Paun Paunovic / CROPIX CROPIX
IZNENAĐUJUĆE VELIKA POBJEDA

ŠTO JE TO TUDOR PROMIJENIO U SAMO NEKOLIKO TJEDANA? HAJDUK JE OVAKO VEĆ IGRAO, ALI S PUNO JAČIM ADUTOM U NAPADU No, postoji i jedan veliki problem...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. siječanj 2020. 13:47

Odakle petarda u mreži Honveda? Iz igre i realizacije - tako je Hajduk došao do visoke pobjede. Bez pretjerivanja, odlično su izgledali Bijeli, a s druge strane nije bio protivnik ležernog garda. Koji su faktori presudili, kako je Hajduk došao do pobjede koja budi optimizam?

Visoki presing najjače je oružje Igora Tudora. Tudor igra s trojicom u zadnjoj liniji, ali je visoki presing njegov adut s kojim slama protivnika. Honved je tako “načeo” Stanko Jurić, a zaključio Caktaš nakon još jedne pogreške obrane Mađara u završnoj fazi dvoboja. Presing počinje od napadača, a pritom zadnja linija mora visoko izaći da se momčad ne razvuče preko cijelog terena. Da bude kompaktna, u cjelini.

Za presing je nužna sjajna tjelesna priprema, a slično je Hajduk igrao prije dvije godine s Kopićem na čelu. Na pripremama u Turskoj tada su Bijeli mljeli Zürich, Trenčin i protivnike slične klase. Ipak, mora se priznati da je Kopić tada imao klasu u napadu s Ohandzom, a takva klasa današnjem Hajduku nedostaje.

Ako je visoki presing najjači adut Tudorova Hajduka, posjed je drugi najjači. Ofenzivno okrenuta momčad, ekipa koja preuzima rizik kao posljedicu napadačke igre, čuva loptu. Svaka izgubljena lopta može predstavljati veliki problem. Zato se posjedom kontrolira igra, ali nije to posjed radi statistike u formuli “ja tebi, ti meni”. Igra se širi po bočnim pozicijama. Traži se posjed, ali i brzina reakcije u kreativnom dijelu.

Zasebna priča

Bokovi su zasebna priča. Samo tri tjedna priprema premalo je vremena da se o bočnim igračima u zahtjevnijem sustavu 3-4-3 otvori ozbiljna tema, no činjenica je da su Bijeli tri pogotka protiv Honveda postigli ubačajima s desnog boka. Prizemnim povratnim loptama i centaršutevima. Širok je repertoar s bočnih pozicija, a desna je strana posebno jak adut u napadačkom segmentu Bijelih.

I kao šlag na torti - Mijo Caktaš. Bio je i ostao prvi golgeter, a pripreme odrađuje kao da mu donose veliku prevagu u karijeri. Tri pogotka u dvije utakmice, a odigrao je po 45 minuta u svakoj. Nađe li Hajduk uz Caktaša i još jednu devetku, bit će to opasna napadačka momčad. Jer - realizacija se popravlja. Doduše, ne u svih, ali lakše se prigode pretvaraju u pogotke. Barem u Caktaša.

Hajduk – Honved 5:0 (2:0)

BELEK – Igralište hotela Titanic. Sudac: Selap (Turska).

STRIJELCI: 1-0 Kreković (13), 2-0 Jurić (31), 3-0 Edouk (72), 4-0 Caktaš (78), 5-0 Caktaš (90).

HAJDUK (3-4-1-2): Blažević (od 46. Ljubić) – Dellova (41. Ismajli), Bradarić (od 46. Vučur), Radić (o d69. Kalik) – Tahiraj (od 46. Juranović), Nejašmić (od 46. Jradi), Jurić (od 46. Hamza), Čolina (od 46. Jakoliš) – Blagaić (od 46. Caktaš) – Teklić (od 46. Edouk), Kreković (od 69. Delić). TRENER: Igor Tudor.

HONVED: Tujvel – Batik, Kamber, Lovrić – Uzoma, King, Bano-Szabo, Kesztyus, Aliji - Lanzafame, Moutari. Još su igrali u drugom poluvremenu: Berla, Cipf, Hidl, Kiš, Kukoč, Laszlo, Niba, Irimias). TRENER: Giuseppe Saninno.

Linker
01. svibanj 2024 16:12