Luka Modrić / reuters, Sn ilustracija
PIŠE ROBERT ŠOLA

ŠTO ĆE SAD REĆI KRITIČARI, A ŠTO RONALDO I EKIPA? Možda će ovo biti dovoljno da priznaju tko je najbolji: Evo koje je velikane Modrić ostavio iza sebe

SVJETSKO PRIZNANJE Međunarodno udruženje sportskih novinara (AIPS) izabralo hrvatskog veznjaka za najboljeg u svijetu u 2018. godini
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. siječanj 2019. 14:12

Najboljim ga je najprije vidio stručni žiri Svjetskog prvenstva u Rusiji. Potom je slavio i u izboru UEFA-e. Zatim su mu glas dali izbornici i kapetani svih nogometnih reprezentacija u svijetu u izboru FIFA-e, da bi nogometni pohod zaokružio Zlatnom loptom France Footballa u izboru eminentnih nogometnih novinara diljem svijeta. I sve to nije utišalo kritičare i pametnjakoviće diljem svijeta koji su uporno tražili još nešto da bi se i sami naklonili dostignućima Luke Modrića u 2018. godini.

Što će sada kritičari?

Sada su, možda, i dobili to što su tražili. Novu vrijednu svjetsku potvrdu. Ovaj put slavio je Modrić u izboru Međunarodnog udruženje sportskih novinara (AIPS). Ne nogometnih novinara nego novinara koji prate sve. I koji su ga uredno stavili ispred Novaka Đokovića, koji se na veličanstven način vratio u teniski svijet pokorivši ga nakon što su ga mnogi već bili otpisali. Ostavio je iza sebe i neuništivog Rogera Federera, fenomenalnog Lewisa Hamiltona, nevjerojatnog Austrijanca Marcela Hirschera ili Poljaka Kamila Stocha, koji se prošle godine poigravao konkurencijom u skijaškim skokovima. Jedan LeBron James nije imao baš nikakvih šansi pored Luke...

Da, u Top 10 ovog iznimno eminentnog svjetskog izbora plasirali su se Kylian Mbappe i Cristiano Ronaldo, ali opet iza hrvatskog majstora. Možda će im to biti dostatno da napokon i oni priznaju tko je bio najbolji u prošloj godini. Usput, buntovni Antoine Griezmann - koji je toliko lobirao za Zlatnu loptu - ostao je daleko od toga da uopće bude na listi najboljih, a kamoli da ugrozi Luku Modrića. I što će svi ti kritičari sada reći? Pričati o uroti UEFA-e i FIFA-e, kojima je dosta Ronalda i Messija? Ili o golemom utjecaju Real Madrida u nogometnom svijetu?

Svijet je rekao svoje

Igrači, treneri, izbornici, stručnjaci, novinari... Na koncu su svi složni: Luka Modrić obilježio je sportsku 2018. godinu. Više nego itko drugi u svijetu. Prvi hrvatski sportaš u povijesti koji je napravio takav doseg. I stoga uživajmo zajedno s njim u svim tim dostignućima i priznanjima. Bez suvišnih riječi, jer svijet je svoje već rekao...

Najbolji sportaš

1. LUKA MODRIĆ (HRVATSKA, nogomet) 419 (13.15%)

2. Novak Đoković (Srbija, tenis) 337 (10.58%)

3. Roger Federer (Švicarska, tenis) 290 (9.1%)

4. Kylian Mbappe (Francuska, nogomet) 282 (8.85%)

5. Lewis Hamilton (V. Britanija, F1) 266 (8.35%)

6. Cristiano Ronaldo (Portugal, nogomet) 234 (7.34%)

7. Kamil Stoch (Poljska, ski skokovi) 202 (6.34%)

8. Marcel Hirscher (Austrija, skijanje) 159 (4.99%)

9. LeBron James (SAD, košarka) 142 (4.46%)

10. Martin Fourcade (Francuska, biatlon) 119 (3.7%)

Velikani koje je Luka Modrić ostavio iza sebe

Novak Đoković

Novak Đoković odradio je sjajnu sezonu nakon što se šest mjeseci oporavljao od ozljede tijekom 2017. godine. U protekloj je godini na ATP turnirima ostvario učinak 53-12, osvojivši dva Grand Slama, Wimbledon i US Open, te dva Mastersa: Cincinatti i Šangaj, a stigao je i do još tri finala. Ipak, nije sve išlo tako glatko; u prvim je mjesecima ispao čak iz kruga Top 20, što mu se dogodilo prvi put nakon listopada 2006. godine. Naravno, Đoković je sada ponovno na prvom mjestu s 9045 bodova, uvjerljivo ispred Rafaela Nadala (7480) i Rogera Federera (6420).

Roger Federer

Roger Federer i s 37 godina na leđima nastavlja oduševljavati na teniskim terenima. Legendarni je Švicarac prošle sezone slavio u 48 dvoboja, a izgubio u 10, dok se kao i Đoković može pohvaliti s četiri osvojena turnira i tri finala. Federeru je pripao Grand Slam turnir u Australiji, gdje je slavio protiv našeg Čilića, dok je ponio titulu najboljeg i u Stuttgartu, Rotterdamu i na Indoorsu u svojoj domovini.

Kylian Mbappe

Kylian Mbappe osvojio je sa svojim PSG-om trostruku krunu: prvenstvo, liga kup i kup, dok mu je, naravno, najveći uspjeh osvajanje Svjetskog prvenstva s Francuskom. U Rusiji je postao najmlađi francuski igrač koji je postigao pogodak na Mundijalu, a golom u finalu protiv naših Vatrenih postao je drugi tinejdžer nakon Pelea koji se može time pohvaliti. Mladi Francuz, koji je prije dva tjedna napunio 20 godina, završio je drugi u poretku najboljih strijelaca te je osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača turnira.

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton ove je godine osvojio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1, čime je postao treći vozač u povijesti s pet ili više titula, zajedno s Michaelom Schumacherom i Juanom Manuelom Fangiom. Legendarni Nijemac bježi mu za dvije titule i 20 Grand Prix pobjeda, ali 33-godišnji Mercedesov vozač ima realnu šansu dosegnuti te rekorde do kraja svoje karijere.

Cristiano Ronaldo

Fantastični portugalski napadač sa svojim je sada bivšim klubom Real Madridom osvojio treću Ligu prvaka u nizu, u kojoj je bio najbolji strijelac s 15 postignutih pogodaka. Zanimljivo je da je u Realu proveo samo pola prošle godine, a ukupno je u cijeloj kalendarskoj godini svejedno završio kao najbolji strijelac kluba s 28 golova, jednim više od Garetha Balea. Odlično je otpočela i njegova epizoda u Juventusu: s 14 pogodaka u 19 utakmica najbolji je strijelac lige.

Kamil Stoch

Poljski sportaš koji se natječe u skijaškim skokovima možda nije toliko poznat kao prethodno navedena imena, ali njegovi uspjesi u ovom sportu oduševljavaju njegovu publiku. Kamil Stoch uspio je slaviti na sve četiri Novogodišnje skakaonice, čime je postao prvi skakač kojemu je to uspjelo nakon čak 16 godina i slavlja njemačkog Svena Hannawalda. Također, 31-godišnji Stoch osvojio je i zlato u Pjongčangu na velikoj skakaonici, kao i broncu s poljskom reprezentacijom.

Marcel Hirscher

Austrijski skijaš osvojio je zadnjih sedam naslova najboljeg skijaša svijeta, a nitko nikada nije uspio osvojiti toliko Velikih kristalnih globusa. Hirscher je u Pjongčangu osvojio zlato u kombinaciji i veleslalomu, a posebno je upečatljiva veleslalomska pobjeda koju je ostvario s 1.27 sekundi prednosti pred drugoplasiranim Norvežaninom Kristoffersenom, što je najveća razlika u ovoj disciplini još od Zimskih olimpijskih igara 1968. godine u francuskom Grenobleu. Isto tako, osvojio je i Male kristalne globuse u slalomu i veleslalomu.

LeBron James

LeBron James ostvario je u svojoj karijeri 10 triple-doublea u finalima NBA-a, što nikome nikada nije uspjelo, ali je njegova momčad ipak izgubila u finalu od Golden State Warriorsa s glatkih 4-0. Također, 34-godišnji košarkaš, koji je ljetos prešao iz Clevelanda u Los Angeles Lakerse, prestigao je legendarnog Michaela Jordana po broju dvoboja u kojima je postigao 30 i više koševau doigravanju: protekle godine stigao je do svoje 110. takve utakmice.

Martin Fourcade

Francuski biatlonac osvojio je tri olimpijska zlata u Pjončangu, a posebno je zanimljiva bila utrka na 15km, koju je morao odlučiti fotofiniš. Fourcade je najuspješniji francuski sportaš na Zimskim olimpijskim igrama, s ukupno pet zlatnih i dvije srebrne medalje, a okitio se i s 11 naslova svjetskog prvaka. Važno je istaknuti i da je 30-godišnji Fourcade sedmu godinu u nizu stigao do Velikog kristalnog globusa. (Pripremio M. Pleić)

Linker
12. svibanj 2024 23:57