CROPIX
IMA I VRLO ČUDNIH PRIJEDLOGA

SPREMA SE TIHA REVOLUCIJA, DOBRODOŠLI U BUDUĆNOST! PREDSTAVLJENA NOVA REFORMA KOJA POTPUNO MIJENJA NOGOMET Utakmice više neće trajati 2x45 minuta!?

Među nekim čudnim prijedlozima je i ideja o zaustavljanju semafora prilikom svakog prekršaja ili ukazivanja liječničke pomoći
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. lipanj 2017. 00:51

Dva poluvremena po 30 minuta uz zaustavljanje semafora prilikom svakog prekršaja, auta ili ukazivanja liječničke pomoći. Kazna jedanaesterca u slučaju da vratar primi u naručje suigračevu povratnu loptu. Izvođenje auta ili prekršaja bez potrebe za dodavanjem lopte suigraču. Oduzimanje bodova momčadima koje prekomjerno granatiraju suca protestima. Cijelu šarenu lepezu promjena koje bi naglavce okrenule nogomet kakav poznajemo, predložili su za vikend vjekovni čuvari nogometnih pravila.

Godinama na glasu kao konzervativno društvo, gotovo pa zatvorena kabala, dužnosnici IFAB-a šokirali su nogometni svijet posljednjim reformskim paketom koji su pustili u promet uoči prve utakmice Kupa konfederacija. Ne tako davno pokleknuli su pred apelima da u igru uvedu video tehnologiju kao pomoć sucima, a kako su se rezultati inovacije pokazali vrlo pozitivnima, sada su izgleda naumili odjednom učiniti dva ili tri nova koraka. Javnost se zasad ne uspijeva dogovoriti je li ovo ispravan put, ali svima je laknulo barem zbog jedne stvari. Iz predloženog paketa ispala je luckasta misao Marca van Bastena o ukidanju zaleđa.

FAB - tijelo sastavljeno od četiri člana Fife i četiri britanska saveza u funkciji čuvara tradicije - je prijedloge sažeo u dokumentu pod naslovom “Play Fair Strategija”. Želja je, kažu, popraviti nogomet na tri polja: a) poboljšati ponašanje igrača i respekt sudionika utakmice; b) produžiti vrijeme igre; c) povećati atraktivnost utakmice.

U cijeloj priči zacijelo najjače “vrišti” prijedlog o skraćenju utakmice na sat vremena, ali u stvarnosti bi od ovakvog poteza publika profitirala jer izračuni pokazuju da utakmica u sadašnjem formatu ima više od 30 minuta praznog hoda. Vrijeme se gubi prilikom izvođenja gol-auta ili auta, nerijetko igrači izvođenje običnog slobodnjaka pretvore u dvominutne studije i pregovore, minute prolaze prilikom ukazivanja liječničke pomoći, a IFAB-ovce posebno žulja navika momčadi koja kontrolira rezultat da pred kraj meča namjerno krade vrijeme. Jedan paragraf ovog poglavlja kažeprotest football da vratar ubuduće ne bi smio zadržati loptu u posjedu duže od šest sekundi.

- Govorimo o tiho revoluciji koja želi nogomet učiniti boljim. Startna pozicija je sljedeća - proučimo pravila i odgovorimo na pitanje “čemu ona služe?”. Ako ne postoji neki jedinstven odgovor, onda ih mijenjajmo i popravimo igru - objašnjava David Elleray, nekadašnji premierligaški sudac, a danas IFAB-ov tehnički direktor.

Većina predloženih promjena samo je nacrt za javnu raspravu, a neka su inovativna pravila već puštena na testiranje u mlađim europskim uzrastima (primjerice da vratar smije početnim udarcem dodati loptu suigraču unutar kaznenog prostora). Zeleno svjetlo VAR-u (sudačkom video-pomoćniku) upaljeno je, za ilustraciju, nakon atesta tehnologije na U-20 Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

- VAR je korišten u samo 12 slučajeva tijekom 52 utakmice koliko ih je ukupno odigrano na turniru.

Dakle, ne radi se o inovaciji koja bi narušavala ritam igre. Suci su prilazili igračima prije izvođenja slobodnih udaraca ili kornera te ih upozoravali: “pripazite, kamere vas gledaju”. Igrači su znali da se ne mogu izvući s povlačenjem za dres ili prljavim uklizavanjima - dodaje Elleray.

Linker
27. travanj 2024 16:57