Ronald Gorsic / Hanza media / CROPIX
EUROPSKO ZLATO

ZLATNA HRVATSKA BRAĆA POKORILA KONKURENCIJU U EUROPI I ODMAH NAJAVILA NOVI POTHVAT 'Ovo je bila naša najbolja regata, a sad idemo po svjetsko zlato'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 02. lipanj 2019. 16:10

Velika fizička moć plus savršena bratska usklađenost daju neviđenu dominaciju. Valent i Martin Sinković obranili su u Luzerneu naslov prvaka Europe u dvojcu bez, obranili su ga na rijetko viđeni način uz veliku prednost i sada već imaju četiri zlata sa europskih prvenstava, dva u dvojcu na pariće, a nakon promjene discipline i dva u dvojcu bez. Čega god da se uhvate, a bili su prije toga i članovi zlatnog četverca "Cro-Expressa", Sinkovići rasturaju.

Krenuli su Valent i Martin moćno, već na prvom "prolaznom vremenu" na 500 metara imali su više od dvije sekunde prednosti, a na pola staze su dodatno povećali prednost. Dokraja su Zagrepčani mirno kontrolirali utrku, malo su pali u tempu u zadnjoj dionici utrke, no, uvjerljivo su kao prvi prošli ciljem u vremenu 6:22.460 ispred Rumunja (6.24.530) i španjolske posade (6:26.310).

- Utrka je bila fenomenalna, prezadovoljni smo. Krenuli smo stvarno jako, napravili veliku prednost na samom početku, a onda smo još jače zapeli i povećali prednost pri čemu smo možda i malo pretjerali. Ipak smo uspjeli sačuvati stečenu prednost. Sigurno smo to odradili, stvarno smo uživali u ovom nastupu, rekao je Valent nakon što su on i brat odslušali Lijepu našu i oko vrata ovjesili nova zlata. To im je postalo gotovo pa normalno.

2016 Rio Olympics - Rowing - Final - Men's Double Sculls Final A - Lagoa Stadium - Rio De Janeiro, Brazil - 11/08/2016. Martin Sinkovic (CRO) of Croatia and Valent Sinkovic (CRO) of Croatia celebrate their gold medal. REUTERS/Patrick Smith/Pool  FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. - RTSMS9I
REUTERS/Patrick Smith
Martin i Valent Sinković

Martin je nastavio u istom "tonu" također izrazivši veliko zadovoljstvo:

- Jedna predivna utrka, ni sami nismo vjerovali kako smo dobro ušli i već an 500 metara imali dužinu i pol čamca prednosti. Osjećaje je teško opisati, četvrti smo puta europski prvaci, prvi smo put obranili naslov. Napokon smo cijelu regatu odradili tako da smo u svakoj utrci bili zadovoljni. Sad idemo još više raditi i očekujemo još puno ovakvih nastupa i pobjeda.

Valent je ukratko iznio očekivanja za predstojeći period:

- Imam još dva nastupa u Svjetskom kupu i to će nam biti prava priprema za svjetsko prvenstvo. Nakon nastupa na prvoj regati Svjetskog kupa u Plovdivu naučili smo da se nikad ne treba opuštati i da moraš biti maksimalno ozbiljan i kad si najbolji. Ove smo godine iz poraza najviše naučili.

Naravno, Valent je pritom mislio na nastup na prvoj regati Svjetskog kupa u bugarskom Plovdivu kad su morali gledati u leđa Srbima Martinu Mačkoviću i Milošu Vasiću, koji su na EP-u zakazali i bili posljednji. Najvažnije je ipak biti najbolji na pravom mjestu. Za očekivati je da će tako biti krajem kolovoza na SP-u u austrijskom Ottensheimu koji je "špica" predolimpijske sezone. Tako bi trebalo biti i u preostale dvije regate Svjetskog kupa u Poznańu i Rotterdamu.

Sve medalje braće Sinković na OI, SP i EP

OI Rio de Janeiro 2016. - dvojac na pariće - ZLATO

OI London 2012. - četverac - SREBRO

SP Karapiro Lake, Novi Zeland 2010. - četverac - ZLATO

SP Bled, Slovenija 2011. - četverac - BRONCA

SP Chungju, Južna Koreja 2013. - četverac - ZLATO

SP Amsterdam, Nizozemska 2014. - dvojac na pariće - ZLATO

SP Aiguebellete, Francuska 2015. - dvojac na pariće - ZLATO

EP Montemoro Velho, Portugal 2010. - četverac - SREBRO

EP Varese, Italija 2012. - dvojac na pariće - ZLATO

EP Brandenburg, Njemačka 2016. - dvojac na pariće - ZLATO

EP Glasgow, Škotska 2018. - dvojac bez - ZLATO

EP Luzerne, Švicarska 2019. - dvojac bez - ZLATO

Rezultati, "dvojac bez": 1. Hrvatska 06:22.460, 2. Rumunjska 06:24.530, 3. Španjolska 6:26.310...

Linker
04. svibanj 2024 15:10