Goran Mehkek / CROPIX CROPIX
SPORT U DOBA KORONAVIRUSA

'ZNAŠ KAD SVE ODLAZI KVRAGU? KAD SE ZARAZI PRVI SPORTAŠ'! HRVATSKI REPREZENTATIVAC UPOZORAVA NA VAŽAN DETALJ 'Tu sve staje, nema više regularnosti'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. ožujak 2020. 22:23

LeBron James je rezolutan.

- Igrat ćemo utakmice bez gledatelja? Pa to je nemoguće. Ja neću igrati bez navijača na tribinama. Zbog njih igram. Ako se pojavim u dvorani i ne bude navijača na tribinama, neću igrati.

Riječi su to jednog od najboljih sportaša 21. stoljeća u vrijeme kad je svijet poharao koronavirus i kad se isti taj savršeni svijet koji smo izgradili vjerujući kako oni kojima uredno plaćamo porez u nekom društvenom ugovoru rade sve kako bi nas zaštitili.

A ni oni ne znaju. I za njih je sve novo.

LeBron James je u pravu i teško se s njim ne složiti, iako je Europa, nakon što je virus stigao u susjedstvo i opasno uzdrmao Italiju, zaključila kako se može i igrati. Baviti profesionalnim sportom. Bez gledatelja.

Netko se ovih dana našalio, zamislite da se koncert Nine Badrić održao u Areni bez gledatelja. Bit će TV kamere, ići će uživo? Super.

Prije nekoliko dana razgovarao sam s Rokom Stipčevićem, košarkašem bolonjskog Fortituda, koji mi je otkrio razmjere kaosa u kojemu se kupa Italija. On je obitelj prebacio u Hrvatsku i čeka. U subotu je bilo posebno zanimljivo. Talijanski su košarkaški prvoligaši dobili naputak tamošnjeg saveza da će se utakmice prvenstva igrati bez gledatelja, da će gostujuće momčadi dolaziti na utakmice direktno autobusom, bez zaustavljanja, i da će se tako vratiti.

Pitanje je vremena

Onda je Corriere della Sera istu tu večer objavila da će tijekom noći talijanski premijer Conte, a to se napokon i dogodilo, propisati karantenu za 16 milijuna ljudi u financijski moćnom području koji se ne smiju micati iz tog dijela Italije. Osim u slučajevima od državnog interesa. Što, naravno, utakmice nisu. Istog se trenutka momčad Trevisa vratila iz Pesara, a okrenuo se i autobus Brindisija na putu za Veneciju.

Stipčević se javio i u subotu navečer. Sve je otkazano. Do 3. travnja ili duže?

- Znaš kad sve odlazi kvragu? Onoga trenutka kad se zarazi prvi sportaš. Automatski se proglašava izolacija za cijelu momčad, koja tada nije u stanju dva tjedna ni trenirati. Tu sve staje, nema više regularnosti.

Stipčević je u pravu. S obzirom na matematičko širenje virusa, pitanje je vremena kad će se zaraziti i neki sportaš. To će, doduše, biti nulti pacijent u sportu u Italiji pa će barem njega utvrditi, kad već tamo nisu uspjeli pronaći tog nultog pacijenta uopće.

Ali, tada ova sportska sezona ulazi u nove okolnosti. Postoji li protokol baš za sve?

- Nisam siguran. Kako je prije dva tjedna bilo nevjerojatno da je netko pustio 3.000 navijača Juventusa u Lyon na Ligu prvaka, tako je nevjerojatno da se trenutačno neke utakmice igraju bez navijača, a neke ne. I tu ima sve manje i manje regularnosti. Jer, u prvom dijelu sezone neke su momčadi igrale kod kuće, ispred svojih navijača, a sada bi trebale igrati ili su već igrale u gostima bez publike, pa je taj koji je sada domaćin sportski zakinut.

Ili, hajdemo korak dalje, u skijanju je ionako bilo primjera da su se u završnici sezone i ranije otkazivale neke utrke, ali tada je to bilo zbog vremenskih uvjeta. Sada se otkazuje završnica Svjetskog kupa. Zbog virusa.

Zlatko Dalić trebao bi naše najbolje nogometaše odvesti u Katar na pripremni turnir, ali već je sada jasno da na njemu neće igrati momci poput Brozovića, Rebića ili Pašalića. Jer, ako stignu u Katar, morali bi na dva tjedna u tamošnju karantenu, ali još je veći problem to što po novom naputku talijanske vlade koja se muči s virusom ta trojica ne bi ni smjela napuštati svoja prebivališta do 3. travnja.

Ili se možda ne trebamo brinuti? U Varaždinu, u kojemu živi manje od 50.000 stanovnika, jedno je od žarišta epidemije u Hrvatskoj. Tamo je od naših 12 slučajeva trećina, znači četvero oboljelih. I upravo je jučer u Varaždinu završeno Europsko prvenstvo u stolnom tenisu do 21 godine. U isto vrijeme u obližnjoj Sloveniji zabranjena su sva okupljanja u zatvorenom s više 500 ljudi.

Sport uvijek i svuda dijeli sudbinu društva. Sport, profesionalni sport egzistira u suživotu s navijačima. U nas je posljednjeg tjedna bio i derbi Hajduka i Dinama, Poljud je bio gotovo pun, bilo je pristojno puno i na Davis Cupu u Zagrebu. Pa i na Nini Badrić. Do ovog vikenda...

Linker
01. svibanj 2024 10:15