foto: Bozidar Vukicevic, Vedran Karuza, Ronald Gorsic / CROPIX
KRAJ MERCATA

ŠTO JE DONIO PRIJELAZNI ROK HR KLUBOVIMA Za sitne novce stigli stranci sa svih strana svijeta!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. veljača 2016. 23:28

Dosta je bilo šopinga, sad kupljenu robu treba isprobati. I vidjeti kolika je kvaliteta. Hoće li se brzo isprati, podrapati ili će uspjeti nadoknaditi onu prijašnju i pridonijeti boljem imidžu... O nogometu je riječ, o prijelaznom roku, zimskom, sadržajnom, bez dvojbe. Nije to bila tako bogata tržnica, nisu hrvatski klubovi ove zime napunili blagajne kako su znali, primjerice, lani. Desetak milijuna eura slilo se u blagajne naših prvoligaša, najviše u Hajdukovu, pratili su ga tek Dinamo i Rijeka, ostali su skupili “mrvice”. Kupnja, ona prava, za novce, bila je još mršavija, tek su klubovi iz Maksimira i s Rujevice zavukli ruke dublje u džep. No, to ne znači da nije bilo zanimljivo, pišu Sportske novosti.

Završilo je, znači, u ritmu koji je pratio mercato čitavo vrijeme, neočekivanim poslovima. Nikola Pokrivač, koji još nije potpisao, jer čeka papire i Danac Soren Christensen, koji je igrao i Ligu prvaka, definitivno su iznenađenja iz Slavena Belupa zadnjeg dana prijelaznog roka. Christensen je, tako, postao drugi Danac u HNL-u, nakon Nikole Sarića, sjećamo se i Dinamova Rasmussena, koji ne ulazi službenu statistiku jer nikad nije nastupio u prvenstvenom susretu. Bogatiji je HNL i za Panamce, dvojac Arroyo - Barcenas te Bjelorusa Vitusa, koji su pojačali Split, Zagreb je, pak, iznenadio dovođenjem Rodneyja Strassera iz Sijera Leonea, bivšeg igrača Milana, koji je bio zvijezda YouTubea kad ga je na jednom treningu Zlatan Ibrahimović, onako u šali, ničim izazvan, udario nogom u leđa. Nadmetanje na vrhu, s tri različite strategije. Dinamo nije puno mijenjao, jedan za jedan, rekli bismo, Stojanović za Pinta. I mnogo odbijenih ponuda, najveća je vijest, zapravo, bio ostanak Ante Ćorića. Rijeka je igrala “run and gun”, dovodila i prodavala. Otišao je Sharbini, Vargić je iznenada potpisao za Lazio, ali ostaje do kraja sezone, nema više ni Moisesa. Ali je došao “kapitalac” Gavranović, uz Rumunja Mateia, Slovenca Mejača, Crnogorca Kajevića... Hajduk je, pak, najviše punio blagajnu, Balić, Caktaš i Milović donijeli su više od četiri milijuna eura, a najviše je trebao donijeti Kalinić čiji je transfer nenadano propao. Bijeli su glasno prodavali, kupovali bez pompe, Velez, Arteaga, Kalik... zasad su velike zagonetke.

- Zadovoljni smo kako smo tržili u prijelaznom roku, sigurno će na proljeće biti bolje - poručili su i jedni, i drugi i treći, svatko vodeći se svojom logikom.

Tko je, doista, najbolje prošao, vidjet ćemo vrlo brzo.

Među ostalima istaknuo se Inter, koji je Posavca i Nestorovskog prodao u Palermo s time da najbolji strijelac lige ostaje do ljeta, a pamtit ćemo ovaj mercato i po N ikoli Vlašiću čiji je otac javno rekao da je odbio veliki novac da bi njegov sin ostao u Hajduku, kao i po Draženu Mediću, koji ni ovaj put, unatoč besparici i bezizlaznoj situaciji na ljestvici nije pustio u inozemstvo Gabrijela Bobana. Kojemu već postaje dosadno ponavljati kako će “do kraja prijelaznog roka sigurno nešto biti”.

Rezime zimskog prijelaznog roka u HNL

LOKOMOTIVA

Došli:

Mikulić, Cekici, Šunjić (Dinamo), Janjiš (Sesvete), Rodin (GOŠK Gabela), Aralica (Lučko)

Otišli:

Kovač (Reutlingen), Gržan (Istra 1961), Puljić (Inter), Husejinović (Dinamo), Radelić-Žarkov (Lučko)

OSIJEK

Došli:

Vojnović (Dinamo Bukurešt), Knežević (Kaisar Kazahstan), Mioč (Višnjevac), Pongračić (Višnjevac)

Otišli:

D. Mihaljević (Istra 1961), L. Mihaljević (Marsonia), Ugarković (New Castle Jets)

ZAGREB

Došli:

Strasser (Lupa Castelli Romani), Kadirić (juniori)

Otišli:

Strika (Istra 1961), Konopek (?), Gajić (Lučko), Jurjević (Sesvete)

HAJDUK

Došli:

Velez (North East United), Arteaga (Palermo), Prskalo (Sesvete)

Otišli:

Maglica (Apollon Limassol), Caktaš (Rubin Kazan), Balić (Udinese), Milović (Chongqing Lifan), Bosančić (Dugopolje), Hairlahović (Dugopolje)

RIJEKA

Došli:

Kajević (Zürich), Gavranović (Zürich), Brezovec (Spezia), Matei (Volyn), Mejač (Maribor).

Otišli:

Moises (Palmeiras), Oršić (Jeonnam), Jugović (Jeonnam), Sharbini (Osmanlispor), Radošević (Napoli), Ivančić (Šerif), Collins (Šibenik)

DINAMO

Došli:

Stojanović (Maribor)

Otišli:

Pinto (Norwich), Cekici (Lokomotiva), Šunjić (Lokomotiva), Mikulić (Lokomotiva)

INTER

Došli:

Puljić (Lokomotiva), Cassini (Palermo), Mikulić (Dubrava), Mrmić (Bistra), T. Maloku (Hajduk), Frelih (Zbrojovka Brno)

Otišli:

Parlov (?), Jefthon (Luka Koper), Posavec (Palermo), Čavar (?), Čabraja (Lučko), Camaj (?)

SPLIT

Došli:

Vitus (Dinamo Minsk), Vasilj (Zadar), Galović (Slaven Belupo), Topić (Sesvete), Barcenas (Arabe Unido), Arroyo (Arabe Unido)

Otišli:

Woon (Jeju United), Erceg (Balikesirspor), Bilbija (Zrinjski), Simonovski (?), Slavica (Šibenik), Đorđević (?), Rugašević (?), Mršić (Bnei Yehuda)

S. BELUPO

Došli:

Blažević (slobodan), Burić (Zlate Moravce), Christensen (Haugesund), Edson (slobodan), Katić (Neretvanac), Musa (Zagreb), Peričić (Dugopolje), Pokrivač (slobodan), Zirdum (Dinamo).

Otišli:

Crepulja (Mechelen), Galović (Split), Halilović (?), F. Mihaljević (Dinamo), Mikulić (Gorica), Oštrek (Varaždin), Potokar (Pahang)

ISTRA 1961

Došli:

Gržan (Lokomotiva), Da Silva (Chievo), Jurkić (Hrvatski dragovoljac), D. Mihaljević (Osijek), Trojak (SV Neuberg), Varela (Derthona FBC)

Otišli:

Nikolić (Termalica), Kasalica (Ordabasy), Gregov (Krško), Salanović (Balzers), Matoš (Žalgiris), Grković (Šibenik), Zolotić (Gent), Vukman (-)

Linker
04. svibanj 2024 00:35