screenhot youtube
KREĆE UTRKA VATRENIH I ELFA

SPREMA SE VELIKA 'KRAĐA' ZBOG KOJE ĆE BUDUĆNOST VATRENIH IZGLEDATI JOŠ BLISTAVIJE Nijemcima pred nosom otimamo strašnog talenta!?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. srpanj 2018. 16:07

Robert Jarni, brončani Vatreni iz 1998. godine i aktualni izbornik U-19 reprezentacije, komentirao je hrvatski put do finala u Rusiji:

- Žao je zbog poraza na kraju jer smo odigrali najbolju utakmicu, a izgubili. Na takvim velikim natjecanjima mnogo je elemenata važno za uspjeh, kao što smo mi 1998. imali iznimno dobrog golmana Ladića, a bitna je i mala doza sreće koja te mora popratiti. Mi smo tada posrnuli u polufinalu, oni sada u finalu, što je fantastičan uspjeh, bez premca. Iako mi je krivo što nismo otišli do kraja, što je u finalu sreća bila na drugoj strani. Još od skupina nisam htio da naletimo na Francusku, ofenzivno nisu odigrali ništa posebno, ali silno su moćni, igrali su kako na takvim turnirima baš treba igrati - kaže Jarni.

Prve utakmice gledao je u Japanu, gdje je vodio juniorsku reprezentaciju na turniru. Opisuje atmosferu u hotelu:

- Kako je bila velika razlika između vremenskih zona, budili smo se u tri ujutro da bismo mogli gledati utakmicu, svi smo htjeli vidjeti te susrete i toliko smo navijali da su Japanci zvali po sobama i opominjali nas - nemojte vikati, nemojte se derati.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Bilo je to jače od nas

Razumljivo, s obzirom na to da je bilo gluho doba noći.

- To je bilo jače od nas, emotivno smo proživljavali svaku šansu, a kamoli gol, i naravno, veselili se.

Riječ je o 18-godišnjacima koje je Jarni poveo na Daleki istok da provjeri na koga će moći računati u sljedećim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

- Japanci su navijali za nas, pamte još da smo 2002. boravili u Tokamachiju u bazi na SP-u. Poželjeli su nam sreću prije svake utakmice, na kraju su slavili s nama.

Međutim, kao i 1998, natrčali smo na Francuze.

- Jako je teško analizirati i tražiti poveznice. Kad podvučete crtu, ova je Francuska još jedan dokaz da je bitan samo rezultat, a ne dojam o igri. Za tri-četiri godine nitko se neće sjećati kako su igrali. To je cijeli sukus nogometa. Dakako, imaš li ekipu koja može lijepo igrati i stalno pobjeđivati, to je vrh.

FRANCE - JUNE 14:  FUSSBALL: WM FRANCE 98 Lens, 14.06.98, Nationalmannschaft/Team KROATIEN/CRO, hintere Reihe v.lks.: Torwart Drazen LADIC/Slaven BILIC/Igor STIMAC/Mario STANIC/Zvonimir SOLDO/Aljosa ASANOVIC, vordere Reihe v.lks.: Zvonimir BOBAN/Robert JARNI/Robert PROSINECKI/Davor SUKER/Dario SIMIC  (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Je li ova Hrvatska kadra na Euru 2020. napraviti korak više ili mislite da je Rusija bio maksimum?

- Nekoliko je igrača koji su prešli tridesetu, ali siguran sam da će za dvije godine moći odraditi Euro. Dotad moramo stvarati i vidjeti kako će se razvijati mlađi. Potencijal imamo. Polako treba uvoditi neka nova imena, kao što je upao Pjaca...

Konačno ste skinuti s trona, 1998. više nije najuspješnija hrvatska generacija.

- Drago mi je, hvala Bogu. Volio bih da za 20 godina budemo prvaci.

Ili malo ranije.

- Bilo bi jako dobro da bude malo ranije, no vidite da smo se mučili i čekali dva desetljeća. Iako smo veći rezultat zaslužili na prijašnjem Euru u Francuskoj, Portugal nije bio nimalo bolji.

Real i Juventus vaši su negdašnji klubovi, oko njih se uvijek mnogo toga događa, poput transfera Ronalda. No kako gledate na Matea Kovačića, slažete li se da mora otići iz “kraljevskog” okruženja? Što biste mu savjetovali?

- Definitivno da ode iz Reala. Imao sam jednu situaciju u Juventusu 1995. godine. Htio me Betis, a Juve je rekao - ne, trebamo te. Međutim, zahtijevao sam da mi garantiraju najmanje 75 posto utakmica jer dogodine imam Europsko prvenstvo i želim doći spreman. To mi nisu mogli jamčiti i pustili su me u Betis. Puno je bolje kad imaš kontinuitet igara nego kada igraš dvije utakmice pa četiri-pet ne igraš. Tako ne možeš doći do samopouzdanja. To što je izrazio želju da napusti Real fantastična je stvar za njega.

Soccer Football - World Cup - The Croatia team return from the World Cup in Russia - Zagreb, Croatia - July 16, 2018   Croatia's Mateo Kovacic and Luka Modric on stage during celebrations   REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Halilović, Brekalo...

Na Svjetskom prvenstvu opet je ulazio iz drugog plana, je li on kadar jednog dana naslijediti Luku Modrića u reprezentaciji, a da se razlika ne osjeti baš previše?

- Kovačić je malo drugačiji igrač nego Luka, okomitiji je, ima taj dribling na sredini terena, nije toliko paker kao Modrić. Jer Luka ima kompjuter u glavi i razigrava momčad, a Kovačić je bitno opasniji po gol. Čudi me što nije već prije eksplodirao jer je momak zaista fantastičan talent, jako mi se sviđa kao igrač.

Bomba je prijelaznog roka ipak transfer Ronalda.

- Nije to senzacija, dosta se toga već dulje provlačilo. Vjerojatno se nije dobro osjećao u Realu, tamo je bio godinama, malo se i zasitio, traži nove izazove. U Juventusu je drugačije, sve je posloženo, zna se tko što treba raditi, pa me baš zanima kako će se Ronaldo tome prilagoditi. On djeluje i prepotentno i arogantno, ali zaista ga cijenim. Još nisam vidio igrača kao što je on, koji protiv trećeligaša i četvrtoligaša želi zabiti deset komada. Takav mentalni sklop još nisam sreo.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Mario Mandzukic celebrates scoring their second goal with teammates  REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Kakva će biti pozicija Marija Mandžukića ostane li u Juventusu? Hoće li njih dvojica surađivati na najvišoj razini?

- Mandžukić je tamo dosta igrao po lijevoj strani, a Ronaldo se u posljednje vrijeme koncentrirao na 16 metara, vidi da mu je sve teže proći jedan na jedan, a u kaznenom je prostoru ubojica. Nikako ne mogu zaboraviti gol koji je zabio za Real protiv Juventusa u Ligi prvaka.

Vi ste bili lijevi bočni u rasporedu 3-5-2, po potrebi klasični lijevi bek. Kako ocjenjujete učinak Ivana Strinića u Rusiji?

- Po meni je zadovoljio. Možda smo svi više očekivali u ofenzivi, kad je ušao Pivarić, bio je puno ofenzivniji od njega, ali Strinić je obrambeni dio odrađivao jako dobro.

Od igrača koji su blizu kruga A vrste, a nisu se našli među 23 u Rusiji, koga vidite kao poseban potencijal?

- Podosta ih je, na prvu mi na pamet padaju Alen Halilović, Josip Brekalo, Marko Pjaca, koji je bio u Rusiji, ali nije previše igrao. Imat ćemo vrhunskih igrača, dolaze jako dobri mladi stoperi, može se napraviti kvalitetna baza za sljedećih osam do deset godina. No naš je zadatak da mlađe kategorije što prije stasaju, a imamo velik problem jer ne vidim da klubovi odlaze van, da se nadmeću po Francuskoj, Italiji... Otići na turnire za mlađe kategorije jako je bitno, tek tamo vidite gdje ste i što ste, koliko vam još treba. Dečki nemaju iskustvo jakih utakmica u kojima se igra brz nogomet, moraju se znati i braniti i napadati.

Getty Images, sn ilustrcaija

Niko Kovač gurnuo je u prvu momčad Bayerna 18-godišnjeg stopera Josipa Stanišića. Radi se o mladiću koji je rođen u Njemačkoj, a čiji su roditelji iz Slavonskog Broda. Nijemci žele da odjene dres Elfa.

Ako ne, onda za Italiju

- Pozvat ću ga za turnir Mladen Ramljak, koji se ove godine igra od 8. do 12. kolovoza. Na njemu će nastupiti i naša reprezentacija, dakako, bez igrača Dinama, koji će igrati za svoj klub. Nažalost, još nisam uspio stupiti u kontakt s Nikom Kovačem, koji je s Bayernom u Americi, ali svejedno sam ga stavio na popis. Hoće li se odazvati i hoće li ga Bayern pustiti, to ćemo vidjeti. To nije UEFA-in termin. Nakon Ramljaka igramo prijateljsku utakmicu u Italiji 15. kolovoza, to je UEFA-in termin i u toj bi akciji trebali biti svi igrači, pripremamo se za kvalifikacije u studenom u Češkoj. Ako se ne odazove na Ramljaka, zvat ćemo ga za Italiju - otkrio je Jarni.

Linker
05. svibanj 2024 02:39