SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO

SPORT U RALJAMA POLITIKE Nova prijetnja odustajanjem od Mundijala: Hoće li se i Hrvatska priključiti zemljama čiji će političari bojkotirati Rusiju?

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. ožujak 2018. 21:21

Rusija i članice NATO-a u najgorim su odnosima još od Hladnog rata koji je završen 1991. godine, Kim u Sjevernoj Koreji svako malo zvecka nuklearnim oružjem, Kina izvodi vojne vježbe pripremajući se za nove sukobe, zakuhalo se opet na Kosovu... Mi u Hrvatskoj imamo i većih briga od toga da bismo razbijali glavu odnosima globalnih sila, iako ni naš državni vrh nije baš neutralan i nezainteresiran u cijeloj priči.

Uglavnom, narodski rečeno, svijet polako odlazi k vragu, a u političkim obračunima sve češće se, barem verbalno, koristi i nogomet.

Solidarnost na djelu

Razlog je jasan. Rusija će u lipnju i srpnju biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, a novi veliki sukob zapadnih sila i najveće države na svijetu nastao je zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Salisburyju. Britanske vlasti su za taj čin okrivile Rusiju i protjerale 23 ruska diplomata, a s njima se solidarizirala i hrvatska Vlada pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića, koja je protjerala jednog ruskog diplomata. Isti čin poduzele su još neke države, ali neke, poput Slovenije, to ipak nisu napravile.

Odmah nakon što je slučaj otkriven, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u parlamentu je zaprijetio kako bi engleska nogometna reprezentacija mogla odustati od nastupa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, no kasnije je ta njegova izjava ublažena. Izvori bliski Ministarstvu vanjskih poslova pojasnili su da Johnson nije spominjao povlačenje engleske momčadi s nastupa na Mundijalu, već je htio reći kako bi Britanija mogla povući neke svoje službene predstavnike koje inače šalje na takve događaje.

Službene odluke još nema

Korak dalje otišla je Australija, koja je protjerala dva ruska diplomata, ali i zaprijetila mogućim odustajanjem od nastupa nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Neki mediji, poput srpskog tabloida Kurira, jedva su dočekali nešto slično kako bi raspalili naslov: “Australija je odlučila bojkotirati Mundial i nogometaši ove zemlje neće otputovati u Rusiju!” Naravno da to nije baš tako, jer nikakva službena odluka o tome nije donesena, ali klikovi su klikovi...

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop je, naime, najavila mogućnost razmatranja potpunog bojkota Svjetskog nogometnog prvenstva u sklopu daljnjih mjera protiv Rusije. Dojam je da bi takav potez donio više štete nego koristi ako sagledavamo stvari iz sportskog kuta. Kako sad stvari stoje, Socceroosi će sudjelovati na Mundijalu, ali državni dužnosnici Australije neće biti nazočni utakmicama u Rusiji, a isti su potez povukli i Velika Britanija, Island, Poljska, Danska i Japan. I da hoće, predstavnici Sjedinjenih Američkih Država nisu u prilici bojkotirati Svjetsko nogometno prvenstvo, jer se njihova reprezentacija ovaj put nije uspjela probiti na završni turnir.

Inače, najpoznatiji slučaj bojkota velikog sportskog natjecanja dogodio se 1980. godine na Olimpijskim igrama u Moskvi, i to na inicijativu SAD-a nakon sovjetske invazije na Afganistan. Amerikancima je bilo zabranjeno sudjelovati, a u bojkotu su im se priključile još 64 države, no njihovi sportaši mogli su nastupiti kao pojedinci, pod olimpijskom zastavom. Sovjeti su uzvratili bojkotom Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. godine, zajedno s još 14 zemalja tadašnjeg Istočnog bloka, uz iznimku Rumunjske...

Linker
08. svibanj 2024 20:19