. Jedna od najstarijih klizačkih priredbi na svijetu posljednje je dvije godine održana u Sisku jer je Ledena dvorana Doma sportova oštećena u potresu.

Iako je Dom sportova i dalje daleko od obnove, organizatori 55. izdanja Zlatne piruete uspjeli su ove godine održati natjecanje na klizalištu Velesajam koje je od srijede do subote svjedočilo upečatljivim nastupima renomiranih imena svjetskog klizanja.
Jedini hrvatski predstavnik bio je Jari Kessler koji je nastup završio na 11. mjestu.

- Trebaju mi bodovi kako bih se kvalificirao na Olimpijske igre i to mi je cilj, ali imam još dosta vremena. Samo želim dobro klizati ove sezone. Bio sam ozlijeđen i sad je to iza mene. Treniram dobro, imam novi klub, nove trenere tako da se moram i na to naviknuti. Teško je, jer sam deset godina imao jednog trenera, a od ove godine imam drugoga, pa je i to još jedna od stvari na koju se moram naviknuti. Većinu vremena provodim u Italiji gdje treniram u Trentu. Nekoliko puta godišnje dolazim u Zagreb trenirati, a ostat ću ovdje još i sljedeći tjedan na nacionalnom prvenstvu - rekao je Kessler.

Zvijezda ovogodišnjeg natjecanja, Kinez Boyang Jin, opravdao je očekivanja i osvojio zlatnu medalju, ispred Kazahstanca Mihaila Šajdorova i Estonca Aleksandra Selevka.

U ženskoj konkurenciji slavila je Talijanka Sarina Joos, srebrnu medalju osvojila je Amerikanka Amber Glenn, a brončanu njezina sunarodnjakinja Starr Andrews.

Finci Milania Vaananen i Filippo Clerici bili su najbolji među sportskim, a Litavci Alison Reed i Saulius Ambrulevičius među plesnim parovima.

Veliko zadovoljstvo organizacijom i natjecanjem izrazila je direktorica 55. Zlatne piruete Melita Juratek.

- Natjecatelji su oduševljeni Velesajmom. Klizalište je malo, ali uredili smo ga za ovo natjecanje, toplo je i nema svakodnevnih putovanja u Sisak. Natjecatelji su bili smješteni u centru Zagreba, tako da su ovih dana posjetili i naš Advent i oduševljeni su atmosferom - rekla je Juratek i dodala:

- Drago mi je što smo od Velesajma uspjeli napraviti dvoranu za natjecanje, jer još uvijek čekamo obnovu Doma sportova. Ledena dvorana poznata je po klizalištu, ona je dom klizačima i hokejašima, ali i svim rekreativcima. Na njoj su odrasle brojne generacije. Na žalost, ove tri godine smo bili prisiljeni trenirati na Velesajmu i to se uvelike odrazilo na podmladak. Nismo mogli širiti bazu novih klizača i nadamo da će Dom sportova uskoro krenuti u obnovu. Ne samo zbog Zlatne piruete kojoj je tamo mjesto, već i zbog toga da nesmetano možemo nastaviti razvijati svoj sport koji je uistinu zadnje tri godine stagnirao.

Linker
28. travanj 2024 11:01