Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
DRAMA NA MARKUŠEVCU

ZLATKO MATEŠA OBJAVIO NOVOST O DATUMU OLIMPIJSKIH IGARA PA OTKRIO ŠTO MU SE DOGODILO U EPICENTRU POTRESA 'Uh, ne pitajte. Sve je skršeno...'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. ožujak 2020. 23:07

Prvi čovjek olimpizma u Hrvata dao je za naslutiti u nekim svojim recentnim izjavama prije koji dan da bi se Olimpijske igre u Tokiju izvjesno mogle odgoditi.

Informacija jučerašnja, vremenski usklađena iz Tokija i Lausanne nije ga stoga nimalo iznenadila.

- Mislim da sam možda i zadnjih tjedan dana govorio u tom smjer. To je izgledalo vrlo vjerojatno jer svaki razumni čovjek koji sagledava današnju situaciju u svijetu, uzroke, pandemiju, pa onda kada je o sportu riječ i nemogućnosti treninga, nemogućnosti kvalifikacija, morao je doći do zaključka da to nije prije svega u interesu sporta i sportaša. Nije u interesu inzistirati na Igrama u dotadašnjem predviđenom terminu. Kao ni sveg drugog što je vezano uz Igre - u početku će Mateša.

Ona rečenica Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a, o Igrama kao posljednjoj živoj globalnoj vrijednosti, idealu i poveznici svijeta jest plemenita, ali... Još gore bi bilo ugroziti i samu tu ideju potezom da se Igre u ovakvim okolnostima održe.

Zagreb, 100916.
Savska cesta.
Odrzana je konferencija za medije predsjednika Medjunarodnog olimpijskog odbora, g. Thomasa Bacha kojem je  domacin bio Zlatko Matesa.
Na fotografiji: Zlatko Matesa
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX / CROPIX

- Taj ideal je točan, ta izjava je točna, ali ideal se nikako ne smije održati na štetu sporta i sportaša. To je onda i kontra one osnovne ideje olimpizma.

Jeste li vi imali još kasnijih kontakata s MOO-om, nakon videokonferencije proteklog tjedna?

- Ne, ali sad sam baš gledao i zadnje izjave japanskog premijera Abea koji je jasno rekao da su u dogovoru Bachom morali odgoditi Igre. Najkasnije će se održati do ljeta iduće godine, dakle ne dolazi u obzir nikakva jesen 2020. ili zima... Ne dolazi u obzir. Sad će razgovarati o terminu koji će eventualno biti kasno proljeće 2021., ili što ja priželjkujem isti termin 2021. To bi logistički gledano bilo puno jednostavnije. Onda bi se teorijski mogle samo prebacivati sve rezervacije letova, hotela, sve ono što je već plaćeno.

Sad je možda prerano pričati o tome, ali pretpostavljamo da bi se nakon OI 2021., olimpijski pokret ponovno vratio onim sljedećim Igrama na 2024. godinu? Odnosno, ne bi se tražio protok nove pune 4 godine već bi bila napravljena iznimka. Točno?

- Da, da, obavezno. To nije upitno. Sigurno. Pogotovo zato što je Pariz kao domaćin OI 2024. već sada jako dobro pripremljen, puno je napravio i tu nema nikakve dileme.

Ovo je dakle prvi slučaj još od II. svjetskog rata da su neke OI odgođene...

- Ha, i ova pandemija je prvi takav slučaj u svjetskoj povijesti. Prvi slučaj pandemije tog obima i zato je po meni ovo jedna sasvim normalna i razložna reakcija - na olimpijsku je temu zaključio Zlatko Mateša.

No, tu nije bio kraj našeg razgovora s predsjednikom HOO-a jer... Tema je bio i nedjeljni potres u čijem je žarištu sam Mateša.

- Uh, ne pitajte. Ja sam dečko iz Markuševca. Iz samog epicentra potresa. Nisam baš sjajno. Ipak, ništa mi se nije dogodilo u smislu statike zgrade u kojoj živim. Jedino što mi se u stanu sve skršilo, makar... Ne daj Bože gorega. Zgrada je niža, relativno nova, s više stanova, nije sama zgrada strašno stradala, ali unutrašnjost... Grozno. Sad je najgora nelagoda življenja, osvrtanje, trzanje na svaki šum. Teško je po danu, još teže po noći. Ma, bit će bolje, bit će u redu. Nadajmo se da je najgore iza nas - s tom smo usuglašenom porukom zaključili kraći razgovor s čelnim čovjekom HOO-a, "dečkom iz epicentra".

Linker
25. travanj 2024 16:59