CROPIX
VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO

STIŽE VAR! Pogledajte koje situacije će prosuđivati, a koje ne smije!; SVI TRENERI SU ZA, SVI OSIM NAJBOLJEG 'Neću to više komentirati...'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 31. siječanj 2020. 00:21

Posljednji dan siječnja ući će u povijest hrvatskog nogometa - u Zaprešiću će, naime, na utakmici Inter - Istra prvi put biti upotrijebljena VAR tehnologija! Mjeseci priprema su iza nas, vidjet ćemo jesu li naši suci svladali sve što je potrebno za primjenu tehnologije koja bi trebala pomoći sucima u donošenju krucijalnih odluka, te tako unijeti pravednije odlučivanje na utakmicama. Iskustva iz zemalja u kojima je VAR već uveden su različita, ima i dobrih i loših potankosti, što samo potvrđuje tezu da savršenstva jednostavno nema! Niti će ga ikada biti...

Obavili smo sve

Teoriju primjene VAR tehnologije u malome prstu ima bivši odlični sudac Bruno Marić, VAR instruktor Hrvatskog nogometnog saveza, koji je održao niz seminara i predavanja našim sucima, upoznavši ih s načinom primjene tehnologije u nogometu.

Stoga smo Marića upitali je li Hrvatska spremna za VAR?

- Vjerujem da jest! Obavili smo sve što je bilo potrebno u svezi edukacije, a prošloga smo tjedna imali završni, vrlo uspješni seminar u Medulinu. Suci su dobili jasne upute od Sudačke komisije, održali smo i predavanja trenerima i igračima u svim našim prvoligaškim klubovima i doista mogu reći da smo odradili sve pripremne radnje i spremno čekamo petak. No, molio bih sve koji su involvirani u naš nogomet da imaju razumijevanja u prvih nekoliko kola, nadam se da će tako i biti, jer su klubovi pokazali da im je drago što VAR tehnologija ulazi u hrvatski nogomet - kaže Marić.

Kakve poteškoće možemo očekivati?

- Ne možemo to sad decidirano znati, sve što je bilo negativno tijekom edukacije uspješno smo rješavali. Možda se pojavi neki tehnički problem, a treba reći da na nekim stadionima imamo problem s infrastrukturom, jer ne možemo postaviti kamere onako kako bismo željeli. Primjerice, baš na stadionu u Zaprešiću imali smo problem s kamerom koja snima široki kadar, jer je smještena vrlo blizu terena. No, imam informacije da je sve to riješeno.

Kakva su vaša očekivanja od VAR tehnologije?

- Apsolutno sam siguran da će ovaj projekt biti uspješan! Stalno smo govorili da će biti uspjeh ispravimo li VAR tehnologijom očite i velike pogreške, a tako će i biti! Međutim, u zabludi je onaj tko očekuje da ulaskom VAR-a u naš nogomet ulazi “Veliki brat”, koji će ispravljati sve moguće pogreške na utakmicama! Jer, to ni nije cilj VAR tehnologije, neće se prekidati utakmica nakon svake akcije i logično je da će i dalje biti različitih procjena nekih sudačkih odluka. Ali ne onih ključnih, poput očitih zaleđa, udaranja igrača... A to je cilj VAR-a, da ispravi očite sudačke pogreške i propuste.

Iskustva iz drugih zemalja govore nam da ima i dobrih i loših strana primjene VAR tehnologije. Je li razlog tome isključivo ljudski faktor, ili...?

- Nije samo ljudski čimbenik razlog nekih negativnosti u zemljama koje su uvele VAR tehnologiju, nego način na koji se ta tehnologija primjenjuje. Naš je stav stoga da ćemo VAR tehnologiju primjenjivati isključivo u skladu s VAR Protokolom, koji je vrlo jasan, pa zato očekujem da ćemo ljudske pogreške svesti na minimum. Ali, nitko nije savršen, uvijek postoji mogućnost pogrešaka. Ili suca na terenu, ili sudaca u VAR sobama. Međutim, najvažnije je da nam se više ne događaju kardinalne pogreške - neće se više zabijati golovi iz dvometarskih zaleđa, neće više biti nekažnjenog udaranja igrača koje sudac na terenu u tom trenutku ne vidi, neće biti nedosuđenih kaznenih udaraca nakon očitih prekršaja ili igranja rukom... I sve su to razlozi zbog kojih smatram da će primjena VAR-a biti uspješna i poboljšat će hrvatski nogomet.

Bez gol-tehnologije

Zanimljivo, imat ćemo VAR tehnologiju, ali neće biti - gol-tehnologije! Kao da smo preskočili srednju školu prije upisa na fakultet...

- Nažalost, nemamo gol-tehnologiju, to je vrlo skup projekt. No, gdjekad će se i uz pomoć VAR tehnologije moći utvrditi je li lopta prešla gol-crtu ili ne, ovisi o položaju kamera.

Stalno se govori kako je cilj VAR tehnologije umanjivanje ljudskog faktora pri donošenju odluka, ali sad će u cijelu priču biti involvirano više sudaca nego dosad?

- Brojčano da, ali i dalje odlučuje samo jedan čovjek - sudac na travnjaku! Suci iz VAR sobe mogu samo sugerirati i predložiti pregled videozapisa, odnosno dojaviti činjenične odluke, poput one da je lopta napustila teren za igru. Ali, sve odluke na kraju donosi sudac na travnjaku, a ne sudac iz VAR sobe - kaže Marić i ističe:

- Vjerujem u uspjeh ovoga projekta. Uostalom, u zemljama u kojima se VAR tehnologija već koristi znatno je više onih koji je hvale, kudikamo je manje onih koji je kude. Uostalom, pričekajmo da vidimo kako će se VAR tehnologija primjenjivati kod nas. Jer, uvjeren sam da svi problemi koji su dosad uočeni nastaju zbog pogrešne primjene VAR-a u nekim zemljama. Nadam se da to kod nas neće biti slučaj, da će se VAR primjenjivati strogo po zadanom Protokolu te da će hrvatski nogomet uz pomoć VAR-a napredovati - govori Marić.

I Darko Cvitković, dopredsjednik Sudačke komisije HNS-a i kontrolor suđenja na utakmicama Prve HNL, također ima pozitivno mišljenje o uvođenju VAR-a:

- Uvođenje VAR-a svakako je dobro, ali svi moramo biti strpljivi i tolerantni dok ne prođu “porođajne muke”. Kao i kod uvođenja svih novina, tako je i sad potrebno vrijeme za uhodavanje. Vidimo, uostalom, kako to izgleda u zemljama koje su već uvele VAR, postoje problemi, ali kako vrijeme prolazi sve se manje griješi. Čini mi se da će se morati mijenjati i neke potankosti u VAR Protokolu, jer su neke stvari u suprotnosti same sebi - kaže Cvitković i pojašnjava:

- Primjerice, ističe se da će VAR ispravljati isključivo očite pogreške, a onda vidimo da se zgodici poništavaju zbog zaleđa od centimetar ili dva! Nemoguće je, dakle, da je to očita, eklatantna pogreška. Očito je kad je netko pola metra u zaleđu, jasno je da onda VAR mora reagirati. Ali, ne može biti eklatantna pogreška kad je netko dva centimetra u zaleđu, što se golim okom nikako ne može procijeniti, a istodobno se može vidjeti tek iz određenog kuta kamere - govori Cvitković.

VAR ne sudi utakmice

Slažemo se s ovom tezom, posebno stoga što je vrlo dvojbeno i kad je snimka zaustavljena! Naime, da se snimka prilikom dodavanja lopte zaustavi koju stotinku sekunde ranije (sad je ovdje doista riječ o stotinkama sekunde!), onda zacijelo igrač ne bi bio u zaleđu od tih nekoliko centimetara! A to onda sve mijenja...

Cvitković posebno ističe:

- VAR ulazi u naš nogomet, ali VAR ne sudi utakmice! To je naglašeno našim sucima na seminaru, rečeno im je da će imati pomoć VAR-a, ali oni i dalje moraju suditi utakmice! Nema, dakle, čekanja reakcije iz VAR sobe, nego sudac mora svoje normalno odsuditi, a VAR zapravo donosi drugu šansu za ispravljanje velike pogreške! I tako to treba shvatiti. Vjerujem da će kod nas VAR uspješno zaživjeti, te da će smanjiti sudačke pogreške. A to je najvažnije - veli Cvitković.

ANKETA Kako treneri prvoligaških klubova gledaju na VAR:

NENAD BJELICA Više neću komentirati VAR

- Polemika oko VAR-a uvijek će biti, ima ih u ligama u kojima je na snazi već dugo. VAR nije savršen sustav, on će se mijenjati i modificirati, a ja sam više puta argumentirano pričao što mi kod VAR-a nedostaje. Ne gledam na VAR ni pozitivno, ni negativno, on dolazi u HNL, a ja više neću pričati o toj temi, neću komentirati odluke kao što dosad nisam komentirao ni sudačke odluke. I kako god bude, u našu korist ili na našu štetu, neću o tim odlukama pričati jer vjerujem u poštenje i VAR-a i sudaca. (tn)

IGOR TUDOR VAR će drastično smanjiti pogreške

- O korištenju videotehnologije na nogometnim utakmicama imam isključivo pozitivno mišljenje jer su i statistička istraživanja nakon uvođenja VAR sustava dokazala kako se drastično smanjio broj pogrešnih odluka sudaca. Trenirajući Udinese u Italiji, svjedočio sam brojnim dvojbenim situacijama u kojima bi se vjerojatno donijele pogrešne odluke da nije bilo pomoći videotehnologije. Siguran sam da će VAR sustav uvelike olakšati posao i našim sucima u HT Prvoj ligi te se svi zajedno veselimo što će od početka drugog dijela sezone imati VAR. (jr)

IVICA KULEŠEVIĆ Sve što može pomoći uvijek je dobrodošlo

- Osobno nemam ništa protiv uvođenja VAR-a, ni protiv bilo kakve tehnologije koja može koristiti. Svima nama je u sportu, nogometu, jako važno da utakmice prođu u što je moguće regularnijem tonu. Dajmo VAR-u šansu da profunkcionira i na našim stadionima, neka krene njegova uporaba pa ćemo nakon završetka sezone sve analizirati i vidjeti kakva su stečena iskustva, treba li se što i može li se poboljšati. Sve što može koristiti dobro je došlo, a to i od VAR-a očekujem. Želio bih samo da u trenutku kada se oglasi potreba za VAR-om, prekid igre traje što je kraće moguće. (dr)

SIMON ROŽMAN VAR će donijeti dobro nogometu

- Vjerujem da će se uvođenje VAR-a u konačnici pokazati kao dobra odluka. U početku sam bio protivnik VAR-a, najviše zbog toga što mi se činilo da će utakmica izgubiti na dinamici i emociji kod igrača i navijača. Sada kad su nam prezentirali VAR sustav i kako funkcionira, istaknuvši neke primjere i situacije kada će se i na koji način koristiti, vidjeli smo koje su njegove dobre strane i na koji način će se primjenjivati. VAR je dobrodošao da se isprave kardinalne pogreške koje mogu usmjeriti utakmicu. Vjerujem da će u konačnici sve biti na dobrobit nogometa. (msu)

GORAN TOMIĆ Pobornik sam VAR-a, sigurno će pomoći

- Očekujem da će suđenje bude poštenije, to je zapravo najvažnije! Nekome će VAR gdjekad pomoći, a gdjekad odmoći, ali načelno sam uvjeren da će “pročistiti” naš nogomet i sudačke će odluke biti poštenije. Barem one krucijalne, koje su mijenjale tijek utakmice, poput isključenja, golova iz zaleđa... Nadam se samo da primjena VAR-a neće usporiti igru kao što se to događa, primjerice, U Italiji i Engleskoj, vjerujem da su naši suci izvukli pouke na osnovi iskustava iz tih zemalja. Pobornik sam VAR-a, siguran sam da će tehnologija donijeti pozitivni pomak. (pju)

SERGEJ JAKIROVIĆ VAR tek treba razuvjeriti skeptike

- Živi bili pa vidjeli. Na pripremama u Medulinu imali smo i teoretsko predavanje o VAR-u, držao ga je Domagoj Vučkov, puno toga nam je objasnio, bilo je mnogo pitanja, a u razdoblju pred nama treba vidjeti kako će to funkcionirati. Teško je unaprijed govoriti, ako VAR razuvjeri sve skeptike i pokaže da je dobar, tada će svi biti zadovoljni. Ipak, na suce je prevelik pritisak i zato mi je drago da dolazi VAR jer će i njima i nama biti lakše. (tr)

TOMISLAV STIPIĆ VAR će sve nas učiniti sretnijima

- Apsolutno podržavam uvođenje VAR-a. Vjerujem da će VAR podignuti vjerojatnost točnih odluka za tri do pet posto, i to je nama malim klubovima sasvim dovoljno da budemo sretni. Mislim da su predrasude prvi krivi korak u životu općenito, pa i u nogometu. Moramo biti otvoreni i vjerovati u to. Samo je bitno da se ne dogodi da igrači dobiju slom živaca dok se čeka odluka minutu do dvije, tu ne smije doći do emotivnog sloma. VAR je novina, ali postaje sastavni dio nogometa, zato nema razočaranja. Čim mi treneri i igrači to prihvatimo, tim bolje. (gčm)

ŽELJKO PETROVIĆ Upoznao sam VAR i on je dobro rješenje

- VAR će svakako povećati pravednost u igri, uvijek će biti pogrešaka, ali neće biti učinjene s namjerom. VAR-om upravljaju ljudi i sve treba gledati s pozitivne strane, iako će uvijek biti dvojbenih odluka, jer nogomet je takav sport. Dulje sam vrijeme radio u zemljama koje imaju VAR i tamo se pokazao kao odlično rješenje. Smatram da će se i u hrvatskom prvenstvu pokazati kao dobro rješenje. (kg)

IVAN PRELEC VAR će sigurno donijeti pomake

- Vjerujem da će uvođenje VAR-a donijeti određene pomake kod donošenja ključnih odluka koje direktno utječu na razvoj događanja i konačni rezultat. Mislim da će se VAR u idućim godinama nadograđivati i biti još funkcionalniji kod odlučivanja. Negativni je dio koji se odnosi na proživljavanje emocija, primjerice kod proslava pogotka, kako kod igrača tako i kod navijača. Nadam se da će VAR učiniti stvari pravednijima i da se neće trebati često koristiti u nastavku prvenstva. (rm)

LUKA BONAČIĆ Svi ćemo u ligi od sada biti ravnopravni

- Od ovog kola uvodi se u našu ligu VAR i ja pozdravljam početak njegove primjene. Po mojem mišljenju ta bi tehnologija trebala itekako pridonijeti ravnopravnijem tretmanu i nadmetanju svih klubova u hrvatskom prvoligaškom natjecanju. Bude li tako, svakako ćemo svi u Hrvatskoj ligi biti na dobitku, momčadi, suci i publika. (ih)

Linker
10. travanj 2024 15:59