Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
VELIKI INTERVJU

SREBRNI VATRENI NAKON GODINU DANA OPET IGRA NA NAJVIŠOJ RAZINI Za SN progovorio o mogućem odlasku iz Milana, reprezentaciji, 'slučaju Kalinić'...

IVAN STRINIĆ ZA SN Nakon godinu dana srebrni reprezentativac s Mundijala ponovno igra na najvišoj razini, ali nije siguran hoće li ostati u Rossonerima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. kolovoz 2019. 10:21

Ivan Strinić ponovno igra na najvišoj razini. Nakon godinu dana to je najbitnija vijest za srebrnog iz Rusije. Iako se radi o pripremama i prijateljskim susretima, glas mu je ponovno vedar, veseo, raspoloženje odlično kao rijetko kada. Oživljavanje karijere uspješno ide, premda ovog časa još ne zna u kojem će klubu biti kad krene sezona. U Milanu ili ipak negdje drugdje.

Razgovarali smo u četvrtak navečer, javio se iz Milanella, okupili su se nakon dva slobodna dana po povratku iz Amerike. Dok smo pričali u pozadini se čuo zvuk biljarskih kuglica i štapova.

- Tu sam u kampu, u subotu igramo u Cardiffu s Manchester Unitedom (18.36 nap.a.), pa je petak predviđen za put. Djeca igraju biljar, to su mlađe generacije, nisu moji iz prve ekipe. Mi stariji imamo drugo što nas opušta i zabavlja - kazao je uz smijeh Strinić, kojem je ključno da su gležnjevi, prepone i ostale mišići tip-top. Jer kad je i dobio zeleno svjetlo da se vrati nogometu, ozljede su ga zaustavile u drugom dijelu protekle sezone.

- Dobro je. Prošlo je 25 dana, a nema ozljede. Super je to kad prolaziš pripreme i zdrav si. Ništa te ne muči. Nema boljeg osjećaja - iskren je Strinić.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Ivan Strinic during the match  REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

- Guštam, mogu reći.

Gdje ste sa spremom i formom?

- Ne mogu reći u postocima, ali kvalitetno se radi. Malo smo u ovoj fazi umorni. Ima do prvenstva još tri tjedna. Ne sjećam se kada sam odradio pripreme od početka do kraja.

Iznenadilo nas je u Americi kada je protiv Bayerna zaigrao na stoperu. I to svih 90 minuta.

- Prvi put u karijeri. Iznenadilo je malo i mene. Trener Marco Giampaolo me poznaje malo bolje nego ostale i tako je odlučio. Nije bilo loše, za prvi put.

Poraženi ste 1:0, ali čuli smo da vas je pohvalio.

- Je. On traži da stoperi dosta igraju, da idu naprijed, ali posebno mu je značajno da stoje visoko. Za to je bitno da budu brzi. Treba se na vrijeme vratiti… To je razlog što me stavio na to mjesto. I na treninzima sam nerijetko igrao na stoperu, nekad na beku, koristi me gdje god stigne.

U drugom susretu s Benficom opet ste bili na lijevom braniču. Pola sata.

- Čim igram znači da sam dobro. Vratio sam se profesionalnom nogometu. Ne samo treninzima, nego i utakmicama. Neka samo potraje tako.

Carl Recine / Livepic / REUTERS

Je li vam trener kazao što od vas očekuje? Kakav vam je status? Na lijevog beka doveden je Theo Hernandez iz Real Madrida, a od prije tu su Rodriguez i Laxalt. Iako, nije isključeno da netko od potonje dvojice napravi transfer.

- Nismo o tome razgovarali. Bit će još dosta odlazaka i dolazaka, nije formirao ekipu do kraja. Najvažnije mi je da se spremim, a na kraju, hoću li biti u Milanu ili negdje drugdje, kako bude. Volio bih ostati ovdje i igrati za Milan. Motiviran sam da igram. Međutim, ukoliko me ne vide, ići ću dalje. Prve su mi misli da se izborim za poziciju u Milanu.

Jeste li se našli sa Zvonimirom Bobanom?

- Osim na prvom okupljanju, poslije ga više nisam vidio. Radi na svemu i svačemu, nije bio s ekipom, ali kad ga vidim popričat ćemo. O mojem statusu i svemu skupa.

Kakva su očekivanja Milana u novoj sezoni?

- Puca se na nešto veliko. Uvijek, tako i ove sezone. Prvi je cilj ući u Ligu prvaku. U Europi ne igramo, samo Kup i prvenstvo. Dovedeno je nekoliko igrača, vjerojatno će još netko stići.

Lani u kolovozu dobili ste dijagnozu koja je mnoge šokirala - zbog problema sa srcem morate prekinuti karijeru, da bi kasniji pregledi pokazali - alarm je bio nepotreban, smijete igrati.

- I prije toga znao sam kakvo mi je zdravstveno stanje, međutim, sve je to bilo u granicama normale i nije se obazirala neka prevelika pozornost. Kad sam potpisivao ugovor vidjeli su da je srce veće, prošao sam sve preglede jer morali su dati potpis. Nakon Rusije se malo promijenilo i njima je to bio alarm da me stopiraju. Htjeli su se uvjeriti i biti sto posto sigurni da nije neka bolest, da se to ne bi razvijalo dalje. Kad su nakon dva mjeseca vidjeli da se povuklo, kazali su - sve je u redu, to je nastalo od sporta, nije bolest.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 11:  Ivan Strinic of Croatia greets Zlatko Dalic, Head coach of Croatia as Ivan Strinic is substituted off during the 2018 FIFA World Cup Russia Semi Final match between England and Croatia at Luzhniki Stadium on July 11, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images

Zbog golemih napora na Svjetskom prvenstvu?

- Tako je, ali ne samo to. Šest mjeseci prije Mundijala jako sam malo igrao, a onda su u Rusiji došle iscrpljujuće utakmice. Imao sam golem skok. To su doktori mogli i pretpostaviti, ali nisu htjeli pretpostavljati, nego biti sigurni.

Liječnik Stefano Mazzoni bio je oprezan i odgovoran, ne može mu se ništa zamjeriti, no činjenica je i da ste vi na kraju priče pretrpjeli štetu.

- Nije namjerno. Kad se radi o zdravlju mora biti sve sigurno. Bilo pa prošlo, ne može se vrijeme vratiti. Dakako, s igračke strane gledano, dosta me unazadilo što sad nakon godinu dana moram iz početka. Sve je teže. Svaki klub koji bi se možda zanimao za tebe drukčije te gleda. Nisi na tržištu, ne igraš, rejting ti padne. A lani sam bio na vrhuncu, igrali smo finale Svjetskog prvenstva…

Kako se sada osjećate na terenu?

- Dobro. Malo ti je na startu sve čudno, ali hvatam ritam. Ključan je osjećaj za prostor, jer jedno je na treningu, na malom prostoru, a drugo na utakmici na igralištu od sto metara.

Spominjalo se da Mallorca traži igrače od Milana.

- Nisam upoznat s time. Jedino ako me u Milanu ne bi htjeli tražit ću gdje dalje.

Nisu vam ni sa čime u Milanu dali do znanja da vas ne žele?

- Nisu. Na njima je da kažu, iako ne mogu ni bez mene ništa, jer imam ugovor, i jedino ako pristanem otišao bih u drugi klub.

Bude li sve u redu i izbornik Zlatko Dalić bi vas se mogao opet sjetiti.

- Bio bih sretan da se vratim tamo gdje sam stao na Svjetskom prvenstvu. Volio bih se naći u kadru. No, prije toga moram igrati i pokazati da može računati na mene. Želim opet biti s ekipom. Pun sam motiva.

Kako vam se čini reprezentacija trenutačno?

- Razgovaram s igračima, očekivalo se da će u prvom utakmicama nakon Svjetskog prvenstva biti malo lošije, dogodilo se i dosta promjena u momčadi. Sad smo ponovno počeli igrati nogomet koji podsjeća na Rusiju i vjerujem da će biti sve dobro. Nemam dvojbe da ćemo se kvalificirati na Europsko prvenstvo. Reprezentativnu priču vidim pozitivno.

I Kaliniću, i izborniku, i nama žao je zbog onog što se dogodilo na SP-u

Prijatelj ste s Ivanom Perišićem i Nikolom Kalinićem. Hoće li Perišić biti centarfor Intera ili…

- Ne mogu na to pitanje odgovoriti. U kontaktu jesmo, ali više pričamo o obiteljskim stvarima. Na njemu i klubu je što će odlučiti. U nogometu je sve prevrtljivo.

Na liniji ste s Nikolom Kalinićem?

- Kako ne.

U Atleticu ne trenira s ekipom.

- U nezgodnoj je fazi. Međutim, Nikola je odličan napadač, ne sumnjam da će naći poziciju, vjerojatno u nekom drugom klubu. Gdje će to biti ne zna, pretpostavljam, ni on u ovom trenutku, ali Nikola je karakteran čovjek i gdje god bude igrao, bit će dobar. Pokazat će koliko može, a on stvarno može.

Jeste li nakon Rusije razgovarali o Svjetskom prvenstvu?

- Naravno da jesmo. Ispalo je kako je ispalo. Teško je meni govoriti o tome. Ni za Nikolu, ni za reprezentaciju, ni za nas sve skupa nije bilo dobro. No, tako se odvilo, ne može vratiti vrijeme. Kad bismo mogli, vjerojatno bi on postupio drukčije. Ja njegovu priču znam, ali može je ispričati samo on. Ako želi. Puno je dao reprezentaciji, da ga nije bilo, tko zna bismo li se uopće plasirali u Rusiju. Na tome mu treba odati priznanje. A to se na Svjetskom prvenstvu dogodilo spletom okolnosti. Nije to bila ni njegova namjera, ni izbornikova, tako se potrefilo. Život ide dalje, ne treba se na to više osvrtati. Sigurno je žao i nama, i njemu, i izborniku.

Kada je Cagliari uzeo Marka Roga jasno je da ima velike ambicije

Nazirete li promjene u Serie A ili će Juventus opet promarširati?

- Juventus je dominantan, ali talijanski se nogomet dosta digao u odnosu na prije nekoliko godina kad sam došao u Serie A. Vraća se na staze devedesetih. Milan i Juventus igrali su finale Lige prvaka 2003. godine, tada je talijanski nogomet bio na vrhuncu. Dosta se više ulaže nego prije. Postoji 5-6 baš dobrih klubova. Nije Serie A kao engleska liga, međutim, sve je bolja.

Cagliari ima goleme apetite, mogu li im vaši kolege iz reprezentacije Filip Bradarić i Marko Rog pomoći da krenu u gonji dom? U klubu je i Marko Pajač.

- Nadam se. S Bradarićem i Rogom sam jako dobar. Želim im što bolju sezonu, da Cagliari bude u komfornoj zoni, a ne da se bori za ostanak. Imaju stvarno kvalitetan adar. Čim su uzeli Roga i potrošili dosta milijuna, vidiš da pucaju na veliko.

Linker
24. travanj 2024 13:45