Roni Brmalj / Novi List / CROPIX
ANALIZA HHO-a

Sramotni izvještaj s derbija! Kao da smo u ratu: 'Smrdljiva Rijeko puna si Srba...'; 'Vi ste Titovi, Tito je vaš!'

Ako je suditi po nedjeljnom derbiju Hajduka i Rijeke, riječki navijači su u gradu pod Marjanom nepoželjniji čak i od tradicionalno omraženog Dinama.
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 25. travanj 2016. 17:09

Već 15 utakmica zaredom Hajduk ne zna za pobjedu protiv Rijeke (ukupno 1495 dana), a nedjeljni je derbi samo dodao sol na ranu domaćih navijača i produžio neugodni crni niz. Hajduk je ovoga puta poveo, ali onda opet potonuo u drugom dijelu kad je nestalo snage (završilo je 2:1 za Rijeku).

Burno je bilo na travnjaku, ali još burnije i mučnije na tribinama.

U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja' promatrači HHO-a pratili su utakmice 33. kola Prve HNL. I dok u dvije ranije odigrane utakmice (SPLIT - DINAMO 0:1 i LOKOMOTIVA - OSIJEK 2:0) nije bilo ni najmanjih provokacija, na Poljudu je ponovno bilo 'kao u ratu'.

Izvještaj HHO-a s poljudskog derbija prenosimo u cijelosti.

HNK HAJDUK – HNK RIJEKA 1:2

Utakmica 33. kola Prve HNL odigrana je 24. travnja 2016. u Splitu u 15.00 sati na stadionu Poljud pred oko 6500 gledatelja, među kojima je bilo oko 2000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk) i 250 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka).

U 11. minuti pripadnici Torcide pale 3 baklje, dok u 38. i 48. minuti skandiraju 'Smrdljiva Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba.' Armada u 40. minuti skandira 'Vi ste Titovi, Tito je vaš'.

Pripadnici Torcide su u 39. minuti razvili transparent 'Na gostovanja u borbi za prvaka idete sa 37 vjernih armadaša. Lijepa priča.', iako je u gledalištu bilo oko 250 pripadnika Armade. U 53. minuti pale 1 dimnu napravu, a u 55. jednu baklju.

U 60. minuti počinje mala piromanska fešta, kada pripadnici Torcide pale 12 baklji i 4 dimne naprave od kojih jedna završava na tartan stazi. Također tom prilikom odjeknula su i 3 topovska udara. U 63. minuti Armada skandira 'Tovarske pičke!'

U 65. minuti pale 1 baklju i 2 dimne naprave, dok je u 68-oj aktivirana još jedna baklja. Od 75. do 78. minute Torcida skandira 'Ubij, ubij Srbina!'.

Armada se javlja u 87. minuti kada skandira 'Tovarske pičke!'.

Po završetku susreta Torcida uzvikuju 'Jebo vas Mamić!', a potom provociraju Armadu skandiranjem 'Delije, Delije, Delije ste vi, možete Torcidi kurac pušiti' (Delije-navijači beogradske Crvene zvezde). Pripadnici Armade na to odgovaraju 'Vi ste Titovi, Tito je vaš.'.

Linker
18. svibanj 2024 07:43