RODGERSOVO POJAČANJE

Statistika jasno dokazala: Dejan Lovren je daleko najbolji stoper Liverpoola!

Piše: Karlo TašlerObjavljeno: 25. rujan 2014. 20:35

Statistički gledano, Dejan Lovren daleko je najbolji Liverpoolov stoper. Prema izračunima analitičke stranice Squawke, ukupna ocjena hrvatskog reprezentativca, u prvih pet kola Premiershipa, iznosi 156. To je dvaput bolji rezultat od Mamadoua Sakha i Martina Škrtela, koji svoje opravdanje ipak mogu naći u činjenici da su odigrali dvije utakmice manje od Lovrena.

Stvarno ga jako voli ta statistika, a voljet će ga još i više jer prema svim najavama Lovren je jedini od stopera čija je startna pozicija zacementirana. Unatoč određenim kiksevima, koji promiču statističkim analizama, trener Brendan Rodgers jednostavno ne smije na klupi držati najskupljeg braniča u povijesti kluba.

Izazov će tek biti pronaći stoperskog partnera koji će se najadekvatnije dopunjavati s Lovrenom.

Za sada se probalo sa Škrtelom i Sakhom, dok posljednja stoperska opcija Kolo Toure nije zabilježio nastup. Iako je riječ o igračima s velikim doprinosom, ni jedan od njih nije vrhunska klasa. Koliki je problem te obrane najbolje dočarava subotnja utakmica u kojoj je West Ham isprašio Redse 3-1.

Krivci su se tražili na svim pozicijama. Slaba igra pripisala se Mariju Balotteliju, Jordanu Hendersonu, pa čak i vrataru Simonu Mignoletu te kapetanu Stevenu Gerrardu. Ipak, najveći grijesi po običaju pripisani su zadnjoj liniji koja je po običaju prvi krivac za primljene golove.

U toj je utakmici društvo Lovrenu pravio Škrtel, a u 22. minuti utakmice ozlijedio se Javi Manquillo pa je Sakho ušao i zauzeo tu poziciju desnog beka. Bila je to idealna prilika da se analizira doprinos sve trojice igrača. O Škrtelu se manje-više sve zna otprije. Prošle sezone kupio je veliku naklonost navijača sa sedam postignutih golova koje je zabijao nakon prekida. Ipak, i on je sklon slabijim reakcijama, a upravo je jednu takvu kaznio West Hamov napadač Amalfitano, kojem Škrtel nije uspio pravovremeno uklizati. Bio je to treći gol i točka na “i” slaboj igri Liverpoola.

Međutim, ne bi bilo u redu za taj gol kriviti samo Slovaka. On je samo posjednji u lancu krivaca. Glavni odgovorni ipak je Sakho, koji je tragikomičnim izbacivanjem glavom loptu spustio na noge Downingu koji je potom uposlio spomenutog strijelca.

Za prvi gol teško je naći ekspicitnog krivca jer se u situacijama izvođenja prekida ne zna koji je igrač zadužen za kojega. Međutim, uočljivo je da je obrana očajno reagirala te ostavila Reida samog na tri metra od gola. Opetovanim pregledavanjem snimke, prvim osumnjičenim ipak bi se mogao proglasiti nesretni Martin Škrtel.

Sve to ponovno nas vodi k Lovrenu, iza kojeg stoji njegova najveća saveznica - statistika. Squawka na temelju tih analiza dolazi do nedvojbenog zaključka da je Lovren najbolji igrač te da nije on problem u obrani s Anfielda.

“Svi njegovi kritičari trebali bi shvatiti da Lovren nije najbolji s loše hrpe, već da je vrlo dobar obrambeni igrač”, navodeći njegovih 88% točnih dodavanja, 12 presječenih lopti te 46 čišćenja.

U subotu Liverpool u gradskom derbiju dočekuje Everton na domaćem terenu.

Učinak Liverpoolovih stopera

Dejan Lovren

Utakmice: 5

Točnost dodavanja: 88%

Presjecanja: 12

Čišćenja: 46

Mamadou Sakho

Utakmice: 3

Točnost dodavanja: 90%

Presijecanja: 3

Čišćenja: 14

Martin Škrtel

Utakmice: 3

Točnost dodavanja: 92%

Presijecanja: 8

Čišćenja: 38

Linker
18. svibanj 2024 22:29