Max Parrot

 BEN STANSALL Afp
ZOI PEKING

Zlato u snowboardu pripalo kanadskom heroju, Rusi bolji od konkurencije u umjetničkom klizanju

Max Parrot je nakon prošlih Olimpijskih igara saznao da boluje od raka, ali nije odustajao.
Piše: HINAObjavljeno: 07. veljača 2022. 07:34

Italija i Norveška u finalu mješovitih parova

Italija koja je u ponedjeljak u polufinalu pobijedila Švedsku sa 8-1 i Norveška koja je teže došla do pobjede nad Velikom Britanijom (6-5), igrat će u utorak u finalu curling turnira mješovitih parova na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Rezultati 13. kola:

Švicarska - Norveška 5-6

Kanada Italija 7-9

SAD- Velika Britanija 4-8

Češka- Kina 8-6

Rezultati polufinala mješovitog curling turnira na ZOI u Pekingu:

Italija-Švedska 8-1


Max Parrot iz Kanade osvojio je zlato u disciplini snowboard slopestyle na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Parrot se najbolje snašao s masivnim skokovima na stazi u parku Genting, inspiriranom Velikim kineskim zidom, a zlato mu je donijela druga vožnja s ocjenom od 90.96. Srebro je pripalo kineskoj tinejdžerskoj senzacij, 17-godišnjem Su Yimingu (88.70), dok je Kanađanin Mark McMorris (88.53) završio treći.

Parrot je prije četiri godine bio srebrni u ovoj disciplini iza Amerikanca Redmonda Gerarda, koji je danas bio četvrti (83.25).

Nekoliko mjeseci nakon osvajanja srebrne medalje u Pyeongchangu, Parrot je saznao da boluje od raka limfnog sustava. Unatoč iscrpljujućim seansama kemoterapije, uvijek je bio uvjeren da će nastaviti karijeru, što je i učinio nakon šestomjesečne pauze.

"Odustajanje nikada nije bilo opcija", objasnio je Kanađanin, koji sa 27 godina sudjeluje na svojoj trećoj Olimpijadi, a također će se natjecati i na Big-Airu.


Utakmica hokejašica na ledu Kanade i Rusije na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu odgođena je za sat vremena jer se kanadske hokejašice nisu pojavile na ledu dvorane Wukesong.

Službeno nije naveden razlog za kašnjenje, ali se nagađa da Ruskinjama kasne rezultati testiranja. Šest članica ruske reprezentacije je bilo u karanteni nakon što su bili pozitivne na koronavirus.

Ruskinje su izašle na led, ali su ostale stajati na plavoj crti jer im se Kanađanke nisu htjele približiti. Kada su se igračice vratile sat vremena kasnije, nosile su zaštitne maske ispod kaciga, tvrdi Reuters.

Kanađanke su jedne od favoritkinja turnira.


Rusima ekipno zlato u umjetničkom klizanju

Rusija je osvojila ekipno zlato u umjetničkom klizanju na ZOI u Pekingu, a Kamila Valijeva je prva žena koja je izvela četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji.

Viktoria Sinicina, Mark Kondratjuk, Anastasia Mišina, Kamila Valijeva, Nikita Kacalapov i Aleksandr Galiamov donijeli su uvjerljivu pobjedu Rusima, Sjedinjene Američke Države osvojile su srebro, dok je Japan osvojio broncu.

Rusi su osigurali zlato čak i prije ženskog slobodnog programa, ali je 15-godišnja senzacija Valijeva u velikom stilu obilježila natjecanje.Izvela je dva četverostruka skoka prije negoli je pala u izvođenju trećega, ali je svejedno zauzela prvo mjesto s ocjenom 178,92 ispred Japanke Kaori Sakamoto (148,66) i trećeplasirane Kanađanke Madeline Schizas.

Rusija je prvi put osvojila naslov u ovoj ekipnoj disciplini kada je ušla u olimpijski program 2014. u Sočiju, dok je Kanada osvojila zlato prije četiri godine u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

Rezultati

1. Rusija 74 boda (Sinitsina, Kondratiuk, Mishina, Katsalapov, Galliamov, Valieva)

2. USA 65 (Chock, N. Chen, Hubbell, Scimeca-Knierim, Bates, Zhou, Donohue, Frazier, K. Chen)

3. Japan 63 (Y. Kagiyama, Komatsubara, R. Miura, Kihara, Uno, Koleto, W. Higuchi, Sakamoto)

4. Kanada 53 (Moore-Towers, Sadovsky, Gilles, James, Poirier, Radford, Marinaro, Schizas)

5. Kina 50 (Sui Wenjing, Peng Cheng, Jin Boyang, Wang Shiyue, Jin Yang, Han Cong, Liu Xinyu, Zhu Yi)

6. Gruzija 22 (Kvitelashvili, Safina, Kazakova, Berulava, Gubanova, Reviya)


Biatlon: Trijumf Nijemice Herrmann

Njemica Denise Herrmann osvojila je zlatnu medalju u ženskoj utrci biatlona na 15 km na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Herrmann je stazu prošla sa svega jednim promašajem od ukupno 20 hitaca, a trkački dio je odradila odlično. Ovo je prva olimpijska medalja u biatlonu za 33-godišnju bivšu skijašicu-trkačicu, koja je u ovu disciplinu krenula tek 2016. godine. Osvojila je broncu na Olimpijskim igrama 2014. sa štafetom 4x5 km u skijaškom trčanju.

Anais Chevalier-Bouchet iz Francuske je osvojila srebro s 9.5 sekundi sporijim vremenom, a promašaj u zadnjoj seriji ju je koštao zlata, dok je s dva promašaja brončana bila Norvežanka Marte Oldsbu Roieseland s zaostatkom od 15 sekundi.

To je druga medalja na ovim Igrama za Chevalier-Bouchet i Roeiseland, koje su bile u sastavu francuskih i norveških timova koji su u subotu u mješovitoj štafeti zauzeli drugo, odnosno prvo mjesto.

Bjeloruskinja Džinara Alimbekava i Čehinja Marketa Davidova završile su kao peta i šesta, a obje je odličja koštao promašaj zadnjeg hica.


Nizozemka Wust najuspješnija brzoklizačica

Nizozemka Ireen Wust je postala najuspješnija brzoklizačica na olimpijskim igrama sa šest osvojenih zlatnih odličja nakon što je u ponedjeljak obranila naslov i uzela još jedno zlato na ZOI u Pekingu na 1.500 m.

Nizozemska je klizačica obranila naslov olimpijske pobjednice s vremenom 1:53.28, dok je svjetska rekorderka Japanka Miho Takagi zauzela drugo mjesto i osvojila srebrnu medalju s vremenom 1:53.72. Još jedna Nizozemka Antoinette de Jong osvojila je brončanu medalju (1:54.82).

Zahvaljujući ovoj pobjedi Nizozemka je prestigla Njemicu Claudiju Pechstein koja ima pet zlatnih medalja u brzom klizanju. Wust sada ima ukupno 12 medalja i na trećem je mjestu svih sportaša i sportašica po broju postolja na zimskim olimpijskim igrama.

Prve ZOI 35-godišnju Wust bile su one u Torinu 2006., a najavila je da nakon Pekinga odlazi u mirovinu.

Linker
08. svibanj 2024 13:49