REUTERS/Dylan Martinez
POGLED U BUDUĆNOST

ŠTO NAKON RUSIJE I KAKVE NAS PROMJENE OČEKUJU U ROSTERIMA VELIKANA? Za Francuze nema straha, Messi se predomislio, Ronaldo...

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 19. srpanj 2018. 13:08

Što je s ostalim reprezentacijama? U njima su se neki igrači oprostili, mijenjaju se izbornici, svi se pomalo spremaju za nove cikluse. Svjetsko je prvenstvo u Kataru daleko, možda do njega otpadne, milom ili silom, neko ime kojemu otkucava sat, no neke se stvari već sada znaju.

Francuze koji su uzeli svjetsko zlato i dalje će voditi Didier Deschamps, koji je najavio da ostaje te da neće povući potez koji je napravio Aime Jacquet 1998. godine, posljednji put prije ovog SP-a kada su uzeli trofej najboljih na svijetu. Deschamps je odlično posložio reprezentaciju, važni igrači poput Pogbe, Griezmanna, Umtitija, Varanea u najboljim su godinama, a najbolji mladi igrač SP-a Mbappe ima tek 19. Nema straha za Francuze, premda je uvijek teže braniti nego osvajati. Slično se može reći i za Belgijance, koji nemaju potrebe puno mijenjati, ali i Engleze, koji u konačnici moraju biti zadovoljni iskorakom u obliku četvrtog mjesta.

Nijemci kao Nijemci; nisu skloni velikim rezovima, nego vjeruju u sustav. Jedini koji bi se mogao oprostiti jest Mesut Özil, ali više zbog poznatog slučaja s podrškom turskom predsjedniku Erdoganu nego zato što ne bi više mogao igrati.

Soccer Football - World Cup - Group F - Germany vs Mexico - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - June 17, 2018   Germany's Mesut Ozil during the match    REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Brazilci vjeruju izborniku Titeu, koji uživa puno povjerenje nacije i nastavit će raditi svoj posao jer su oni uvjereni da su u njemu napokon pronašli pravo rješenje bez obzira na poraz od Belgije u četvrtfinalu koji ih je razočarao. Možda zbog godina neće biti Marcela i Thiaga Silve, no kanarinci imaju spreme nasljednike, a Neymar, koji nije bio na vrhuncu, ulazi u najbolje godine.

Nešto dalje, u Argentini, nastup reprezentacije ocijenjen je katastrofalnim, odnedavno njihov izbornik više nije Jorge Sampaoli, koji se nagodio s Argentinskim savezom i dobio otpremninu u visini od dva milijuna dolara. Potraga za novim traje, no izbor će vjerojatno puno ovisiti o tome što kaže njihov najbolji igrač Leo Messi, koji, kako sada stvari stoje, želi odigrati još jedan Mundijal. Oprostili su se Mascherano i Biglia, to je sigurno, a novi će izbornik odlučiti tko će mu od ostalih u budućnosti biti na raspolaganju.

Soccer Football - World Cup - Group D - Nigeria vs Argentina - Saint Petersburg Stadium, Saint Petersburg, Russia - June 26, 2018   Argentina's Lionel Messi celebrates their second goal with coach Jorge Sampaoli    REUTERS/Toru Hanai
REUTERS/Toru Hanai

Španjolci su prije samog Mundijala Lopeteguija zamijenili Hierrom kao privremenim rješenjem, a nakon prvenstva izbornikom je imenovan Luis Enrique, koji ima zadatak malo promiješati karte, a zasad je sigurno da se oprostio veliki Andres Iniesta.

Portugalci, koji su ispali od Urugvaja, u budućnosti vjerojatno neće imati Quaresmu i Pepea zbog godina, no Ronaldo, kao i Messi, sanja još jedno Svjetsko prvenstvo, što je dokazao prelaskom u Juve i potpisom na četiri godine.

Linker
20. travanj 2024 10:24