Alexander Steen Olsen i Zrinka Ljutić

 CROSKI
SRETNA SEZONOM, ALI NE FINALEM

Zrinka Ljutić dobila uvaženu nagradu: ‘Puno sam naučila, ali i ostala gladna. Malo sam i ljutita‘

‘Skijanje dvije discipline i to na ovom višem nivou ostavilo je traga i na psihu i na tijelo‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. ožujak 2024. 22:22

Federica Brignone je pobjednica posljednjeg veleslaloma sezone, a Timon Haugan posljednjeg slaloma. Talijanki je to 27. pobjeda u karijeri, šesta ove sezone, Norvežaninu prva u karijeri i premda je njegova proslava bila najemotivnija, najveća dobitnica u nedjelju bila je Lara Gut-Behrami. Švicarka je 10. mjestom u veleslalomu osvojila prvi put u karijeri Globus u ovoj disciplini, ali i dvije utrke prije kraja sezone osigurala svoju drugu ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu.

Solidna prva vožnja

I u jednom i u drugom poretku sezonu će kao drugoplasirana završiti Federica Brignone, koja u veleslalomu skupila 21 bod manje, a u ukupnom poretku je uoči super G-a i spusta koji se u Saalbachu skijaju u petak i subotu na zaostatku od 208 bodova. Kad je Lara Gut-Behrami 2016. osvojila prvi Veliki globus bila je najbolja i u poretku super G-a, a ove sezone je kao i njezin sunarodnjak Marco Odermatt u igri za ukupno četiri Globusa budući da je vodeća i u spustu i u super G-u.

Drugi dan završnice Svjetskog kupa u tehničkim disciplinama prošao je bez hrvatskih bodova. Zrinka Ljutić je veleslalom završila na 16. mjestu, Samuel Kolega slalom na 18., a u finalnim utrkama bodove osvaja samo 15 najboljih.

Zrinka Ljutić je kao i u Åreu startala u prvoj jakosnoj skupni (broj 5) i nakon prve vožnje bila je u dobroj poziciji za još jedan visoki plasman u veleslalomu ove sezone jer je imala 7. vrijeme (+1.66 iza vodeće Brignone, +0.81 iza trećeplasirane Robinson i +0.31 od petoplasirane Mowinckel). No, nikako joj nije uspjela druga vožnja koju je završila s 20. vremenom i ostala izvan onih koje osvajaju bodove.

- Prva vožnja je bila solidna, nisam uspjela baš previše napasti stazu, zaostatak je bio veći, ali sve se još dalo okrenuti u drugoj. U drugom “laufu” sam dobro krenula, mislim da sam imala i dobar plan, ali već na prvom valu sam uzela krivi smjer, iskreno iznenadilo me kako je brzo došao i tamo sam izgubila svu prednost i zaradila još dosta zaostatka. Zapela sam u mekan snijeg, a to je na ravnom dijelu staze tako da je sve bilo gotovo. Probala sam se boriti do kraja, da možda uzmem koji bod, ali nažalost nisam to uspjela - prokomentirala je svoj nastup Zrinka.

image

Zrinka Ljutić je uvjerljivo najbolja skijašica do 21 godinu

CROSKI

Slalom u subotu nije završila nakon što je bila treća u prvoj vožnji, a veleslalom je završila izvan osvajačica bodova pa ne čudi njezina izjava...

- Malo sam tužna, u biti više ljuta na sebe kako sam završila ovo finale.

Ali kad pogleda na cijelu sezonu i put koji je prošla onda je osjećaj sasvim drukčiji.

- Sezona je bila vrhunska i puno novih stvari sam prošla i puno sam naučila, ali ostala sam još gladna za više. I vidim da i mogu više, ali i iscrpila me sezona, skijanje dvije discipline i to na ovom višem nivou ostavilo je traga i na psihu i na tijelo.

Sve završava sljedeći vikend

Iz Saalbacha se 20-godišnja Zagrepčanka vraća bez bodova, ali s jednom jako vrijednom nagradom. Naime, u nedjelju su proglašeni i ovogodišnji dobitnici Longinesove nagrade za “nadolazeće zvijezde” (skijašice do 21 godinu i skijaši do 23 po osvojenim bodovima u Svjetskom kupu). Zrinka Ljutić je uvjerljiva pobjednica u ženskoj konkurenciji s 560 bodova, odnosno 359 bodova više od drugoplasirane Lare Colturi, dok je u muškoj konkurenciji nagradu osvojio Norvežanin Alexander Steen Olsen.

Posljednji muški slalom sezone završio je prvim slavljem Norvežana ove zime u disciplini kojom su dominirali prethodne dvije sezone i prvim za 27-godišnjeg Timona Haugana, koji je usput donio i jedinu pobjedu ove zime Marcelu Hirscheru na čijim skijama nastupa. Odlična druga vožnja dovela je Manuel Fellera, koji je imao osiguran Globus i prije posljednje utrke, u poziciju za petu pobjedu sezone, ali Norvežanin je izdržao pritisak, od 80 stotinki prednosti iz prve vožnje u odnosu na Austrijanca sačuvao točno pola i ostavio iza sebe dvojicu najboljih slalomaša ove sezone - Fellera i Strassera.

image

Zrinka Ljutić

JOE KLAMAR Afp

Samuel Kolega je prvu vožnju završio na 15. mjestu (+3.09 iza Haugana, +0.88 od 10. Vinatzera). Toplo vrijeme i mekana staza nudili su priliku skijašima s boljim startnim brojevima u drugom nastupu (Kolega je startao 9.) što su neki iskoristili (Ginnis skok s 22. na 9. mjesto, Strolz s 20. na 10., Steen Olsen s 21. na 11.), ali naš skijaš nažalost nije. Kolega je imao 16. vrijeme druge vožnje, spustio se za tri mjesta u poretku i ostao bez bodova.

Za hrvatske skijaše i skijašice Svjetski kup je završen, a najbolji u brzim disciplinama imaju još svoju završnicu od petka do nedjelje u Saalbachu.

ZRINKA LJUTIĆ OVE SEZONE U VELESLALOMU

Sölden: 14. mjesto (48)

Killington: 13. mjesto (50)

Tremblant I: 14. mjesto (28)

Tremblant II: 7. mjesto (23)

Lienz: 10. mjesto (20)

Kranjska Gora: 22. mjesto (18)

Jasna: 4. mjesto (12)

Kronplatz: 7. mjesto (15)

Soldeu: 10. mjesto (14)

Åre: DNF2 (4)

Saalbach: 16. mjesto (5)

UKUPNO: 10. MJESTO

Napomena: DNF2 - nije završila 2. vožnju. U zagradama je startni broj.

LONGINES RISING SKI STAR

Skijašice

1. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) 560

2. Lara Colturi (Alb) 201

3. Emma Aicher (Njem) 191

Skijaši

1. Alexander Steen Olsen (Nor) 442

2. Franjo von Allmen (Švi) 231

3. Lukas Feurstein (Aut) 93

Linker
21. travanj 2024 01:00