REUTERS/Carl Recine
DOMAĆINI IZMEĐU EUFORIJE I OČAJA

'ŠTO SAD DA RADIMO? TIM HRVATIMA SMO TOLIKO DUŽNI! Ruski mediji: Zbog jedne pobjede Vatrenih bili smo sretniji nego kad smo izbacili Španjolce'

Piše: Vlado VurušićObjavljeno: 02. srpanj 2018. 22:43

Na ovom Svjetskom prvenstvu čuda su već postala rutina, piše moskovski Sport- express o utakmicama osmine finala Rusija - Španjolska i Hrvatska - Danska. Ruski mediji, što je logično, većinu prostora posvećuju svojoj reprezentaciji, ali posvetili su ga i našoj, svojim sljedećim suparnicima. Rusi su oduševljeni jer su prije prvenstva već bili pokopali svoju reprezentaciju.

No, Komsomolska Pravda u cijeloj se toj euforiji prisjetila već kultne pobjede Hrvatske na Wembleyju 2007. godine protiv Engleza 2:3, kada smo time provukli za sobom Rusiju na Euro 2008. godine. “Jesmo li još išta, zbog toga, dužni Hrvatima?” pita se moskovski list, podsjećajući kako su Ivica Olić i Stipe Pletikosa, koji su igrali u ruskim klubovima, govorili ruskim novinarima: “To smo učinili zbog Rusije”.

GOLOVE S UTAKMICE HRVATSKA - DANSKA POGLEDAJTE OVDJE

“Što da radimo”, pita se novinar Komsomolske Pravde na kraju, ne dajući konačan odgovor. On je tog dana bio na Wembleyju te priznaje da je tada bio sretniji nego nakon pobjede nad Španjolskom.

HRVATI STIŽU U SOČI

Moskovski komsomolac donosi naslov “Balkanci nakon penala ispratili Dance kući”. Taj moskovski list navodi da su Hrvati igrali najlošiju utakmicu na Svjetskome prvenstvu te se pita “Mogu li to ponoviti?”, a da na to ne daje odgovor. Moskovski list donosi i veliku priču o junaku utakmice Subašiću i Čustiću.

Sovjetski sport donosi naslov “Hrvati stižu u Soči”.

GOLOVE S UTAKMICE ŠPANJOLSKA - RUSIJA POGLEDAJTE OVDJE

No, nisu se toga sjetili mnogi. Sada pak nakon uspjeha nad Španjolskom, poput najutjecajnijeg moskovskog političkog lista Kommersant, Rusiju svrstava u favorite četvrtfinala. “Hrvati su u skupini bilo jako dobri, ali u utakmici protiv Danske bio je kaos. Nisu opravdali povjerenje onih koji ih smatraju jednim od pretendenata na zlato. Razočarali su”, konstatira Kommersant, ističući da su se sada stvari promijenile u korist Rusije. “Bila je to utakmica kao jesen u Goljanovu (selo u ruskoj provinciji, op. a.).

Čudotvorac Luka Modrić i drugi hrvatski fantazisti rastopili su se, raspali se na atome”, kritičan je Kommersant. No, Kommersant nije ništa blaži ni prema utakmici Rusija - Španjolska, koju opisuje također pjesnički: “Bila je to užasna izvedba, kao kada ljubitelj klasične glazbe sluša škripanje nepodmazanih vrata”. Ruski list na kraju ipak navodi da su šanse za pobjedu Rusije najmanje 51 posto prema 49, ali svi u Rusiji ipak ne misle tako. Nekadašnji ruski reprezentativac Andrej Kančelskis napao je taktiku Stanislava Čerčesova u izjavi za moskovski Sport express. “Kakva je to igra Rusije? Postaviti autobus u svoj šesnaesterac pa što bude! Možda je nacija sada euforična. Možete me osuditi, ali to za mene nije nogomet. No, rezultat je ono što se broji. Ali s tim nećemo daleko. Možda se svojom analizom ne uklapam u opću atmosferu slavlja, ali me onda više nemojte zvati za komentar”, dešperatno zaključuje Kančelskis.

PRESING

Portal Championa.ru detaljno analizira igru naše reprezentacije. Sergej Titov piše: “Odlika je Hrvata, čime su iznenadili, presing, i to već na polovici terena protivnika. Igraju na duge paseve po dijagonali preko cijelog terena. I, ako su točni, odmah je frka. Vidi se da imaju kombinacije koje igrači mogu odraditi zatvorenih očiju.” Titov napominje da Hrvati kreću od svojih vrata prvo “kratkim pasovima”, a onda dijagonalama. Hvali i transformaciju iz 4-4-2 u 4-3-3 i obratno.

Stožernim igračima smatra Perišića, Rebića i Mandžukića. Titov ističe da je Mandžukić majstor “zračnih dvoboja”, kojih je do sada dobio 59 posto, a za Antu Rebića piše da je jedan od najboljih na Prvenstvu u igri jedan na jedan. Za Matea Kovačića kažu da je imao gotovo 100 posto točnih dodavanja, uz napomenu “da je trećina unazad”.

Linker
20. travanj 2024 13:57