Clive Rose / Getty Images
PUT ZA RUSIJU

ŠTO ČEKA VATRENE NA ISLANDU? Hrvat koji dobro zna zemlju gejzira i njene žitelje: Stadion u Reykjaviku bit će pun, no Islanđani ne žive za tu utakmicu

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. lipanj 2017. 19:32

Drugu godinu igra Igor Jugović na Islandu. Veznjak odrastao u Kranjčevićevoj, danas nogometni kruh zarađuje u Fjölniru, prvoligašu iz zemlje gejzira na sjeveru Europe.

- Ljeti je dobro, a zima je problem - kazat će u startu 28-godišnji Jugović. - Ali ni ljeti nisi siguran da neće zapuhati. Ili temperatura pasti ispod pet stupnjeva.

Priča o nedjeljnoj utakmici tako je odmah u početku dobila engleske obrise. Vrijeme na prvom mjestu.

- Objasnit ću vam i zašto je vrijeme u fokusu svih priča. Teško je negdje kao na Islandu vidjeti takve klimatske promjene u kratkom vremenskom razdoblju. Nogomet, kao i kompletni život ovise o klimi. Ujutro se probudite i vani je prekrasno vrijeme, a poslijepodne je već kiša praćena vjetrom. Svaki dan se možete nadati takvim promjenama.

Neugodna kombinacija

Zanimljivo je znati što se podrazumijeva pod sintagmom “lijepo vrijeme” na Islandu?

- Kada nema kiše i vjetra. Obično idu zajedno, a to je kombinacija na koju se stranci teško privikavaju. I kada živiš godinama na Islandu nije lako podnijeti tu “ubitačnu” kombinaciju, a kamoli kada dođeš na dva-tri dana.

Objasnio je time Jugović što je najjači adut Islanđana u dvoboju s Vatrenima.

- Klima je njihova prednost. Držim da je jedina, ali nije nebitna. Razlika u nogometnoj kvaliteti je velika, dakako, na strani Vatrenih. Islanđani imaju laganu euforiju nakon Eura, međutim, njihov je mentalitet sasvim drukčiji od našega. Nema tragedije ni velike sreće. Naprimjer, da uzmu pobjedu Hrvatima, svi bi rekli “ponosni smo na naše dečke”. I tu je kraj priče. Nema dodataka “dokle možemo, hoćemo li biti prvaci” i slično. Islanđani ne lete kada razgovaraju o nogometu. Žive u realnosti, nisu u oblacima. Takav je njihov životni mentalitet. Puno rada s realnim pogledom prema budućnosti.

S kakvom taktikom idu na Hrvate, pitanje je koje ima donekle i predvidljiv odgovor.

- Nema velike filozofije, Island uvijek s domaćim trenerima ima istu igru. Duga lopta, visoka na napadače i skok kojim se pokušava stvoriti prevaga. Zato očekujem da će pokušati razbiti igru Hrvatske koja naglašeno drži loptu na travi. Drukčije ne mogu. Ne mogu protiv sebe. Dominantni su u skoku, igraju svih 90 minuta punom snagom, nema kod njih demoraliziranja trenutnim rezultatom. Ali, pričati o nekoj posebnoj taktici, mislim da nema osobitog razloga. Island ima svoju igru i mora se pozabaviti pitanjima kako neutralizirati tehnički kvalitetnije Vatrene.

Nije sudbonosno

Što znaju o Vatrenima? Kako se utakmica s Hrvatskom prezentira u medijima?

- Daleko je još do utakmice, ne doživljava se na Islandu utakmica s Hrvatskom kao nešto posebno ili sudbonosno. To je jedan zanimljiv dvoboj koji će vjerojatno napuniti stadion u Reykjaviku, ali ne živi se za taj susret cijeli tjedan. O Vatrenima znaju malo. Kada kažem malo, onda mislim na činjenicu da Islanđani prate nogomet kroz engleske lige i Ligu prvaka. Dakle, vrlo malo znaju o igračima koji su izvan tog okvira.

Tko su najpopularniji “kockasti” na Islandu?

- Bez dvojbe Modrić i Rakitić. Sada znaju i Mandžukića jer je igrao finale Lige prvaka. Da je netko od Hrvata u trećoj engleskoj ligi, sigurno bi se na Islandu osjećao kao zvijezda. Jer, prate se engleske lige, ali, recimo, izvan Reala i Barcelone skromno je znanje o Primeri. Hrvatska je svakako favorit, a ja ću u nedjelju uživo bodriti Vatrene na putu ka pobjedi - poručio je na kraju Igor Jugović.

Linker
05. svibanj 2024 12:37